«Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο αγαθό της Υγείας»

Της Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Σταυρούλα Ξουλίδου

Στην Ελλάδα του Μνημονίου τα πρώτα θύματα των περικοπών και της πολιτικής λιτότητας ήταν, δυστυχώς, οι παροχές για τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα.

Οι καταγγελίες από τους εργαζόμενους και από τις διοικήσεις των νοσοκομείων για ελλείψεις σε προσωπικό, σε φαρμακευτικό

υλικό και υλικοτεχνικές δομές είναι καθημερινές και κατακλύζουν τα γραφεία μας. Οι άνθρωποι, που βρίσκονται χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε εξετάσεις απαραίτητες για την υγεία τους, εξαιτίας του μεγάλου κόστους, πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Τα νοσοκομεία μας συγχωνεύτηκαν και υπολειτουργούν, τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΠΥ είναι αποδυναμωμένα με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, ειδικότητες δεν καλύπτονται, κλινικές παραμένουν χωρίς το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιούνται εξαιτίας της έλλειψης του τεχνολογικού εξοπλισμού, χρηστικά υλικά, όπως αντισηπτικά και σαπούνια, γάζες και σύριγγες δεν επαρκούν για τις ανάγκες, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της δημόσιας Υγείας μας.

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων μειώθηκαν φέτος ακόμα και κατά 25%, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να καλύψουν βασικές ανάγκες των ασθενών και το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τα σοβαρότατα προβλήματα με αυτοθυσία.

Στο σύνολο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού οφείλονται υπερωρίες, μεγάλο αριθμό ημερών ανάπαυσης (ρεπό) και υπόλοιπα αδειών, ενώ καλούνται να εργαστούν σε εναλλασσόμενα ωράρια, χωρίς να μεσολαβεί ο χρόνος συνεχόμενης ανάπαυσης, όπως προβλέπεται από το νόμο. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, έχουν προβεί σε εξώδικη διαμαρτυρία για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις σε συνδυασμό με την άκρατη φορολαγνεία, στην οποία επιδίδεται η Συγκυβέρνηση, καθώς και η παντελής απουσία κοινωνικής πολιτικής με περικοπές σε αναπηρικά επιδόματα και σε συντάξεις έχουν οδηγήσει την κοινωνία μακριά από την υγειονομική περίθαλψη και την πρόληψη.

Τώρα που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του λαού στην εξαθλίωση, οφείλουμε να σκύψουμε πάνω από την κοινωνική διάσταση της αξίας της δημόσιας υγείας και πάνω από τα προβλήματα που καθημερινά συσσωρεύονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα