Ν. Γιαννέτος: Η αγορά της Ελλάδας ήταν μία «φούσκα»

Ρεπορτάζ: Εύη Κολιού

Φωτογραφίες: Κώστας Γονίδης

Και η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη…. και παγωμένη. Η εικόνα της κεντρικής αγοράς της Αθήνας δεν θυμίζει σε τίποτα αυτήν πριν από μερικά χρόνια. Ο Έλληνας δεν βάζει πλέον το χέρι βαθιά στην τσέπη αν και η αγορά είναι γεμάτη από ελκυστικές προσφορές και γενναιόδωρες εκπτώσεις. Ο κόσμος συσσωρεύεται έξω από

τις βιτρίνες μη τολμώντας να μπει μέσα να αγοράσει κάτι.

Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην Ερμού δεν είναι αρκετή για να δελεάσει τον κόσμο, ο οποίος σκέφτεται δέκα φορές πριν αγοράσει οτιδήποτε. Η εικόνα στα μαγαζιά είναι ερημική. Λίγα είναι τα καταστήματα που έχουν κίνηση, ενώ συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά τη διαφορά κάνουν τα μαγαζιά των μεγάλων αλυσίδων που κυρίως είναι self service και γνωστά για τις χαμηλές τιμές και τις πολλές προσφορές που έχουν.

«Καμία ανάσα από την εορταστική περίοδο»

Οι καταστηματάρχες βλέπουν καθημερινά τον τζίρο των ταμείων τους να μειώνεται, και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εδώ και μία βδομάδα που είναι σε ισχύ το εορταστικό ωράριο δεν κατάφεραν να βγάλουν τα απαραίτητα για να καλύψουν ακόμα και τα κύρια έξοδα του μαγαζιού. «Μία βδομάδα τώρα με το εορταστικό έχουμε βγάλει πολύ λιγότερα συγκριτικά με τις απλές καθημερινές μέρες. Δεν ήταν ανάσα οι γιορτές και ο ελάχιστος κόσμος που κυκλοφορεί απλά κοιτάζει. θέλουν πολύ καλύτερες τιμές και όταν θα μπορέσουν. Προσπαθούμε να έχουμε χαμηλές τιμές, έχοντας κατεβάσει το δικό μας κέρδος», μας είπε η Μαργαρίτα, υπεύθυνη καταστήματος στην Ερμού.

Τα παζάρια δίνουν και παίρνουν, ενώ οι περισσότεροι αναφέρουν ότι πλέον δεν έχουν πραγματική έλλειψη στην ντουλάπα τους από ρούχα, παπούτσια ή οτιδήποτε τέτοιο και προτιμούν να κάνουν πολύ περιορισμένες αγορές χωρίς να παραστρατίσουν, κάτι που μπορεί να έκαναν παλαιότερα.

«Οι πιο πολλοί σκέφτονται να ψωνίσουν κάτι όταν θα πάρουν το δώρο και έρχονται για να δουν τι θα αγοράσουν, αυτό μας λένε», μας ανέφερε η Γεωργία, καταστηματάρχης.

«Γιορτές είναι… θα φάμε»

Μπορεί οι περισσότεροι να κάνουν μειώσεις στα έξοδα για ρουχισμό όσο μπορούνε αλλά για το εορταστικό τραπέζι δεν επικρατεί το ίδιο κλίμα. Πήγαμε μία βόλτα από την Βαρβάκειο αγορά και φυσικά οι γαλοπούλες είχαν την τιμητική τους «στολίζοντας» τις «βιτρίνες» των κρεοπωλείων.

Περιμένοντας την τελευταία στιγμή μέχρι να την προμηθευτούν, οι καταναλωτές αναφέρουν ότι φέτος το εορταστικό τραπέζι θα είναι σίγουρα πιο φτωχό, αλλά δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά λόγω των γιορτινών ημερών. Ωστόσο, άλλοι θα προτιμήσουν το μενού την ημέρα των Χριστουγέννων να μην περιλαμβάνει τα καθιερωμένα αλλά κάτι πιο οικονομικό και όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα.

Ο κ. Νικόλαος Γιαννέτος, μέλος του ΔΣ. του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών σχολιάζει την γενική κατάσταση που επικράτησε στα εμπορικά καταστήματα το 2012 αλλά και την εορταστική περίοδο που διανύουμε χαρακτηρίζοντας την αγορά της Ελλάδας ως «φούσκα», ενώ επισημαίνει ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο λόγω της υπερκατανάλωσης του Έλληνα καταναλωτή, που τον έχει οδηγήσει στον κορεσμό και πλέον δεν ψωνίζει.

- Τι εικόνα έχετε μέχρι στιγμής για την κίνηση στην αγορά;

Το πρώτο δεκαπενθήμερο ήταν λίγο καλύτερο, μετά έκανε λίγο μια κοιλιά, αλλά είναι σαφώς καλύτερα από πέρυσι με την έννοια ότι δεν έχει τόση πτώση από πέρυσι. Από ότι φαίνεται ο Δεκέμβριος θα είναι πτωτικός αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.

Όλες οι επιχειρήσεις κάνουν προσφορές γιατί είναι στρατηγικής σημασίας για τις επιχειρήσεις ο Δεκέμβριος και για το πρόβλημα της ρευστότητας που έχουν και βέβαια οι προσφορές αυτές μπορεί να είναι ακόμα και καινούρια εμπορεύματα. Το θέμα των τιμών παίζει καθοριστικό ρόλο. Βέβαια δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μία τρομακτική οικονομική κρίση και στον τέταρτο χρόνο μία πορείας ύφεσης. Οι επιχειρήσεις πραγματικά έχουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και για αυτό και στην αγορά προσπαθούν να δώσουν ότι καλύτερο μπορούν στον καταναλωτή για να τον προσελκύσουν.

-Οι καταστηματάρχες τι σας λένε; Πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση;

Οι καταστηματάρχες κάνουν τον αγώνα τους. Παρόλο που γίνονται πάρα πολλές προσπαθείς, ωστόσο γίνονται και πάρα πολλές αστοχίες. Για παράδειγμα, δόθηκαν υπερβολικές άδειες στους μικροπωλητές και έγινε ολόκληρη η πόλη σαν ένα παζάρι. Αυτά όλα πρέπει να μπούνε σε μία διαφορετική λογική. Να δώσουν διέξοδο και σε κάποιους που για λόγους κοινωνικούς έχουν ανάγκη να μαζέψουν χρήματα αλλά αυτό να γίνει σε έναν χώρο ειδικό. Να μην είναι η αγορά ταυτόχρονα ένα παζάρι.

-Πόσα καταστήματα έχουν κλείσει συγκριτικά με άλλες χρονιές;

Το θέμα είναι ότι είχαν ανοίξει πάρα πολλές αλυσίδες που είχαν για παράδειγμα 50 μαγαζιά και τώρα έχουν μείνει με τα 25. Δεν είχαν τη δυνατότητα να κρατηθούν και σε αυτό έχουν συμβάλει και τα πολύ υψηλά ενοίκια στους μεγάλους δρόμους με αποτέλεσμα να αποφασίζουν τελικά να φύγουν από το προσκήνιο και να πάνε λίγο πιο μέσα. Επίσης πολύ σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι η αγορά της Ελλάδας ήταν μία αγορά «φούσκα». Δεν ανταποκρινόταν στη ζήτηση, και η προσφορά ήταν πολύ μεγάλη. Οι Έλληνες ήταν και υπερβολικοί με την κατανάλωση και μιλάμε κυρίως για ρούχα και παπούτσια. Οι τζίροι που κάνανε ήταν διπλάσιοι, μη πω και τριπλάσιοι σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Και τώρα απέχουν, δεν του λείπουν τα ρούχα του πελάτη. Βέβαια, οι τιμές παρόλο που πέφτουν -και πέφτουν και δραματικά-, μοιάζουν ακριβές. Γιατί αδυνατίζει το εισόδημα ταυτόχρονα.

Keywords
Τυχαία Θέματα