Οι ευρωβουλευτές προβλέπουν το τέλος της Τρόικας

Συζητήσεις σχετικά με την έκθεση για τον ρόλο και της δράσης της Τρόικας πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής αυτή την εβδομάδα.

Έλαβαν επίσης μεγάλο αριθμό απαντήσεων σε ερωτήσεις που έχουν υποβάλλει στα θεσμικά όργανα της Τρόικας, καθώς και στις αρχές των χωρών της ζώνης του ευρώ που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επισκέψεις στη Λισαβόνα και τη Λευκωσία και (σήμερα) στο Δουβλίνο. Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές θα μεταβούν στην Αθήνα

στα τέλη του μήνα. Τα τελικά συμπεράσματα θα τεθούν σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας του Απριλίου.

Ένα αναχρονιστικό σύστημαΚατά την έναρξη της συζήτησης ο Othmar Karas επισήμανε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη, όταν ξέσπασε η κρίση – υστερούσε τόσο σε οικονομικά μέσα όσο και σε εμπειρογνωμοσύνη. Τόνισε, επομένως, ότι ίσως να μην υπήρχε άλλη λύση εκτός από την Τρόικα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. «Τώρα έχουμε τους πόρους και τα συστήματα για να ελέγξουμε τους εθνικούς προϋπολογισμούς, οπότε θα πρέπει να κάνουμε χρήση αυτών στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας της ΕΕ».Ο κ. Hoang Ngoc είπε ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης) θα πρέπει να αναβαθμιστεί και ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο λόγο στη λήψη αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τους όρους υπό τους οποίους χορηγείται η εκάστοτε χρηματοδοτική συνδρομή. «Η αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ σχετικά με τη χρήση της δημοσιονομικής εξυγίανσης ή της υποτίμησης οδήγησε στην εφαρμογή και των δύο, προκαλώντας τεράστια ζημιά», τόνισε.Τις απόψεις αυτές συμμερίστηκαν και πολλοί άλλοι. Μάλιστα, ο Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο)είπε ότι στα πλαίσια ενός μελλοντικού συστήματος «πυρόσβεσης», το Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι σε θέση να δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευρεία εντολή για δράση, αλλά και να έχει το δικαίωμα να ζητεί από αυτή να προβεί σε αλλαγές ή ακόμη και τον πλήρη επανασχεδιασμό συγκεκριμένου χάρτη πορείας για τις μεταρρυθμίσεις (μνημόνιο συνεννόησης).Δύσκολοι καιροί για την ανάληψη ευθυνώνΟι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για τη δυσκολία να καταλογιστεί οποιαδήποτε είδους ευθύνη σε κάποιο συγκεκριμένο παράγοντα ή θεσμικό όργανο. «Είναι απογοητευτικό το ότι κανένας δεν είναι ικανός να πει mea culpa», σχολίασε ο Olle Schmidt (Φιλελεύθεροι, Σουηδία).Άλλοι παρατήρησαν ότι κάθε δημοκρατική δομή πρέπει πάντα να επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι υπεύθυνος – και ότι, ως εκ τούτου, η Τρόικα υστερεί σε δημοκρατικότητα και διαφάνεια.Άλλοι κατήγγειλαν την ταχύτητα με την οποία ορισμένοι αξιωματούχοι της Τρόικας έσπευσαν να καταλογίσουν ευθύνες σε κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή απάλλαξαν ιδιωτικές εταιρείες που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στη βύθιση της ΕΕ στην κρίση.ΛάθηΟι ευρωβουλευτές άσκησαν κριτική στην Τρόικα όχι τόσο για τα λάθη που διέπραξε όσο για την αποτυχία της να προβεί σε διόρθωση των συστάσεών της, όταν αυτές αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και επιζήμιες. Το εναλλακτικό μοντέλο δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στην λιτότητα. Οι κοινωνικές πτυχές πρέπει να συνυπολογίζονται περισσότερο και η πολιτική που υπαγορεύει να πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού πρέπει να αλλάξει, δήλωσε η Marisa Matias (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Πορτογαλία).

The post Οι ευρωβουλευτές προβλέπουν το τέλος της Τρόικας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα