Οι εκλογές στην Ελλάδα στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα καλύπτονται και σήμερα εκτενέστατα από τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι το κύριο άρθρο της εφημερίδας «The Sydney Morning Herald», στο οποίο τονίζεται ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι, μέσω της ψήφου, τους απέφυγαν το χάος και επέλεξαν, αντ’ αυτού, τα βάσανα μακράς διαρκείας».

Και το άρθρο συνεχίζει: «Σίγουρα το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε ανακούφιση στις αγορές, όμως το αίσθημα ευφορίας

είναι εξαιρετικά βραχύβιο, δεδομένου ότι αφενός εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα της ευρωζώνης, και αφετέρου η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αιμορραγεί, μέχρι βέβαια να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, εξέλιξη η οποία είναι μόνο θέμα χρόνου… και τότε, θα ξεκινήσουν τα πραγματικά προβλήματα για την ευρωζώνη, καθώς θα αυξηθούν δραματικά τα επιτόκια δανεισμού για τις υπόλοιπες χώρες- μέλη της εύθραυστης πλέον νομισματικής ένωσης και φυσικά, μετά την Ελλάδα, τίποτα δεν εμποδίζει την Ισπανία, την Ιταλία την Πορτογαλία ή την Ιραλνδία να την ακολουθήσουν».

Το σίγουρο, πάντως, σύμφωνα με το άρθρο, είναι ότι «οι συνταγές αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής από τη Γερμανία στις αδύναμες οικονομικά χώρες, μέτρα τα οποία θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εξαρχής, επιδεινώνουν την κατάσταση. Η λύση είναι να αλλάξουν τακτική οι φορείς της ΕΕ, να επιταχύνουν την πολιτική και φορολογική ενοποίηση και την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος στη ζώνη του ευρώ χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση», καταλήγει το άρθρο.

Επιπλέον, άρθρο γνώμης του Πολ Κρούγκμαν στη «The Sydney Morning Herald» σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το βασικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ένταξή της στην ευρωζώνη, σε μία νομισματική ένωση η οποία, όμως, δε διαθέτει την αντίστοιχη πολιτική εμβάθυνση ως απαραίτητη βάση στήριξης». Καταρρίπτει πολλές από τις φημολογίες, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, αλλά εργάζονται περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς, το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο δαπανηρό όσο, κατ’ αντιστοιχία, τα συστήματα της Σουηδίας ή της Γερμανίας ενώ, πριν την ένταξη στην ευρωζώνη, το επίπεδο ανεργίας ήταν πολύ χαμηλότερο, τα έσοδα μεγαλύτερα χάρη στις εξαγωγές, στον τουρισμό και στη ναυτιλία και το δημόσιο χρέος βρισκόταν σε διαχειρίσιμα επίπεδα».

Το λάθος, υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν, «εδράζεται στην ένταξη στο ευρώ και στη συνακόλουθη εισροή σημαντικών πόρων, μέρος των οποίων κατέληγε στην κάλυψη του δημοσίου ελλείμματος, καθώς και στην εκτίναξη του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην είναι πλέον ανταγωνιστική». «Τα δομικά προβλήματα του ευρώ δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν με την επιβολή μέτρων λιτότητας που ουσιαστικά εξαθλιώνουν τους πολίτες… Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα δεν έχει καμία σημασία, στο βαθμό που δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση… Η Γερμανία και η ΕΚΤ οφείλουν να αλλάξουν στρατηγική, αποδεχόμενοι άνοδ

Keywords
Τυχαία Θέματα