Πόσο κοντά είμαστε στον πυρηνικό όλεθρο;

Έχουμε σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Το κομμουνιστικό καθεστώς της Β. Κορέας απειλεί να χρησιμοποιήσει Βαλλιστικούς πυραύλους κατά της Νότιας Κορέας, αλλά και εναντίον στρατιωτικών Βάσεων των αμερικανών σε νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το ανησυχητικό είναι ότι το καθεστώς της Β. Κορέας διαθέτει και πυρηνικά όπλα. Φυσικά, είναι παλιάς τεχνολογίας και μικρής σχετικής εμβέλειας οι Βαλλιστικοί πύραυλοι που κατέχει, αλλά «μπορούν» φέρουν και πυρηνικές κεφαλές! Σύμφωνα με πληροφορίες Δυτικών μυστικών υπηρεσιών, το καθεστώς της η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται για μια ακόμη πυραυλική

δοκιμή και προειδοποίησε τους ξένους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Νότιο Κορέα. «Δεν επιθυμούμε να πάθουν κακό οι ξένοι στην Νότιο Κορέα, σε περίπτωση πολέμου» ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της Βορείου Κορέας στην Επιτροπή Ειρήνης Κορέας Ασίας-Ειρηνικού. Επίσης, το στρατιωτικό καθεστώς της Β.Κορέας μετέφερε σιδηροδρομικώς στις αρχές της εβδομάδες, δύο πυραύλους Μουσουντάν και τους εγκατέστησε σε οχήματα εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες, αναφέρουν πηγές από Σεούλ. Οι πύραυλοι Μουσουντάν που παρουσιάστηκαν δημόσια για πρώτη φορά σε στρατιωτική παρέλαση τον Οκτώβριο του 2010, και το βορειοκορεάτικο καθεστώς υποστηρίζει ότι έχουν βεληνεκές 3.000 χλμ., δηλαδή, έχουν την ικανότητα να πλήξουν τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία!

Άραγε πρόκειται για σοβαρή απειλή ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

Στο καθεστώς της Β. Κορέας έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Σ.Α. ΟΗΕ, για σωρεία παραβάσεων, που αφορούν το σεβασμό στην Διεθνή νομιμότητα, όπως είναι η μη συνέχιση των πυρηνικών δοκιμών, αλλά και σε θέματα παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη Β. Κορέα υπάρχει ένα αυταρχικό μαρξιστικό – κομμουνιστικό καθεστώς, στην πιο πρωτόγονη μορφή. Στη Βόρεια Κορέα έχει επιβληθεί το καθεστώς της διεθνούς απομόνωσης, ενώ μόνο η Κίνα έχει καλές σχέσεις με το καθεστώς της Β. Κορέας. Και η Ρωσία, είναι πιο διαλλακτική και πάντως, δεν είναι εχθρική με το δυναστικό καθεστώς των Κιμ. Η Β. Κορέα θεωρεί θανάσιμους εχθρούς της τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και φυσικά, τη Νότια Κορέα. Τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, δηλαδή η Νότια και η Βόρεια Κορέα, είναι σε τεχνική «κατάσταση του πολέμου» επί σειρά δεκαετιών, καθώς ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με κάποια συνθήκη ειρήνης.

Το βορειοκορεάτικο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν , επιχειρώντας να προσδώσει αξιοπιστία στην απειλή του, για την αξιοποίηση του πυρηνικού του οπλοστασίου, υπέδειξε στις ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Πιονγκ Γιανγκ, να εγκαταλείψουν τη χώρα με την δικαιολογία ότι , δεν θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού των πρεσβειών. Βρετανοί, Ρώσοι και άλλοι διπλωμάτες δήλωσαν, ότι θα παραμείνουν στις πρεσβείες τους, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του καθεστώτος!

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην περιοχή τέσσερα σύγχρονης τεχνολογίας βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Τα μαχητικά αεροσκάφη B2 stealth Bomber, που έστειλαν οι αμερικανοί στην περιοχή της Κορέας, μπορεί να φέρουν και βόμβες με πυρηνικές κεφαλές και είναι τύπου ΣΤΕΛΘ (λέγονται και αόρατα, αφού δεν ανιχνεύεται το ίχνος τους από τα ραντάρ). Επίσης, οι αμερικανοί θα εγκαταστήσουν συστοιχία αντιβαλλιστικών πυραύλων THAAD στο Γκουάμ, για την αντιμετώπιση των βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Και ακόμη, κοντά στις ακτές της Κορέας, βρίσκονται αντιτορπιλικά πλοία του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού εφοδιασμένα με το αντιαεροπορικό σύστημα Aegis, που είναι πολύ αποτελεσματικό στον εντοπισμό και τη καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων, λίγο μετά την εκτόξευσή τους.

Η Ιαπωνία εγκατέστησε αντιπυραυλικά συστήματα Patriot στο κέντρο του Τόκιο. Επίσης η Ιαπωνία Τόκιο έχει στείλει αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το προηγμένο σύστημα Aegis (σύστημα ελέγχου και διοίκησης με υπολογιστές και ραντάρ για τον εντοπισμό εχθρικών στόχων στον αέρα) στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιαπωνικού του υπουργείου Άμυνας.

Γενικά διαμορφώνεται ένα ψυχροπολεμικό κλίμα στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ, το Στητ Ντιπάρτμεντ, δια του εκπροσώπου του, εκτιμά, ότι ο «κίνδυνος από τη Βόρειο Κορέα είναι αληθινός και σαφής». Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς, έχει θέσει σε επαναλειτουργία την πυρηνική βάση κατασκευής πλουτωνίου στην Γιονγκ Μπιον.

Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού «Foreign Policy» , υπάρχει μια πολύ καλή ανάλυση για την κρίση στην Κορέα. Μεταξύ άλλων υπάρχει και αναφορά στον ρόλο της Κίνας στην κρίση. «Η Κίνα, η οποία ουδέποτε είχε επιρροή στον Κιμ Γιονγκ Ουν, θέλει να βεβαιωθεί ότι ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας μπορεί να αποκαταστήσει τη σταθερότητα. Θέλει επίσης η νέα ηγεσία στην Πιονγκγιάνγκ να υιοθετήσει φιλοκινεζική πολιτική, μια πολιτική που θα εγγυάται προτεραιότητα της Κίνας στα μεταλλουργικά αποθέματα της Βόρειας Κορέας. Όσο για τη Ρωσία, η Μόσχα υποστηρίζει την Κίνα και εξασφαλίζει έτσι την ανεμπόδιστη και χωρίς διακοπές χρήση των θερμών νερών της Οικονομικής Ζώνης στη Βόρεια Κορέα

Ωστόσο, έγκυροι Δυτικοί αναλυτές και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας επιμένουν , με αρθρογραφία και αναλύσεις τους σε διαφορά διεθνή ΜΜΕ, ότι οι απειλές της Πιονγκγιάνγκ, για χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ με πυρηνικά, είναι αβάσιμες.

Η βόρεια Κορέα διαθέτει διάφορες κατηγορίες πυραυλικών συστημάτων. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι δεν έχει οπλοποιήσει με πυρηνικά τους πυραύλους της. Ωστόσο, ολόκληρη η νότιος Κορέα και η Ιαπωνία είναι μέσα στην ακτίνα των βοριοκορεατικών πύραυλων, ενώ δεν είναι οι ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και οι αμερικανικές βάσεις σε Γκουαμ και Χαβάη.

Στις δυνητικές απειλές της κρίσης, είναι και η πολιτική ανωριμότητα του 29-χρονου ηγέτη Κίμ, όμως, η βορειοκορεάτικη ηγεσία, γενικά , «δεν είναι αυτοκαταστροφική».

Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ ο Τσαρλς Κ. Αρμστρονγκ, διευθυντής του Κέντρου Κορεατικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι: «Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κρίσης είναι κούφιες απειλές, ιδίως από την πλευρά της Βόρειας Κορέας. Αλλά το ενδεχόμενο ενός κακού υπολογισμού που μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση είναι πολύ υπαρκτό. Δυστυχώς, με τη δική τους επίδειξη δύναμης, στέλνοντας εφέτος στις κοινές ασκήσεις με τον Νότο προηγμένα μαχητικά, βομβαρδιστικά, πυρηνικά υποβρύχια κ.λπ., οι ΗΠΑ ενισχύουν τη μέχρι παράνοιας ανασφάλεια της Πιονγκγιάνγκ».

Τέλος να προσθέσουμε ότι, ο Γκάρι Σάμορ, ο συνεργάτης του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με ειδίκευση στα θέματα πυρηνικής ενέργειας, επισημαίνει ότι: «Οι Βορειοκορεάτες δεν είναι αυτοκαταστροφικοί. Γνωρίζουν ότι κάθε είδος άμεσης επίθεσης (στις ΗΠΑ) θα σημάνει το τέλος της χώρας τους, αφού η απάντηση του αμερικανικού στρατού θα είναι, όχι μόνο σκληρή, αλλά και ολοκληρωτικά καταστροφική».

Η πιθανότητα οι ΗΠΑ να επιλέξουν, προληπτικό στρατιωτικό χτύπημα σε Βορειοκορεάτικες πυρηνικές βάσεις, είναι μάλλον ακραία επιλογή, άρα συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αν και οι αμερικάνοι τροποποιούν συνεχώς το απόρρητο σχέδιο 5027, το οποίο περιλαμβάνει σειρά ενεργειών, κατά επιλεγμένων στρατιωτικών στόχων στη Βόρεια Κορέα.

Την έντονη ανησυχία του, για τα γεγονότα στη χερσόνησο της Κορέας εκφράζει ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν , τονίζοντας ότι: ««Και αν, ο μη γένοιτο, κάτι συμβεί, το Τσερνόμπιλ, για το οποίο όλοι ξέρουμε πολλά, μπορεί να μοιάζει σαν παιδικό παραμύθι. Υπάρχει τέτοια απειλή ή όχι; Πιστεύω πως υπάρχει», δήλωσε ο Βλ.Πούτιν .
Εκτιμώ, ότι ακόμη και στην περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής στη Χερσόνησο της Κορέας και ευρύτερα, θα αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών και από τις ΔΥΟ πλευρές . Και εύχομαι να μην κάνω λάθος…

Του Χρήστου Καπούτση

Keywords
Τυχαία Θέματα