Ο Ερντογάν ζητά ανταλλάγματα για Χάλκη και «βλέπει» εκπαίδευση τρομοκρατών στην Ελλάδα

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής πυροδότησαν νέα σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Για στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων, τα οποία έκλεισαν, έκανε λόγο εμμέσως πλην σαφώς ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι αρχικώς οι Κούρδοι που υποτίθεται ότι είχαν εκπαιδευθεί, συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές, αλλά μετά αφέθηκαν ελεύθεροι!

«Αρχίζουμε να

αναρωτιόμαστε τι εξυπηρετεί η εμμονή σε αυτή την ανυπόστατη φημολογία. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός στη συνομιλία που είχε με τον κύριο Ερντογάν για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί από την τρομοκρατία και για αυτό είναι πολύ ευαίσθητη, την αντιμετωπίζει δε δυναμικά και αποφασιστικά. Οι δε θέσεις της, είναι σαφείς και στηρίζονται στο σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και των αρχών του διεθνούς δικαίου. H αντιμετώπιση όμως υπόπτων, ακόμα και για τρομοκρατικές πράξεις, γίνεται στα πλαίσια της έννομης τάξεως και με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, βασική αρχή πάνω στην οποία θεμελιώνονται όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το υποτιθέμενο θέμα που ο κ. Ερντογάν αναδεικνύει από καιρού εις καιρόν, αναλόγως των στοχεύσεων και των επιδιώξεών τους.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέφερε το αίτημα της Άγκυρας για εκλογή του μουφτή των μουσουλμάνων στη Θράκη, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την άποψή του ότι η εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη γίνεται επειδή η Τουρκία το επιτρέπει.

Μάλιστα, ζήτησε ανταλλάγματα από την ελληνική κυβέρνηση για να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τόνισε με έμφαση πως είναι έτοιμος να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάκλης με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη.

«Στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, όλα τα μέλη θα πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι. Ομως εξαιτίας της μη λειτουργίας της Σχολής δεν υπάρχουν υπήκοοι. Εγώ είχα πει στον Βαρθολομαίο: “Φέρτε εσείς αρχιερείς από το εξωτερικό κι εμείς να τους δώσουμε υπηκοότητα”. Αυτό τους ικανοποίησε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Η επαναλειτουργία της Χάλκης δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, απαντά η Αθήνα
«Τα της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη ρυθμίζονται από την ίδια την Εκκλησία επί τη βάσει Κανόνων και παραδόσεων χιλιετιών. Η δε αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από την Ελληνική Πολιτεία για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον κ. Ερντογάν.

«Να σημειωθεί, ότι όσο και αν δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και μήνυμα θετικών προθέσεων», προστίθεται και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα είναι δρομολογημένη και αποτελεί απόδειξη σεβασμού προς το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων συνανθρώπων μας. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στη χώρα που γέννησε και ανέδειξε τις αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο.

Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο μακρόχρονης αρμονικής συμβίωσης πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος και παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής μας.

Στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας, βάλαμε τις βάσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς. Η στάση της Ελλάδας θα συνεχίσει να καθορίζεται από ειλικρίνεια, καλή πίστη και έντιμη διπλωματία».

Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Βασιλακόπουλου στο «Π»

Keywords
Τυχαία Θέματα