Ο Βασίλης Φίλιας στο «Καφενείο Ιδεών»

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης και του πολιτισμού γενικότερα, ο Βασίλης Φίλιας, θα είναι το κεντρικό πρόσωπο την Κυριακή (20 Νοεμβρίου, 6.30 μ.μ.) στον Πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ (Τζιραίων 8 Αθήνα – σταθμός μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ), συμμετέχοντας σε ανοιχτή συζήτηση γύρω από το φλέγον θέμα της ελληνικής γλώσσας.

Η συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο του « Καφενείου Ιδεών», μιας πρωτοβουλίας του κινήματος Πολιτισμού

και Επιστημών ΑΙΤΙΟΝ, μιας ιδέας που αρχίζει να βρίσκει θερμή ανταπόκριση στον κόσμο.

Αυτή την Κυριακή, το «Καφενείο Ιδεών» θα είναι «ανοιχτό» από τις 2.30 μ.μ. στον Πολυχώρο μας και θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ.

Το «Καφενείο Ιδεών» είναι μια τακτική συνάθροιση ανθρώπων που αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου, της πολιτιστικής του κληρονομιάς, την έξοδο από το σκοτεινό τούνελ της κρίσης (οικονομική και αξιών).

Στόχος των ιδρυτών του κινήματος είναι, μέσα απ’ το «Καφενείο Ιδεών» (στο οποίο θα πρωτοστατούν γνωστά ονόματα του πνεύματος, του πολιτισμού και των επιστημών) να ξεπηδήσουν νέες ιδέες, να προκληθούν ανησυχίες, προβληματισμοί και ζυμώσεις, που τόσο έχει ανάγκη η εποχή και η χώρα μας.

Για το λόγο αυτό, η συμμετοχή, η συνεργασία και ο ενθουσιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων ενεργών πολιτών είναι απαραίτητος για να χαραχθούν από κοινού οι καιροί μας.

Παράλληλα, μέσα απ’ αυτές τις ανοιχτές συζητήσεις και τους διαλόγους στον Πολυχώρο, αλλά και από τις προτάσεις και τα κείμενα που θα προκύψουν, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιοδικό ιδεών και να συγγραφούν από τους συμμετέχοντες βιβλία, τα οποία θα εκδοθούν από το ΑΙΤΙΟΝ.

Εξάλλου, αυτός είναι και ο πρωτογενής στόχος του κινήματος: η γέννηση νέων ιδεών, νέων πολιτιστικών-πολιτισμικών αξιών, νέων δημιουργών, νέων συγγραφέων.

Βασίλης Φίλιας – Βιογραφικό

Ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα με τεράστια προσφορά στην επιστήμη, αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου, δεδομένου ότι αποτελεί ένα ειδικό κεφάλαιο στο γνωστικό πεδίο της Κοινωνιολογίας και της Ιστορίας της Αντίστασης κατά της δικτατορίας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1946-1953). Τον Ιούνιο του 1953 αναχώρησε για την Δυτ. Γερμανία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στα Θεωρητικά Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1953-1958) και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και του Αμβούργου (1957 – 1961).

Στη συνέχεια, έκανε μετεκπαίδευση στα Οικονομικά της Ανάπτυξης στο London School of Economics (1963-1964) και διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (1961) με θέμα «Η σχέση των κοινωνικά σημαντικών παραγόντων στην Κοινωνιολογία του Μαξ Βέμπερ».
Το 1975, αναγορεύθηκε Υφηγητής Κοινωνιολογίας στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (ΠΑΣΠΕ) και, το 1977, έγινε Καθηγητής Κοινωνιολογίας.

Κατά τα έτη 1981 και 1982, διετέλεσε Πρύτανης της ΠΑΣΠΕ και, αργότερα, κατά την περίοδο 1985-1989, υπήρξε Ιδρυτής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το οποίο, επί της θητείας του, απέκτησε μεγάλη επιστημονική και επαγγελματική αναγνώριση.

Γενικότερα, όμως, κατά την περίοδο 1975-1989 μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή Σάκη Καράγιωργα και τους άλλους διωχθέντες από τη Χούντα καθηγητές, ανύψωσαν το κύρος της Σχολής στο υψηλότερο επιστημονικό επίπεδο που ήταν ποτέ, με πρωτεύουσα θέση στα ΑΕΙ της χώρας.
Ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας πάντα ήταν, και συνεχίζει να είναι, ένας υποδειγματικός πανεπιστημιακός δάσκαλος, από τους λίγους εναπομείναντες, που λειτούργησε, και λειτουργεί, με ανώτατα ποιοτικά κριτήρια ως προς την αξιολόγηση των διδασκόντων, αλλά και των φοιτητών. Μάλιστα, ως προς την επιστημονική του οντότητα, είναι κοινώς παραδεκτό, ότι αποτελεί τον «πατριάρχη της Κοινωνιολογίας» στην Ελλάδα και αυτό επιβεβαιώνεται και από το ογκωδέστατο έργο του, το οποίο καλύπτει κυρίως την περιοχή της θεωρίας της Κοινωνιολογίας, της Οικονομίας κ.λπ.

Με όλες τις σπουδές και τις άλλες γνώσεις που απέκτησε, θεωρείται ως ένας από τους ελάχιστους πανεπιστημιακούς καθηγητές με ευρεία θεωρητική κατάρτιση και γνώση, πέρα από την αποστεωμένη θεματικά επιστημονική εξειδίκευση, που έχει η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς, επάνω σε ένα και μόνον γνωστικό αντικείμενο.

The post Ο Βασίλης Φίλιας στο «Καφενείο Ιδεών» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα