Πώς να αντιμετωπίσετε τα ηλιακά εγκαύματα


Το ηλιακό έγκαυμα όπως σίγουρα όλοι ξέρουμε, αποτελεί σημαντικό παράγοντα φωτογήρανσης και καρκίνου του δέρματος. Υπεύθυνη για αυτό δεν είναι η ζέστη ή η θερμότητα του ήλιου αλλά η πολύ βλαβερή πια υπεριώδης ακτινοβολία.
Το να κάτσουμε στον ήλιο και να ‘ψηνόμαστε’ όπως λέμε δεν είναι τόσο ακίνδυνο όσο ακούγεται και δεν υπάρχει το λεγόμενο ‘αν νιώσω ότι καίγομαι θα πέσω στη θάλασσα ή θα μπω κάτω από την ομπρέλα’. Ηλιακά εγκαύματα παθαίνουμε ακόμη και στο χιόνι με -20 βαθμούς. Η βλάβη είναι μεγάλη και πολλές φορές δεν φαίνεται καν. Σε πιο βαριές και άμεσα εκδηλωνόμενες περιπτώσεις υπάρχουν

και τα κλινικά σημάδια τα οποία είναι κοκκινίλα, πρήξιμο, δημιουργία φυσαλίδων και πόνος/καύσος.

Αν πάθετε έγκαυμα – που καλό θα είναι να αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας το οποίο θα ανανεώνετε- μπορεί τα πράγματα να είναι τόσο σοβαρά που να χρειαστείτε ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Μπορεί λίγες φυσαλίδες ή ένα έντονα κόκκινο κι ερεθισμένο δέρμα σε εσάς να φαίνονται προσωρινή δυσκολία, δεν είναι όμως πάντα τόσο απλό. Αν νιώσετε δριμύ πόνο, δείτε σοβαρές φουσκάλες, σας πιάσει πονοκέφαλος, σύγχυση, ναυτία ή εμετός, λιποθυμικές τάσεις κλπ πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό ή νοσοκομείο.

Αν πρόκειται για ελαφρύ σχετικά έγκαυμα:

Καθαρίστε και δροσίστε την περιοχή με άφθονο καθαρό νερό κρύο ή δροσερό ενώ μπορείτε να βάλετε στο σημείο μια υγρή κομπρέσα και να κάνετε ντους κάθε δεκαπέντε λεπτά για να ανακουφιστείτε. Μη χρησιμοποιείτε άλατα μπάνιου, έλαια και αρώματα, μην τρίβετε την περιοχή και ξεχάστε για λίγο το ξύρισμα. Εφαρμόστε ένα επουλωτικό προϊόν με ήπια αντισηψία και μείνετε μακριά από τον ήλιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά παυσίπονα για τον πόνο και τη φλεγμονή και φυσικά μην βάζετε λάδι ή βούτυρο ή αρωματικές λοσιόν ενώ είναι απαραίτητο να πίνετε πολύ νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

θα πρέπει λοιπόν:
• Να παρακολουθούμε και να φροντίζουμε την περιοχή του εγκαύματος ακόμη και 20 μέρες μετά
• Να ελέγχουμε το σημείο που κάηκε για τυχόν επιμόλυνση.
• Να μην καλύπτουμε με γάζες το έγκαυμα
• Να αποφεύγουμε τη χρήση αντισηπτικών όπως το ιώδιο στο έγκαυμα ή ό,τι έχει χρώμα
• Να μη χρησιμοποιούμαι αντιβιοτικές κρέμες γύρω από αυτό
• Να αποφεύγουμε οξυζενέ ή οινόπνευμα πάνω στην πληγή.
• Να μη σπάμε τις φουσκάλες.
Αφού περάσει το έγκαυμα και μετά από ένα διάστημα 1-2 μηνών καλό είναι να επισκευτούμε το δερματολόγο μας για μία χαρτογράφηση και εξέταση σπίλων.

Πηγή: queen.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα