Νησιά Σολομώντα: Τρεις νεκροί και 30 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

Σαρώνουν την πρωτεύουσα των Νησιών του Σολομώντα, Χονιάρα οι πλημμύρες καθώς τουλάχιστον τρεις έχσαν τη ζωή τους και τριάντα αγνοούνται. Φόβοι εκφράζονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται 10.000 άστεγοι, οι οποίοι αποτελούν το 1/7 του συνολικού πληθυσμού της Χονιάρα. Δεκαέξι καταφύγια δημιουργήθηκαν, μέσα σε σχολεία.

Οι υπηρεσίες διάσωσης χαρακτηρίζουν τις πλημμύρες ως μια από τις χειρότερες καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Πέμπτης

ολόκληρες συνοικίες ερήμωσαν, όταν ο ποταμός Ματανικάου που διασχίζει την πόλη υπερχείλισε ξαφνικά, ύστερα από κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική. Ουδέποτε είχαμε τέτοιου είδους βροχοπτώσεις στο Γκουνταλκανάλ», στο νησί όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα, δήλωσε η Ρουντάμπα Χόντκερ, υπεύθυνη στα Νησιά του Σολομώντα του αναπτυξιακού προγράμματος για τη μη κυβερνητική οργάνωση «Save the Children».

Φόβος για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού

Οι ΜΚΟ και οι υπηρεσίες διάσωσης φοβούνται εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, μιας λοιμώδους νόσου που μεταδίδεται από τα κουνούπια, η οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι θανατηφόρα αλλά αποδυναμώνει για πάντα τον οργανισμό του ασθενή. Ο δάγγειος πυρετός είναι ήδη πολύ διαδεδομένος στα Νησιά του Σολομώντα.

Ωστόσο, η ξαφνική αύξηση της στάθμης του νερού του ποταμού προκλήθηκε ύστερα από πολλές ημέρες ισχυρών βροχοπτώσεων, οι οποίες συνεχίζονται και την Παρασκευή.

«Η στάθμη του νερού συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Σούνε Γκούντιτς, περιφερειακός υπεύθυνος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Να σημειωθεί πως η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν έχει επί του παρόντος πληροφορίες για την κατάσταση έξω από την πρωτεύουσα.

The post Νησιά Σολομώντα: Τρεις νεκροί και 30 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα