Οι τράπεζες απαντούν στις υπερβολές του ΔΝΤ

Υπάρχουν 2 βασικά σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Τα βασικό και το δυσμενές. Πάνω σ’ αυτά τα δύο σενάρια «χτίσθηκε» ο φάκελος για τις κεφαλαιακές ανάγκες των 6 τραπεζών.

Το «κακό» σενάριο προβλέπει ότι και φέτος η ελληνική οικονομία θα μπει βαθιά στο σκοτεινό τούνελ της ύφεσης σε ποσοστό -2,9%. Επίσης προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2015 με μείωση του ΑΕΠ -0,3% και το 2016 η οικονομία θα σταθεροποιηθεί με αναιμικό θετικό πρόσημο

+1%. Το «κακό» αυτό σενάριο προβλέπει ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να γκρεμίζονται κατά -25% για τα επόμενα 3 χρόνια και ότι η ανεργία θα διατηρηθεί στο 27% για να πέσει στο 23% το 2016.

Το «βασικό» σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που χρησιμοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ελαφρά θετικούς ρυθμούς για το ΑΕΠ για φέτος και πραγματική ανάκαμψη +2,9% και +3,7% για τα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης προβλέπει ότι η απαξίωση των ακινήτων θα συνεχιστεί με επιπλέον πτώση -8% τα επόμενα τρία χρόνια και ότι η ανεργία θα πέσει στο 26% μετά στο 24% και τέλος στο 21% το 2016.

Με αυτό το «βασικό» σενάριο, η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Blackrock, την Ernst & Young και την Rothchild, προέβλεψε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν ζημίες 50,4 δις Ευρώ (!) από τα « κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα και επιπλέον 10 δις Ευρώ από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των θυγατρικών τους στο εξωτερικό.

Προβλέπεται δηλαδή ότι ΟΛΑ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα όχι μόνον δεν θα πληρωθούν αλλά επιπλέον και ΟΛΕΣ οι εγγυήσεις με βάση τις οποίες έχουν χορηγηθεί αυτά τα δάνεια, θα απαξιωθούν εντελώς.

Το σενάριο που έβαλε στο τραπέζι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ακόμη χειρότερο από το κακό σενάριο γι’ αυτό ανέβασε τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 9 δις Ευρώ.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αποφάσισαν να απαντήσουν εμπράκτως στο «κάκιστο» σενάριο του ΔΝΤ. Ο Γιώργος Προβόπουλος επέλεξε να «επικυρώσει» το δικό του βασικό σενάριο ανακοινώνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών από την Φραγκφούρτη, αφού συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών όμως την ίδια ακριβώς ημέρα, αποφάσισαν να αποδείξουν το «νέο λάθος» του ΔΝΤ αντλώντας από τον απόλυτο κυρίαρχο στην παγκόσμια οικονομία, τις αγορές το ποσό των 9 δις Ευρώ για να υπερκαλύψουν τις κεφαλαιακές του ανάγκες μέχρι το ποσό των 9 δισ. ευρώ, όταν τα τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδος κατέληξαν σε «λογαριασμό» ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 1,75 δισ. ευρώ και στην έκδοση ομολόγου αξίας 500 εκατ. για την άντληση ρευστότητας, η Alpha Bank θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της με ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ για να «απαλλαγεί από τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.

Η διοίκηση της Eurobank συγκαλεί διοικητικό συμβούλιο με θέμα την έγκριση της αύξησης ύψους 3 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της χωρίς αύξηση κεφαλαίου -αφού είναι η μοναδική τράπεζα που έχει περισσότερες καταθέσεις από δάνεια- αλλά με πώληση θυγατρικών, όπως η ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική, αλλά και επιπλέον ποσοστού της FINANSBANK, πέραν του 40% που έχει ήδη προϋπολογίσει…

Αντίστοιχες θα είναι οι κινήσεις της Τράπεζας Αττικής και της Πανελλήνιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Το στοίχημα των ελληνικών τραπεζών είναι στοίχημα της Ελλάδας. Αν καταφέρουν μέσα σε τόσο ασφυκτικά χρονικά πλαίσια να αντλήσουν τόσο μεγάλο ποσό επενδυτικών κεφαλαίων, τότε η έννοια του «ελληνικού κινδύνου» θα έχει πλήρως εξαλειφθεί…

Διαβάστε στο: toxrima.gr

The post Οι τράπεζες απαντούν στις υπερβολές του ΔΝΤ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα