Πού κρύβουν τα λεφτά τους οι Ρώσοι μεγιστάνες;

Κρυφτό παίζουν με τα λεφτά τους οι Ρώσοι μεγιστάνες με πρώτο και καλύτερο τον πλουσιότερο άνδρα της Ρωσίας, Alisher Usmanov, ο οποιος μετέφερε πέρυσι τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της τεράστιας περιουσίας του (ύψους 20 δισ. δολαρίων) σε μια μητρική εταιρεία με βάση τις γνωστές πλέον σε όλους βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Η εταιρεία είναι η USM Holdings και, μέσω δύο υποκαταστημάτων της με βλαση της Κύπρο,

ελέγχει το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Ρώσου μεγιστάνα, την Metalloinvest Holding Co., που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος της Ρωσίας.

Και οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας, με συνολική περιουσία που ξεπερνάει τα 227 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bllomberg, ελέγχουν τμήμα της περιουσίας τους μέσω εταιρειών που έχουν έδρα εκτός της Ρωσίας.

Πέραν όμως του ο Alisher Usmanov, υπάρχει και ο 56χρονος Viktor Vekselberg διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ύψους 14,8 δισ. μέσω της Renova Holdings με βάση τις Μπαχάμες. Μεταξύ των asset της εταιρείας είναι και το 7% της United Co. Rusal, Νο 1 παραγωγού αλουμινίου στον κόσμο.

Ο 56χρονος Vladimir Lisin, ελέγχει το 85% της OAO Novolipetsk Steel, της μεγαλύτερης παραγωγού ατσαλιού στη Ρωσία, μέσω μια εταιρείας με βάση την Κύπρο, της Fletcher Group Holdings Ltd.

Φυσικά και ο πασίγνωστος από την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο Roman Abramovich, όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, χρησιμοποίησε έναν δαίδαλο από υπεράκτιες εταιρείες με στόχο να χτίσει και στη συνέχεια να ελέγχει την περιουσία του ύψους 12,9 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με αγωγή που κατέθεσε το 2012 εναντίον του στο Λονδίνο ο Boris Berezovsky, ο Abramovich “ανακάτευε” περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων μετοχές σε πετρέλαιο, αλουμίνιο, αυτοκινητοβιομηχανίες και αεροπορικές εταιρείες, τη διαχείριση των οποίων είχε αναθέσει σε διάφορες εταιρείες με βάση το Γιβραλτάρ, την Κύπρο και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012, ο εκλιπών Berezovsky , πρώην ολιγάρχης, είχε κατηγορήσει τον ιδιοκτήτη της Chelsea ότι τον εκβίασε προκειμένου να πωλήσει μετοχές της πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft για “ένα κλάσμα της αξίας τους”, αλλά απέτυχε παταγωδώς να κερδίσει εκείνη την πολύκροτη δίκη.

Όλοι αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι γνωστοί και ως Ρώσοι ολιγάρχες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έβγαλαν χρήματα στο βίαιο οικονομικό περιβάλλον της μετα-κομμουνιστικής Ρωσίας, χρησιμοποιούν αυτές τις εταιρείες για να διαχειριστούν, να διαφυλάξουν και φυσικά να αποκρύψουν τις περιουσίες τους – τακτική βέβαια που επισύρει την μήνη του προέδρου Πούτιν, και ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει το παν ώστε να επαναπατριστεί το μεγαλύτερο μέρος αυτων χρημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, η Δούμα, εισήγαγε μια σειρά από βελτιώσεις στους υπάρχοντες νόμους, κάνοντας έτσι πιο αυστηρούς τους ελέγχους που διεξάγονται στις οικονομικές συναλλαγές των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

πηγή: moneypro.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα