Οι θησαυροί του Ιστορικού Μουσείου Άρτας

Το Ιστορικό Μουσείο της Άρτας δεν θα μπορούσε να φιλοξενείται σε καταλληλότερο κτήριο από αυτό του δικηγόρου και πρ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας το 1964, Πέτρου Γαρουφαλιά η λεγόμενη “Γαρουφάλειος Στέγη”. Κτισμένο το 1920 βρίσκεται απέναντι από την Παρηγορήτισσα και λειτουργεί ως μουσείο από τις 14 Μαρτίου του 1981. Ο χώρος επιβλητικός, γεμάτος σκηνογραφικές συνθέσεις, φωτογραφίες και αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων της Άρτας. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από τη μία αίθουσα στην άλλη με χρονολογική σειρά την ιστορία της πόλης απλά και κατανοητά σαν να του αφηγούνται

κάποιο παραμύθι. Η ξεναγός και υπεύθυνη του Μουσείου κ. Αναστασία Μπαθέκα μας έδωσε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο χώρο και να δώσουμε στον αναγνώστη μία μικρή γεύση…

Ξενάγηση

Αρχαία Αμβρακία…

Πρώτος σταθμός στην ξενάγηση, η Αρχαία Αμβρακία. Αυτή ήταν η ονομασία της Άρτας πριν βυθιστεί και ξεπροβάλλει η νέα πόλη. Στο σημείο αυτό βλέπουμε τον Ναό του Απόλλωνα, το μικρό θεατράκι και ότι έχει διασωθεί από την Αρχαία Αμβρακία. Τα περισσότερα ευρήματα χρονολογούνται στο 620 π.Χ, από τα οποία κάποια βρίσκονται στο Ιστορικό Μουσείο και κάποια έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό.

Βυζαντινή εποχή…

Προχωράμε από την αρχαιότητα στην Βυζαντινή εποχή, ίσως την πιο σημαντική στην ιστορία της Άρτας. Στην είσοδο της εποχής-αίθουσας έχει δημιουργηθεί μια μαγευτική αναπαράσταση των τειχών του Κάστρου της Άρτας, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να νιώθει ότι περνάει κάτω από αυτά…

Την Βυζαντινή εποχή δεν θα μπορούσαν να μην στολίζουν φωτογραφίες από τις σπουδαιότερες βυζαντινές εκκλησίες, όπως ο Ναός της Αγίας Θεοδώρας, η Παρηγορήτισσα, όπου πήγαιναν οι στρατιώτες πριν τον πόλεμο και ζητούσαν παρηγοριά καθώς και η Κόκκινη εκκλησία στο Βουργαρέλι Άρτας, το όνομα τις οποίας προέρχεται από το γεγονός πως είναι κτισμένη με κόκκινα τούβλα.

Αίθουσα της Τουρκοκρατίας…

Στην συνέχεια η Αίθουσα της Τουρκοκρατίας χαρακτηρίζεται από μία αφαιρετική ζωγραφική αναπαράσταση του Ιμαρέτ που αντιπροσωπεύει απόλυτα την εποχή που διασώζεται μέχρι και σήμερα. Στην συγκεκριμένη αίθουσα μπορούμε να απολαύσουμε αναπαραστάσεις σημαντικών θεμάτων της εποχής, όπως η δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας με εικόνες των ιδρυτών της, όπως του Νικόλαου Σκουφά που καταγόταν από το Κομπότι. Ακόμη έχουμε την ευκαιρία να δούμε αυθεντικά όπλα των Τούρκων.

Απελευθέρωση…

Το πέρασμα από τη σκλαβιά στην ελευθερία παρουσιάζεται με ακόμη μία σκηνογραφική αναπαράσταση, αυτή τη φορά του γεφυριού. Το 1881 η ψηλότερη καμάρα του γεφυριού αποτελούσε το πρώτο σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας. Την αίθουσα συμπληρώνει μία φωτογραφία από το 1897 με τον Ελληνικό στρατό. Για την ιστορία… στην ψηλότερη καμάρα στεκόντουσαν ένας Έλληνας και ένας Τούρκος φρουρός. Με τρία σφυρίγματα τα σύνορα άνοιγαν και οι Έλληνες περνούσαν στον κάμπο της Άρτας για να δουλέψουν. Γυρίζοντας άφηναν στους Τούρκους το μισό του εισοδήματός τους. Αν κάποιος Έλληνας πιανόταν στην άλλη πλευρά του γεφυριού μετά τη δύση του ηλίου τον κρέμαγαν στον ιστορικό πλάτανο δίπλα στο γεφύρι που στέκει ακόμη εκεί μετά από 500 χρόνια.

Νεότερη εποχή…

Λίγο πριν τον τελευταίο σταθμό της ξενάγησης παρακολουθούμε την νεότερη εποχή με φωτογραφίες από την πολιτική ζωή της πόλης, την διασκέδαση με μία αναπαράσταση χοροδιδασκαλείου με την λατέρνα και το γραμμόφωνο της εποχής αλλά και μία εκδοχή σαλονιού από σπίτι της εποχής με σπάνια σε ομορφιά αντικείμενα. Η ξενάγηση κλείνει με την είσοδο στο γραφείο του δωρητή Πέτρου Γαρουφαλιά. Διάφορα προσωπικά κειμήλια όπως φωτογραφίες της οικογένειας του, το χρυσό του πιστόλι, βραβεία και παράσημα που δείχνουν την δράση του στη διάρκεια της ζωής του. Βέβαια η παραπάνω περιγραφή δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με μία επίσκεψη…

Η κ. Μπαθέκα μας είπε ακόμη:

Λειτουργία του Μουσείου

Το Ιστορικό Μουσείο δέχεται επισκέπτες καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 10 π.μ έως τις 3 μ.μ.. μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και κατόπιν συνεννόησης επισκέψεις μπορούν να γίνουν και εκτός ωραρίου. Βέβαια εκτός από το Ιστορικό Μουσείο που λειτουργεί από 1 Νοέμβρη έως και 31 Μαρτίου, υπάρχει και το Λαογραφικό που θα ξεκινήσει να δέχεται επισκέπτες από 1 Απρίλη έως και 31 Οκτώβρη.

Επισκεψιμότητα

Επισκέπτες δεχόμαστε από ολόκληρη της Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Οι Αρτινοί δείχνουν ενδιαφέρον μεν κάπως πιο χλιαρό δε… Προτίμηση των επισκεπτών Το Λαογραφικό Μουσείο χαίρει μεγαλύτερης επισκεψιμότητας καθώς αυτό το υπέροχο και όμορφο κτήριο ξεπροβάλλει στις ρίζες του γεφυριού και τραβάει το μάτι του επισκέπτη. Είναι κάτι σαν πέρασμα οπότε το προτιμούν περισσότερο ακόμη και από το Αρχαιολογικό που είναι καινούργιο και υπερπολυτελές. Εδώ έρχεται και το κομμάτι της διαφήμισης. Τα Μουσεία μας υστερούν πολύ σε αυτό με εξαίρεση το λαογραφικό που λόγω θέσης ευνοείται. Δεν είναι τυχαίο που άνθρωποι με καταγωγή από την Άρτα δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους.

Τιμές

Οι τιμές είναι απόλυτα προσιτές. Ο επισκέπτης θα δώσει μόνο ένα ευρώ ενώ φοιτητές, φαντάροι και σχολεία ξεναγούνται εντελώς δωρεάν.

Ανάγκες και προβλήματα

Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν… Ένα από τα σημαντικότερα είναι η συντήρησή τους.

Η κ. Μπαθέκα έκλεισε με μία πολύ αισιόδοξη φράση ” Μας χαροποιεί αφάνταστα να έρχεται κόσμος… δίνει ζωή στην Άρτα”.

Πηγή: Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα www.foniagroti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα