Οι δικαστές είπαν «όχι»

Αρνητική απάντηση έδωσε το συμβούλιο Πλημμελειοδικών στην πρόταση της Εισαγγελίας στην αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών υπέρ του Δημοσίου, εμπλεκομένων εταιριών σε ποινική διαδικασία.
«Δεν υπάρχει τέτοια νομική δυνατότητα» απεφάνθη το Συμβούλιο στην πρόταση της Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, η οποία, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος ζήτησε την αποδέσμευση περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ από δεσμευμένους λογαριασμούς των εταιριών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας ENERGA

και HELLAS POWER προκειμένου να διατεθούν στο υπουργείο Οικονομικών για πληρωμές προμηθευτών ενέργειας.
Η εισαγγελική πρόταση, για πρώτη φορά, επιχείρησε να κινήσει διαδικασίες ώστε σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση που βρίσκεται στην ανάκριση να αποδεσμευτούν χρήματα από κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
Η άποψη των δικαστών είναι σαφής στο ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Στο βούλευμα γίνεται λόγος για «νομική κατασκευή» της Εισαγγελέως, που δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη.
Να σημειωθεί ότι οι επίμαχοι λογαριασμοί των εταιρών – παρόχων ρεύματος (ENERGA και Hellas Power) τελούν υπό δέσμευση, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον των υπευθύνων τους για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος και απιστία με βάσει το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.
Η πρόταση της κ. Παπανδρέου υποβλήθηκε προς το Συμβούλιο μετά από αιτήματα του Ελληνικού Δημοσίου, του δήμου Αθηναίων, του ΛΑΓΗΕ και των εταιριών ENERGA και HELLAS POWER για άρση της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και τον ορισμό του υπουργού Οικονομικών ως μεσεγγυούχου, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να εκδώσει δίγραμμες επιταγές υπέρ του δημοσίου συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο βούλευμα τους οι δικαστές επισημαίνουν πως η «συναίνεση» των δυο εταιρών δεν παίζει κανέναν ρόλο δεδομένου ότι «η συναίνεση αυτή αφορούσε μόνο το δημόσιο και τους ΟΤΑ και ουχί τη βασική παθούσα που φέρεται να είναι η ΛΑΓΗΕ αφενός και αφετέρου από καμία διάταξη του ποινικού νόμου δεν προβλέπεται τέτοιου είδους ευχέρεια». Τονίζουν επίσης ότι η θετική απόκριση στο αίτημα θα οδηγούσε στο οξύμωρο «να αποδίδονται πρόωρα στους φερόμενους παθόντες προϊόντα εγκλήματος χωρίς καν να έχει κριθεί αν είναι πράγματι παθόντες» καθώς οι κατηγορούμενοι δεν έχουν κριθεί ένοχοι. Αναφέρουν επίσης ότι το ΣτΕ , έχει δικαιώσει την ENERGA για υπερτιμολογήσεις εκ μέρους της ΔΕΗ και γι αυτό θεωρεί «ανεκκαθάριστες» τις απαιτήσεις της ΛΑΓΗΕ από την εταιρία.
Πηγή: newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα