Πως θα προστατευθείτε από τις κατασχέσεις

Ο Γενικός Γραμματέας καταναλωτή Γιώργος Στεργίου αποκαλύπτει στο «Π» όλα τα μυστικά για τους δανειολήπτες και το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν να προστατευθούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Παράλληλα, εξηγεί τι συμβαίνει με τον νέο νόμο για του πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο παρέχει προστασία στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε πλήρη και αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμών και διευκολύνει αυτούς που πασχίζουν να παραμείνουν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους αλλά δυσκολεύονται λόγω της αισθητής μείωσης των εισοδημάτων τους.

Νομικό

πλαίσιο προστασίας δανειοληπτών – προστασία κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς

Οι σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και η μεγάλη αύξηση της ανεργίας έχουν οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση στην αποπληρωμή ιδιωτικού χρέους, λόγω της υπερχρέωσης και της οικονομικής συγκυρίας, να αποτελούν σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και στη χώρα μας.

Στόχος μας είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο προστασίας δανειοληπτών και να προστατευτεί η μέση ελληνική οικογένεια με την εισαγωγή ενός μόνιμου πλέον μηχανισμού υποστήριξης και διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο παρέχει προστασία στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε πλήρη και αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμών και διευκολύνει αυτούς που πασχίζουν να παραμείνουν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους αλλά δυσκολεύονται λόγω της αισθητής μείωσης των εισοδημάτων τους. Το πλαίσιο αυτό ενισχύεται με την εισαγωγή ενός προγράμματος μακροπρόθεσμης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών (ν.4224/2013) και τις μεταβατικές διατάξεις περί αναστολής πλειστηριασμών(ν.4224/2013).

1.Νόμος 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με το ν.4161/2013

Αποτελεί ένα μόνιμο πλαίσιο προστασίας φυσικών προσώπων που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και βρίσκονται σε πλήρη και αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμών.

Με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του νόμου 3869/2010 με το ν. 4161/2013 γίνεται πιο σύντομη και αποτελεσματική η διαδικασία διευθέτησης οφειλών ενώ ταυτόχρονα παρέχεται απόλυτη προστασία στην κύρια κατοικία του οφειλέτη αμέσως μετά την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νόμο και μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης. Οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου παρέχουν στον οφειλέτη ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας με δικαστική κρίση.

2. Νόμος 4161/2013

Ρύθμιση οφειλών για δανειολήπτες (μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες με τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανέργους) των οποίων η δανειακή σύμβαση δεν έχει καταγγελθεί (Πρόγραμμα Διευκόλυνσης)

Με την παροχή του Προγράμματος Διευκόλυνσης στους δανειολήπτες των οποίων δεν έχει καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση, ρυθμίζονται ευνοϊκά οι οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και θεσπίζεται για πρώτη φορά ένας μηχανισμός αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων που βασίζεται αποκλειστικά στη τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη και όχι στην οικονομική κατάσταση που βρισκόταν όταν σύναπτε τη δανειακή σύμβαση με το πιστωτικό ίδρυμα. Οι ρυθμίσεις αυτές παρέχονται υποχρεωτικά από τα πιστωτικά ιδρύματα χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος καταγγελίας της δανειακής σύμβασης εφόσον οι οφειλέτες είναι συνεπείς.

3. Νόμος 4224/2013

Α. Μόνιμος μηχανισμός επίλυσης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους φυσικών, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Με την ψήφιση του ν. 4224/2013 ορίζεται η σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να υπάρχει ένα ανώτατο κυβερνητικό όργανο το οποίο θα εισάγει και θα παρακολουθεί τις απαραίτητες δράσεις για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού της επίλυσης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους φυσικών, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων. Το Συμβούλιο ως εποπτεύον όργανο κατά τη μεταβατική διαδικασία, θα έχει ως αποστολή τη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου και μόνιμου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών δανείων.

Β. Αναστολή πλειστηριασμών

Κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση του μόνιμου μηχανισμού υποστήριξης και διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή μιας διάταξης βασιζόμενης σε κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια η οποία παρέχει προστασία στη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών με χαμηλό και μέσο εισόδημα.

Συγκεκριμένα με την ψήφιση του ν.4224/2013 αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί σε βάρος της πρώτης κατοικίας των οφειλετών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, εφόσον αυτοί πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια[1] που θέτει ο νόμος.

Οι οφειλέτες από τη στιγμή που λάβουν επιταγή προς εκτέλεση πρέπει να υποβάλουν στο δανειστή με κάθε πρόσφορο τρόπο υπεύθυνη δήλωση του ν.1599 (δεν απαιτείται η κατάθεση δικαιολογητικών) με επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, στην οποία θα αναφέρουν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο. Έτσι αυτοδικαίως προστατεύεται η κύρια κατοικία τους μέχρι 31.12.14.

Η ψήφιση του πρόσφατου νόμου 4224/2013 σε συνάρτηση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (ν.3869/2010 και ν. 4161/2013) αποτελούν το πιο ευρύ πλαίσιο προστασίας υπερχρεωμένων πολιτών στην Ευρώπη.


[1] α) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, β) το καθαρό οικογενειακό εισόδημα χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης, είναι μέχρι €35.000 και γ) η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με €270.000. Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €15.000.

Η παρούσα διάταξη εισάγει ειδικές προβλέψεις για i) οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, ii) άτομα με αναπηρία 67% και άνω και iii) όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία 67% και άνω, για τους οποίους τα παραπάνω όρια των σωρευτικών προϋποθέσεων προσαυξάνονται κατά 10% παρέχοντάς τους με αυτό τον τρόπο επιπλέον προστασία.

The post Πως θα προστατευθείτε από τις κατασχέσεις appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα