Πανικός στα νοσοκομεία από τους σαρωτικούς ελέγχους του ΥΠΟΙΚ

Πανικός επικρατεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με την εφαρμογή του νόμου 4025/2011 βάσει του οποίου μπορεί να γίνει εσωτερικός έλεγχος από ιδιωτικές εταιρίες. Αναστάτωση επικρατεί στον «Ευαγγελισμό» και στο «Ασκληπιείο» λόγω του ελέγχου στο ωράριο των εργαζομένων στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι διοικητές εγκαλούνται από τους εργαζόμενους ότι άνοιξαν την πόρτα στις ιδιωτικές εταιρίες «μεθοδεύοντας την κατασκευή «τεμπέληδων» υγειονομικών με στόχο την επέκταση της διαθεσιμότητας και στα νοσηλευτικά ιδρύματα». Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι του ΕΣΥ απαντούν ότι η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου

είναι καθόλα νόμιμη και ότι επιπλέον, αποτελεί σημαντικό εργαλείο διαχείρισης των νοσοκομείων, εντοπισμού λαθών και βελτιωτικών κινήσεων, στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Σύμφωνα με τον νόμο 4025/2011 οι ιδιώτες ελεγκτές επιλέγονται και από το Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. Η παροχή των υπηρεσιών τους γίνεται με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη. Ο ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στον Διοικητή του νοσοκομείου και στην Επιτροπή Ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου και να συντάσσει σχετικές εκθέσεις.

«Με βάση τις προβλέψεις ενός μνημονιακού νόμου διοικήσεις νοσοκομείων «προσέτρεξαν» να αναθέσουν τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες. Παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι της τρόικας, ασκώντας υπηρεσιακό έλεγχο στους υπαλλήλους και χρησιμοποιούνται για εκφοβισμό των εργαζομένων όταν η κυβέρνηση τους οφείλει εδώ και μήνες εφημερίες και υπερωρίες» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τήρηση του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων είναι αρμοδιότητα των προϊσταμένων των τμημάτων και μόνο αυτών.

Διοικητές του ΕΣΥ με τους οποίους συνομίλησε το protothema.gr, πάντως, επισημαίνουν πως οι ιδιώτες ελεγκτές τοποθετήθηκαν μεν πρωτίστως για την οικονομική εποπτεία των νοσοκομείων με δεδομένη την καταγεγραμμένη σπατάλη στις μονάδες υγείας, ωστόσο στις αρμοδιότητές τους περιλαμβάνεται και ο έλεγχος του ανθρώπινου δυναμικού, ιδίως σε περιπτώσεις όπου ενδεχομένως διαπιστώνονται «κενά» στη διαχείριση ή την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού των νοσοκομείων.

Αξιολογούνται οι διοικητές από την νέα Επιτροπή του υπουργείου
Στο μεταξύ, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων διοικητών του ΕΣΥ από τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας. Κατά πληροφορίες, ήδη έχει αποκλειστεί το 20% των συνολικά 1.500 υποψηφίων, καθώς δεν πληρούσαν τα τυπικά προσόντα του τίτλου σπουδών και των μεταπτυχιακών στη Διοίκηση ή τα Οικονομικά Μονάδων Υγείας. Τα μέλη της Επιτροπής θα ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους καταρτίζοντας τον πίνακα με τους 83 διοικητές και τους 97 υποδιοικητές καθώς και τους αναπληρωτές τους, δηλαδή έναν πίνακα που θα περιλαμβάνει τους 360 μάνατζερ του ΕΣΥ.

Στόχος του υπουργείου Υγείας όπως επανέλαβε για μια ακόμη φορά χθες από τη Βουλή ο υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, είναι να υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου και διοικητών ώστε αυτοί να δεσμεύονται πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους για την οικονομική διαχείριση, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Μάλιστα, ο υπουργός έθεσε την «κόκκινη γραμμή» για τους νέους 180 αξιωματούχους του ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που ορίζονται διοικητές και υποδιοικητές είναι για να λύνουν προβλήματα και όχι για να κάνουν εσωτερικό συνδικαλισμό στον υπουργό που τους όρισε».

Keywords
Τυχαία Θέματα