Οι ομογενείς για την κρίση στην Ελλάδα

Οι Έλληνες της Αυστραλίας δεν μένουν ασυγκίνητοι μπροστά στην κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, αναφέρουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης. Πέραν από τους μεμονωμένους εράνους που κάνουν η Αρχιεπισκοπή και διάφορα σωματεία, αρκετοί είναι αυτοί που στέλνουν και χρήματα στους δικούς τους. Όμως υπάρχουν και οι άλλοι, οι επιχειρηματίες, που σε αυτές τι σκληρές εποχές προσπαθούν με επενδύσεις να στηρίξουν την ελληνική οικονομία.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Δυτική Αυστραλία, Πολ Άφκος,

ο οποίος δαπάνησε 18 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο 109 κλινών στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστοριά, το οποίο ήδη λειτουργεί.

«Το θεώρησα χρέος μου για την πατρίδα» λέει ο κ. Άφκος, συμπληρώνοντας πως ήδη εργάζονται στη ξενοδοχειακή μονάδα του 15 άτομα της περιοχής.

Όπως τονίζουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, που φιλοξενούν απόψεις διαφόρων ομογενών, ο Ελληνισμός της Αυστραλίας από επτά πειρατές που έφτασαν το 1829, σήμερα ξεπερνά το μισό εκατομμύριο και όλοι παρακολουθούν με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις και ελπίζουν πως η εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου θα δρομολογήσει τις «σωστές λύσεις».

Ο Γιάννης Τρυπιδάκης, δικηγόρος που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Αυστραλία, δηλώνει πως το ενδιαφέρον των ομογενών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση 10% την τελευταία διετία καθώς «μειώθηκαν οι τιμές και αυξήθηκε η αξία του δολαρίου Αυστραλίας».

Ο 44χρονος Γιώργος Μπομπούρας της επενδυτικής εταιρίας UBS AGs δηλώνει πως πολλοί ομογενείς θέλουν να αγοράσουν σπίτια στις ιδιαίτερες πατρίδες τους στην Ελλάδα. «Έχουν πάθος με την Ελλάδα και αποφασίζουν με την καρδιά, όχι με το μυαλό» σημειώνει.

Άλλοι πάλι βοηθούν τους νεοφερμένους μετανάστες. «Για τους Έλληνες του εξωτερικού η Ελλάδα δεν είναι απλά μια πατρίδα. Είναι μια πολιτιστική ιδεολογία» υποστηρίζει ο πανεπιστημιακός καθηγητής Αναστάσιος Τάμης.

Από την Αθήνα ο Γιάννης Περρωτής του κτηματομεσιτικού γραφείου CBRE Atria εκφράζει σκεπτικισμό: «Μπορεί οι Ελληνοαυστραλοί να ενδιαφέρονται για ακίνητα στην Ελλάδα αλλά πόσοι αγοράζουν;» διερωτάται.

Ο φαρμακοποιός και επιχειρηματίας Κώστας Μπερμπάτης από τη Δυτική Αυστραλία, δηλώνει πως υπάρχουν ευκαιρίες τώρα στην Ελλάδα αλλά ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται. «Αυτό που προσπαθώ να κάνω τώρα είναι να στείλω, μέσω του προξενείου, φαρμακευτικό υλικό αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα» λέει ο κ. Μπερμπάτης και προσθέτει πως για να κάνει επενδύσεις «θα πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Ο Στίφεν Κουκούλας, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Αυστραλίας που τώρα εργάζεται στην Market Economics, λέει πως σε περίπτωση εξόδου από το Ευρώ οι επενδυτές «θα καούν. Οι επενδύσεις», προσθέτει, «δεν πρέπει να γίνονται μόνο με συναισθηματικά κριτήρια».

Keywords
Τυχαία Θέματα