Ο Βενιζέλος παίρνει αποστάσεις απο την τρόικα: Δεν κατανοούν την ελληνική πραγματικότητα

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Πολύ σημαντικές απαντήσεις ίσως και για πρώτη φορά δίνονται απο επίσημα στόματα σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, πώς φτάσαμε εδώ σήμερα και αν είναι βιώσιμο ή μη το ελληνικό χρέος.

Δηλώσεις Βενιζέλου τις ημέρες που η ελληνική προεδρία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς στη σκιά της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντήθηκε με ξένους δημοσιογράφους που μέσα απο τις δικές τους

ερωτήσεις σκιαγραφήθηκε με τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Βενιζέλος όλο το οικονομικό πρόβλημα στη χώρα.

Είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τα πρώτα σημάδια της κρίσης στη χώρα και πώς αυτή αντιμετωπίστηκε απο τους Ευρωπαίους : Όταν εμφανίστηκε, όταν ξέσπασε σε διεθνές επίπεδο η χρηματοπιστωτική και μετά η δημοσιονομική κρίση μετά το 2007, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντέδρασε με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που έπρεπε. Δεν διαμόρφωσε αναγκαίους μηχανισμούς.

Ούτως ή άλλως το ιστορικό εγχείρημα της Ευρωζώνης και του ευρώ εξαρχής ήταν οργανωμένο σε μια βάση φυσιολογική, ήταν διαμορφωμένο για φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως. Δεν ήταν φτιαγμένο για να αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις.

Αυτά φτιαχτήκανε από το τέλος του 2009, τις αρχές του 2010 και μετά. Και αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι η Ευρωζώνη ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να διαμορφώσει τους μηχανισμούς διαχείρισης της κρίσης. Και όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεσθε, έχουν κόστος. Δεν έγιναν πάντα οι σωστές επιλογές, δεν έγιναν πάντα οι αποτελεσματικές επιλογές, δεν έγιναν πάντα οι δίκαιες επιλογές.

Και δεν έγιναν πάντα επιλογές με ταχύτητα που να εφαρμόζονται επίσης με ταχύτητα• και αυτό έχει ένα κόστος που το πληρώνει και η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία.»

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως Το 2009, η Ελλάδα και άλλες χώρες βρέθηκαν να έχουν υπέρμετρο δημοσιονομικό έλλειμμα, το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα έφτανε το 15,7% του ΑΕΠ, πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος με δυσκολίες στη χρηματοδότησή του από την αγορά λόγω υψηλών επιτοκίων και, βεβαίως, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Το δικό μας έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφτανε στο 15%.

Φτάνοντας στο σήμερα και σε άλλη ερώτηση ξένου δημοσιογράφου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η Ελλάδα πηγαίνει καλά. Έχει κάνει μία εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται. Η Ελλάδα ξεπληρώνει τις υποχρεώσεις της και ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο αυτής της δημοσιονομικής επιτυχίας, που μας έχει οδηγήσει στο εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζουμε τώρα, είναι ότι το χρέος μας δεν έχει απλά μειωθεί κάποια στιγμή, αλλά έχει αναδιαρθρωθεί και εμφανίζει μία τελείως διαφορετική εικόνα σε σχέση με την εικόνα που εμφάνιζε το 2010.

Σε ότι αφορά τώρα τη βιωσιμότητα του χρέους ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι το ελληνικό χρέος ως καθαρά παρούσα αξία, ως net present value, όπως έχει τονίσει ο κ. Regling, είναι εξαιρετικά διαχειρίσιμο και βιώσιμο.

Άρα, δεν ζητάμε κάτι σε σχέση με το χρέος, που να δημιουργεί πρόβλημα ή αντίθεση με άλλα κράτη μέλη, με τα κοινοβούλιά τους, τις κυβερνήσεις τους και τους λαούς τους.

Δεν ζητούμε να επιβαρυνθεί ο Ευρωπαίος πολίτης στη Γερμανία, τη Φινλανδία ή οπουδήποτε αλλού. Δεν ζητούμε πολιτικές χάρες. Δεν ζητούμε μία συζήτηση «πολιτική», που σημαίνει όχι μία συζήτηση με βάση αριθμούς.

Αντιθέτως, ζητούμε μία συζήτηση σοβαρή, με θεσμικούς εταίρους, που αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν σωστά τα αριθμητικά δεδομένα που εμφανίζει η ελληνική οικονομία σήμερα.

Από την άλλη μεριά, η αλήθεια είναι ότι, επειδή το πρώτο πρόγραμμα, όχι το ολοκληρωμένο δεύτερο πρόγραμμα, το πρώτο πρόγραμμα στήριξης του Μαΐου του 2010 ήταν πάρα πολύ σύντομο, ήταν ανεπαρκές, γιατί το δάνειο ήτανε λιγότερο από ότι χρειαζόταν και δεν προέβλεπε παρέμβαση στο χρέος, δεν βοήθησε την ελληνική οικονομία.

Και επειδή, όπως ξέρετε, έχει γίνει και μία εσφαλμένη εκτίμηση σε σχέση με τις μακροοικονομικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις του προγράμματος, μια εσφαλμένη εκτίμηση για την οποία έχουν μιλήσει πολύ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τους περιβόητους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, η αλήθεια είναι ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο και την τρόικα στην Ελλάδα.

Σε οτι αφορα πιθανό κούρεμα του χρέους ο κ. Βενιζέλος ανεφερε στους ξένους δημοσιογράφους : Εάν η Ελλάδα καταστραφεί, εάν η Ελλάδα θεωρητικά βγει από την Ευρωζώνη, αν οδηγηθεί σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, βεβαίως τότε θα χάσουν και τα κράτη μέλη και οι γερμανοί φορολογούμενοι. Αλλά η Ελλάδα οδηγείται στην έξοδο από την κρίση. Εμφανίζει μια δημοσιονομική επιτυχία. Θα ξαναβγεί στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ESM.

Ο κ. Βενιζέλος έλαβε αποστασεις απο την τροικα σημειώνοντας οτι δεν καταλαβαίνουν την ελληνική πραγματικότητα : . Είναι ένα πρόβλημα. Και από αυτό το σχήμα απουσιάζει στη πραγματικότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάρχει ένα πρόβλημα θεσμικό με την τρόικα.

Και επίσης, όπως αντιλαμβάνεστε, η τρόικα που περιλαμβάνει πολλά ικανά στελέχη, περιλαμβάνει στελέχη υπηρεσιακά, σε επίπεδο Διευθυντού από τους τρεις αυτούς θεσμούς, οι οποίοι έρχονται, είναι υπηρεσιακά στελέχη και συζητούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Κύπρο, με τον Πρωθυπουργό στην Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών.

Συμμετέχουν σε μία πολιτική συζήτηση που επηρεάζει τις κοινωνίες, τους λαούς, τους πολίτες. Άρα, σηκώνουν ένα τεράστιο πολιτικό βάρος και αυτό δημιουργεί ένα θεσμικό πρόβλημα πάρα πολύ σοβαρό. Ένα πρόβλημα δημοκρατίας. Ένα πρόβλημα πολιτικής. Ένα πρόβλημα νομιμοποίησης. Αυτό εξετάζει τώρα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την έκθεση που έχει αναθέσει σε σχέση με την τρόικα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Εμείς έχουμε κάνει πάρα πολλές συζητήσεις και έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την τρόικα και η τρόικα έχει βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά είναι πολύ δύσκολο για υπηρεσιακά στελέχη να κατανοούν πολιτικές προτεραιότητες, κοινωνικές ευαισθησίες, τις αντοχές της οικονομίας.

Πηγή φωτογραφίας:Fosphotos.com/Μενέλαος Μυρίλλας

The post Ο Βενιζέλος παίρνει αποστάσεις απο την τρόικα: Δεν κατανοούν την ελληνική πραγματικότητα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα