Μαζική έφοδος ΣΔΟΕ στα καταστήματα-Αυστηρές ποινές σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και την τουριστική περίοδο που διανύει η χώρα με τα εκατομμύρια των τουριστών να καταφθάνουν καθημερινά, το ΥΠΟΙΚ είναι διατεθειμένο να δείξει τα δόντια του στους φοροφυγάδες και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα πως όσοι επαγγελματίες διανοηθούν εφεξής να φοροδιαφύγουν, θα αντιμετωπιστούν ως κοινοί εγκληματίες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στο ΥΠΟΙΚ γνωρίζουν ότι από την έκβαση που θα έχει ο «πόλεμος της ταβέρνας» για την έκδοση αποδείξεων, θα εξαρτηθεί και το ίδιο

το μέλλον του μέτρου που έχει προσωρινή ισχύ και θα επανεξεταστεί στο τέλος του έτους με βάση τις επιπτώσεις του στα δημόσια έσοδα. Με εντολή λοιπόν του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης και ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος κατήρτισαν ειδικό σχέδιο ελέγχων των επιχειρήσεων εστίασης και τροφοδοσίας, το οποίο περιλαμβάνει αφενός ελέγχους σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις, αφετέρου επαναφέρει στο προσκήνιο αυστηρές διατάξεις για την τιμωρία της φοροκλοπής, οι οποίες παρέμεναν για αρκετό καιρό ανενεργές.

Για τους ελέγχους αυτούς που αναμένεται να κρατήσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου «στρατολογήθηκαν» ήδη 1.400 εφοριακοί εκ των οποίων 700 στελέχη του ΣΔΟΕ και 70 υπάλληλοι εφοριών.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σαφάρι σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, οργανωμένα beach bar και παραλίες δεκάδων νησιών και δημοφιλών προορισμών σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις ως προς την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες.
Λουκέτα εξπρές.

Ειδικά για τις μεγάλες πίστες, στις οποίες έχουν επανειλημμένα διαπιστωθεί φορολογικές παραβάσεις, τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ θα είναι εφοδιασμένα με ειδική εντολή ελέγχου από τον ειδικό γραμματέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Στ. Στασινόπουλο, ώστε σε περιπτώσεις που κάποια επιχείριση βρεθεί να μην έχει εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις είτε οι αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ, να αναστέλλεται άμεσα και για 48 ώρες η λειτουργία του καταστήματος.

Το λουκέτα στα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, κτλ θα μπαίνει επιτόπου με πράξη των οργάνων που θα διενεργούν έλεγχο και εφόσον αυτό απαιτείται, η επαγγελματική εγκατάσταση θα σφραγίζεται και με την συνδρομή της τοπικής αστυνομικής αρχής. Έξω από την επιχείρηση θα μπαίνει πινακίδα με την ένδειξη «Κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής».

Εάν η εν λόγω επιχείρηση είναι υπότροπη για την ίδια παράβαση μέσα στην ίδια χρήση, τότε αυτόματα το λουκέτο θα επεκτείνεται από τις 48 ώρες στον ένα μήνα.

Παράλληλα, όταν το πλήθος των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί ξεπερνά τις 10 ή υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά και θα ζητούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα την κατά προτεραιότητα εκδίκασης της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του φορολογικού ελέγχου. Στην περίπτωση αυτή και για τις συγκεκριμένες συναλλαγές που δεν έχουν εκδοθεί στοιχεία θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 4 μηνών και σε υποτροπή ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

Επιτόπου τα πρόστιμα

Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των εφοριών θα επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμα σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους.

Αν αρνηθούν να παραλάβουν τις πράξεις, τότε οι εκθέσεις και οι αποφάσεις επιβολής προστίμου θα θυροκολλούνται στη επαγγελματικής εγκατάσταση του ελεγχόμενου.

Οι ποινές

- Λουκέτο 48 ωρών σε επιχειρήσεις που δεν έχουν εκδώσει πάνω από δέκα αποδείξεις

- Λουκέτο 48 ωρών σε επιχειρήσεις που δεν έχουν εκδώσει αποδείξεις αξίας άνω των 500 ευρώ

- Λουκέτο 30 ημερών σε επιχειρήσεις που υπέπεσαν στην ίδια παράβαση κατά την ίδια χρήση

- Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για όσους δεν έχουν εκδώσει πάνω από δέκα αποδείξεις ή αποδείξεις αξίας άνω των 500 ευρώ

- Δέκα ημέρες φυλάκιση για κλοπή ΦΠΑ αξίας από 1.000 έως 3.000 ευρώ

- Ενα έτος φυλάκιση για κλοπή ΦΠΑ αξίας από 3.000 έως 75.000 ευρώ

- Κάθειρξη από πέντε έως 20 χρόνια για κλοπή ΦΠΑ αξίας άνω των 75.000 ευρώ.

Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας τον Ιούλιο

-Εύβοια 100%

-Ρόδος 84,62%

-Φωκίδα, Ζάκυνθος 80%

-Σαντορίνη 79,31%

-Πάρος 75,76%

-Τήνος 72,73%

-Λακωνία 71,27%

-Ιος 66,67%

-Αττική 60%

-Σύρος 57,89%

-Κρήτη 56,83%

Keywords
Τυχαία Θέματα