Μειώνει η FED το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ( Federal Reserve) αποφάσισε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της να μειώσει από τον Ιανουάριο κατά 10 δισ. δολ. το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη απόφαση αιφνιδίασε τους αναλυτές που περίμεναν να κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την αγορά συναλλάγματος και τα χρηματιστήρια.

Μείωση κατά 10 δισ.δολ.

από τον Ιανουάριο.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα της κεντρικής τράπεζας για τη σταδιακή απόσυρση της έκτακτης νομισματικής στήριξης που προσφέρει τα τελευταία χρόνια στην οικονομία ώστε να διασφαλίσει την ανάκαμψη μετά τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930.

Η μείωση των αγορών από την κεντρική τράπεζα θα μοιραστεί σε τίτλους εξασφαλισμένους με ενυπόθηκα δάνεια και ομόλογα. Ειδικότερα, η Fed θα μειώσει τις αγορές τίτλων εξασφαλισμένων με ενυπόθηκα δάνεια κατά 5 δισ. δολ. στα 35 δισ. δολ. το μήνα και τις αγορές ομολόγων κατά 5 δισ. δολ. στα 40 δισ. δολ. το μήνα.

Η Fed ανακοίνωσε παράλληλα ότι «εάν οι εισερχόμενες πληροφορίες στηρίξουν τις εκτιμήσεις της Επιτροπής για διαρκή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και επιστροφή του πληθωρισμού προς το μακροπρόθεσμο στόχο, η Επιτροπή πιθανότατα θα μειώσει το ρυθμό των αγορών χρεογράφων με περαιτέρω μετρημένα βήματα», προσθέτοντας ότι οι αγορές «δεν είναι σε προκαθορισμένη πορεία».

The post Μειώνει η FED το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα