Ο Ρέσλερ κατά της οικονομικής βοήθειας και της Κύπρου

Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal δήλωσε αντίθετος στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο προτού, όπως είπε, η Ευρωζώνη να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στη μεγαλόνησο, είναι διατεθειμένη να συζητήσει μεγάλες διαρθρωτικές

οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και τις επιπτώσεις που θα προέκυπταν για τις ελληνικές τράπεζες σε μία πιθανή χρεοκοπία της Κύπρου.

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να θέσει στο τραπέζι τα στοιχεία και τα δεδομένα, ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε ποιες είναι οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες. Πρέπει να γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ποιες είναι οι χρηματοπιστωτικές διασυνδέσεις ή ποια επίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει στις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε ο Γερμανός αντιπρόεδρος.

Αναφερόμενος στη γερμανική οικονομία, ο κ.Ρέσλερ υποστήριξε πως η συνέχιση της προσπάθειας σταθεροποίησης της κατάστασης στην Ευρωζώνη είναι βασική προϋπόθεση για μία ισχυρή ανάκαμψή της μέσα στους επόμενους μήνες του 2013. «Δεν είναι το τέλος της κρίσης, αλλά η αρχή του τέλους της κρίσης. Αναμένουμε ισχυρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του έτους και ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2014. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να σταθεροποιείται» ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του.

Ο κ.Ρέσλερ τόνισε πως η μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 0,6% στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2012, οφείλεται στην αβεβαιότητα που αποπνέει ακόμα η οικονομία της Ευρωζώνης και έχει ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, ο Γερμανός αντιπρόεδρος εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος αφού εξέφρασε την πίστη πως οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν αργότερα μέσα στο έτος.

Τέλος, ο Γερμανός αξιωματούχος επέμεινε ότι η συνταγή της λιτότητας και του ελεύθερου εμπορίου είναι η λύση για να τονωθεί η ανάπτυξη λέγοντας ότι «είμαι βέβαιος ότι είναι καλύτερα να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα από το να εξασθενήσουμε το νόμισμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα