Ο Αβραμόπουλος ανέβαλε τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου, συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που είχαν καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος έπρεπε να μεταβεί στις Βρυξέλλες, έτσι

ζήτησε να μην συζητηθεί το θέμα σήμερα στη Βουλή, διότι επιθυμεί να παρίσταται προσωπικά στην κουβέντα. Έτσι, η επερώτηση θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Γερμανία έχει οφειλές δύο κατηγοριών προς την Ελλάδα, τις οποίες ως σήμερα αρνείται να εξοφλήσει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές:

-Προς το Ελληνικό Δημόσιο η Γερμανία οφείλει:

α. 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Το ποσό αυτό το οφείλει η Γερμανία λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής έχει αποτιμηθεί το έτος 1946 από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι σε 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ, δίχως να υπολογίσουμε τους τόκους.

β. 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Πρόκειται για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τα χρήματα δηλαδή που η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν υποχρεωμένη να δανείζει μηνιαίως στη Γερμανία προκειμένου να συντηρείται ο κατοχικός στρατός. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η ίδια η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό έχει υπολογιστεί πως ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Σήμερα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.

γ. Να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που ανήκουν στον ελληνικό λαό, αποτελούν τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της κληρονομιάς της ανθρωπότητας και φυσικά η Γερμανία δε νομιμοποιείται στην ιδιοποίησή τους.

-Η Γερμανία οφείλει, επίσης, αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων, ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης συγγνώμης, διότι φυσικά η ανθρώπινη ζωή δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί με χρήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα