Νέες κινητοποιήσεις στον Πειραιά για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Τετράωρη στάση εργασίας σε όλα τα λιμάνια (μέλη της ΟΜΥΛΕ) προκηρύσσει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος ( ΟΜΥΛΕ) την Τρίτη 11 Μαρτίου από τις 11.00 έως τις 15.00. Παράλληλα θα γίνει συγκέντρωση στις 11.30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη ( Πειραιά) και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά

( ΟΛΠ) με αφορμή την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α. Ε.».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ αδιαφορώντας «για τις καθολικές κοινωνικές αντιδράσεις, προχώρησαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ. Επιχείρησαν με μια διαδικασία «φιάσκο» στην Βουλή, χωρίς καν να δεχθούν ακρόαση φορέων, να νομιμοποιήσουν το πολιτικό έγκλημα ιδιωτικοποίησης κατά του ΟΛΠ και εν συνεχεία του ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών».

Αντιδράσεις από τον Θ. Δρίτσα

Επιπλέον σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θεόδωρος Δρίτσας επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση με διαδικασίες – εξπρές, προχωράει στην πώληση του ΟΛΠ, αγνοώντας την ομόθυμη αντίθεση των εργαζόμενων, των Επιμελητηρίων, των επαγγελματιών και των κοινωνικών φορέων του Πειραιά. Το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στη νύχτα, δημοσίευσε στην σελίδα του στο διαδίκτυο, την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Στη συζήτηση, που έγινε στην Επιτροπή της Βουλής, όπου αγνοήθηκε από την κυβέρνηση επιδεικτικά η κοινή θέση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πρόκληση φορέων, καταγγείλαμε, τεκμηριωμένα, ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος υπάρχουν «φωτογραφικές διατάξεις».

Ο Δρίτσας τονίζει ότι «η σπουδή, που επιδεικνύουν κάποιοι για να προχωρήσει το ξεπούλημα, ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανησυχία όλων ότι η διαδικασία είναι σκανδαλώδης, «κομμένη και ραμμένη» για συγκεκριμένα συμφέροντα, ντόπια και ξένα, που θέλουν το πρώτο λιμάνι της χώρας ως ιδιωτικό μονοπώλιο». Πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξέρει, ότι αυτή η προκλητικά αυταρχική και αδιάλλακτη στάση, απέναντι στην ομόφωνη θέση της πειραϊκής κοινωνίας, δεν θα μείνει χωρίς απάντηση. Η συντονισμένη αντίδραση και αντίσταση θα τους αναγκάσει να ακυρώσουν τα σχέδια ξεπουλήματος του ΟΛΠ. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή του Πειραιά, να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και να πάρει μέρος στους κοινωνικούς αγώνες, για να παραμείνει ο ΟΛΠ στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου. Για να γίνει το λιμάνι, η φυσική συνέχεια της πόλης».

Η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ

Την Τετάρτη το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα του της πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α. Ε.». Δείτε την πρόσκληση εδώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ αφού έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενέκρινε τους όρους της διεθνούς διαγωνισμού, για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α. Ε.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, προβλέπεται να γίνει αναθεώρηση ή τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συνάψει ο ΟΛΠ με το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να εισαχθούν πιο λεπτομερείς παράμετροι και προδιαγραφές σχετικά με τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, αλλά και να προσδιοριστεί λεπτομερώς η κατάλληλη διαδικασία για τον καθορισμό και την έγκριση από το ελληνικό δημόσιο των τιμολογίων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της ακτοπλοΐας, λαμβάνοντας υπόψιν εθνικές κοινωνικές και δημογραφικές παραμέτρους.

Επίσης θα πρέπει να συμφωνηθούν συγκεκριμένες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Ακόμη θα συμπεριληφθεί και ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ και Cosco και ανάλογα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκβαση που θα υπάρξει, θα υπάρξει και η ανάλογη μεταβολή.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όλα τα μέρη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα έως τις 28 Απριλίου του 2014. Η διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη θα ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις των ενδιαφερόμενων μερών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και στη δεύτερη τα προεπιλεγέντα μέρη θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Η διαδικασία αποκρατικοποίησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Στην πρόσκληση σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας προβλέπεται ότι η Σύμβαση Παραχώρησης θα αποτελέσει αντικείμενο αναδιαπραγμάτευσης, και ενδεχομένως τροποποίησης, με σκοπό: «Να εισαχθούν περισσότερο λεπτομερείς παράμετροι και προδιαγραφές σχετικά με τις τρέχουσες υποχρεώσεις του ΟΛΠ να παρέχει, φιλοξενεί ή/ και υποστηρίζει μια πλήρη σειρά από λιμενικές υπηρεσίες και δραστηριότητες εντός του λιμένος, να διατηρηθεί η θέση και ο ρόλος του λιμένος και να επιτηρηθεί η κεφαλαιώδης εθνική σημασία του ως κύριου θαλάσσιου λιμένα που συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά του Αιγαίου, να ενθαρρυνθεί η επένδυση προκειμένου να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των περιοχών / δραστηριοτήτων κατασκευής και επισκευής πλοίων, να στηριχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη των διάφορων λειτουργιών και δραστηριοτήτων εντός του λιμένος».

Επίσης «να προσδιοριστεί λεπτομερώς η κατάλληλη διαδικασία για τον καθορισμό και την έγκριση από το Ελληνικό Δημόσιο των τιμολογίων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες ακτοπλοΐας, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές, κοινωνικές και δημογραφικές παραμέτρους, να προκύψουν κατάλληλα κίνητρα και μηχανισμοί αναπροσδιορισμού που να καθορίζουν τα επίπεδα των χρηματικών ανταλλαγμάτων παραχώρησης καταβλητέα από τον ΟΛΠ στο Ελληνικό Δημόσιο, και να συμφωνηθούν συγκεκριμένες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά».

The post Νέες κινητοποιήσεις στον Πειραιά για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα