Περιμένει αναβάθμιση από Moody’s και Fitch η Κυβέρνηση

Μια σημαντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s και τον Fitch, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, περιμένει η ελληνική κυβέρνηση ως καταλύτη για την ολοκλήρωση ενός συνολικού σχεδίου επανεκκίνησης.

Τα μηνύματα που φέρνουν από το εξωτερικό ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας

της Ελλάδος είναι θετικά. Ταυτόχρονα, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την αναμενόμενη αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ως εφαλτήριο για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Οι κρίσιμες μυστικές επαφές του Γιάννη Στουρνάρα με τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το σχέδιο του Γιώργου Προβόπουλου για τη νέα αρχιτεκτονική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Λονδίνο, ενισχύουν το οπλοστάσιο της κυβέρνησης για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού 2014-2016 με τους κεντρικούς τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη. Τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα διευθετηθούν με διαφορετικούς τρόπους (μια βεντάλια επιλογών που περιλαμβάνει την ανανέωση, την επιστροφή τους στο ελληνικό Δημόσιο κ.λπ.). Για το σύνολο του ελληνικού χρέους θα υπάρξουν λύσεις που θα ελαφρύνουν τα ετήσια τοκοχρεολύσια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το δημοσιονομικό κενό του 2014 έχει ήδη κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα διεκδικήσει σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, σημαντικούς κοινοτικούς πόρους για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Αναπτυξιακού της Σχεδίου. Από τη δική του πλευρά, ο Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας χθες στο Λονδίνο, σε ένα από τα κορυφαία χρηματο-οικονομικά συμπόσια που διοργανώνει το γνωστό think tank, OMFIF (Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων), ανέλυσε τις δράσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα.

Αναφέρθηκε στη στρατηγική για ένα νέο ελληνικό τραπεζικό υπόδειγμα «[...] που αποβλέπει στο να μπορέσουν να αποπληρώσουν οι τράπεζες τα κεφάλαια που έλαβαν από το κράτος και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οι τράπεζες καθίστανται πλέον πιο αποτελεσματικές, εστιάζουν στις κύριες δραστηριότητές τους και αναδιοργανώνουν τα δίκτυά τους και τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό».

Επίσης, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο κώδικα συμπεριφοράς των τραπεζών με τους δανειολήπτες που θα ισχύσει από το 2015, με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αποπληρωμής των καθυστερούμενων δανείων και τη χαλάρωση των πιέσεων στους δανειολήπτες που επί του παρόντος αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πλέον σημαντικά επιχειρήματα για την τελική διαπραγμάτευση με τους ομολόγους του, διεκδικώντας έναν ουσιαστικό μοχλό χρηματοδότησης, ένα αναπτυξιακό ευρωπαϊκό πακέτο χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας που θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη των προηγούμενων ετών. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι σημαντικά υψηλότερο από τους στόχους (0,4% του ΑΕΠ ή 812 εκατ. ευρώ), η ύφεση του 2013 περιορίστηκε στο 3,7% (μικρότερη του στόχου -4%) και, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πλεονασματικό, δηλαδή η Ελλάδα εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει.

Η Ελλάδα έχει διαμορφώσει ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας που στηρίζεται σε συγκεκριμένους τομείς:

1. Στον Τουρισμό, με στόχο να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος.

2. Στην Ενέργεια που συνεισφέρει περισσότερο από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ.

3. Στα Τρόφιμα και τον Αγροτικό τομέα.

4. Στα Logistics, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική θέση της χώρας.

5. Στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό.

6. Στον τομέα των Tηλεπικοινωνιών, στις νέες τεχνολογίες, στην αγορά Ακινήτων και στις Μεταφορές.

Στους τομείς αυτούς θα δοθούν ειδικά φορολογικά κίνητρα και αναπτυξιακές διευκολύνσεις, ώστε να ξεκινήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ηδη, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της να διαθέσει ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του υγιούς επιχειρείν. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, περιέγραψε ένα νέο φιλικότερο περιβάλλον για την επιχειρηματική δραστηριότητα, υπογραμμίζοντας ότι η Εθνική Τράπεζα δέσμευσε και διαθέτει μέσα στο 2014 περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του υγιούς επιχειρείν, ενισχύοντας ισόποσα τη ρευστότητα. Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι στην ελληνική οικονομία, τα επόμενα έξι χρόνια, από διάφορες πηγές, κοινοτικές, πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, τραπεζικό δανεισμό κ.λπ., θα διοχετευτούν περίπου 35 δισ. ευρώ.

Άρθρο του Χρήστου Κώνστα στην έντυπη σαββατιάτικη έκδοση του « Παρασκηνίου»

The post Περιμένει αναβάθμιση από Moody’s και Fitch η Κυβέρνηση appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα