Μεταλλαγμένες πεταλούδες πετούν στη Φουκουσίμα

Οι πεταλούδες γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και οι δύο επόμενες γενιές τους παρουσιάζουν μεταλλάξεις εξαιτίας της ραδιενέργειας, ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες.

Περίπου το 12% των μικρών μπλε πεταλούδων της οικογένειας των λυκαινιδών που εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια τον Μάρτιο του 2011 παρουσίασαν ανωμαλίες ειδικά στα φτερά και δυσμορφίες στα μάτια, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τα έντομα που αιχμαλωτίστηκαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι τον Μάιο, δύο μήνες

μετά το δυστύχημα, μεγάλωσαν στο εργαστήριο για να αναπαραχθούν. Το 18% της επόμενης γενιάς παρουσίασε παρόμοια προβλήματα, υπογραμμίζει ο Τζότζι Οτάκι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ριουκίου στην Οκινάουα.

Το ποσοστό αυξήθηκε ακόμα περισσότερο (34%) για την τρίτη γενιά, αν και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια υγιή πεταλούδα για την αναπαραγωγή τους.

Έξι μήνες μετά την καταστροφή, μια νέα γενιά πεταλούδων, που οι επιστήμονες συνέλεξαν κοντά στην Φουκουσίμα, παρουσίασε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό μεταλλάξεων–52%.

“Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η ραδιενέργεια από την Φουκουσίμα κατέστρεψε τις γενιές των πεταλούδων”, υπογράμμισε ο Οτάκι.

Ο ίδιος πάντως τόνισε πως οι γενετικές ανωμαλίες που εντοπίστηκαν στις πεταλούδες δεν έχουν εμφανιστεί σε άλλα ζώα, ούτε φυσικά στους ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports της επιθεώρησης Nature.

Keywords
Τυχαία Θέματα