Προσπάθεια προσέγγισης ομογενών

Την επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης του Απόδημου Ελληνισμού μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης των απανταχού ομογενών με την Ελλάδα με νέα αποτελεσματικά εργαλεία, τόνισε στην ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τη Διασπορά της Βουλής ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για την Ομογένεια, Κώστας Τσιάρας.

Νέα εργαλεία που θα προσφέρουν άλλου είδους δυνατότητες, όπως είπε,

θα ανατρέψουν τη σημερινή πραγματικότητα για την οποία μόνο αισιόδοξος δεν θα μπορούσε να είναι κανείς, επισημαίνοντας την αποτυχία του κυρίαρχου μέχρι σήμερα εργαλείου, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

«Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, για να είμαστε ειλικρινείς», είπε ο κ. Τσιάρας, «δεν κατάφερε να εκπροσωπήσει το σύνολο του οικουμενικού – απόδημου Ελληνισμού. Δεν κατάφερε να είναι ο επίσημος, ο θεσμικός συνομιλητής με την ελληνική Πολιτεία και, βεβαίως, το κρισιμότερο είναι ότι δεν μπόρεσε να έχει ούτε καν αυτό το συμβουλευτικό ρόλο, που υποτίθεται ότι είχε τεθεί ως ένας από τους όρους της ιδρυτικής του διακήρυξης».

Ο υφυπουργός ανέπτυξε τους τρεις βασικούς άξονες που θα διέπουν τη λειτουργία του νέου ΣΑΕ, ικανού να παίξει έναν πραγματικά εθνικό, ουσιαστικό ρόλο: την αυτοοργάνωση του θεσμού, την αυτοχρηματοδότηση και την κάθετη εκπροσώπησή του αποσαφηνίζοντας ότι με την αυτοοργάνωση εξαλείφεται κάθε διάθεση χειραγώγησης του οργάνου, ενώ για την αυτοχρηματοδότηση είπε ότι οι ομογενειακές οργανώσεις με τον ίδιο τρόπο –συνδρομή μελών, αναζήτηση δωρεών, καθώς και εκδηλώσεις προκειμένου να συλλέγουν χρήματα– που εξασφαλίζουν την αυτοχρηματοδότησή τους, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την παρουσία τους και σε ένα όργανο που θα είχε μια παγκόσμια διάσταση.

Ο τρίτος άξονας, η κάθετη εκπροσώπηση, η οποία «είναι ένα μείζον ζητούμενο στον παρόντα χρόνο», όπως είπε ο κ. Τσιάρας, θα δίνει τη δυνατότητα να είναι μέλος του ΣΑΕ ο κάθε Έλληνας πολίτης με την ευκολία που δίνει σήμερα η νέα τεχνολογία, δημιουργώντας «μια προοπτική αίσθησης ότι το ΣΑΕ ανήκει σε όλους και εκπροσωπεί τους πάντες».

Θολή εικόνα για το ΣΑΕ σε σχέση με το ρόλο του, ερωτήματα για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων, μη πραγματική εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού, (κάποιοι, όμως, λένε ότι το ΣΑΕ στον παρόντα χρόνο δεν εκπροσωπεί ούτε το 5% της Ομογένειας), υπαγορεύουν την επιτακτική ανάγκη για αλλαγές, τόνισε ο υφυπουργός προσθέτοντας:

«Εμείς, ως ελληνική Πολιτεία, θέλουμε ένα όργανο που να παίζει έναν κυρίαρχο ρόλο απέναντι σε όλο τον ομογενειακό οικουμενικό Ελληνισμό. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό επιδιώκουμε μέσα από την επιχειρούμενη αναμόρφωση του νόμου να πετύχουμε και να καταφέρουμε».

Βασική, όπως είπε, είναι η αναζήτηση της δημιουργίας δικτύων των Ελλήνων επιστημόνων, επιχειρηματιών, δημόσιων λειτουργών σε όλο τον κόσμο, ένα στελεχικό δυναμικό που δεν μπορούμε να το αφήνουμε αναξιοποίητο σε μια τόσο κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι αν αυτό γίνει ένας από τους κύριους στόχους ενός νέου ΣΑΕ και διασυνδεθούν αυτές οι ομάδες με αντί

Keywords
Τυχαία Θέματα