Πυρετός στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό

Σε ένα ακόμη (!) αδιέξοδο κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη η Ε.Ε στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς τη στιγμή που οι 27 ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, το λεγόμενο «Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο», αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που απειλούν με βέτο σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους από τα κοινοτικά κονδύλια.

Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος

της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ επισημαίνει: «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τα αναγκαία μέσα λειτουργίας της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τους αναπόφευκτους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για να βγει η Ευρώπη από την κρίση».

Στις 11 π.μ., ώρα Ελλάδας, αναμενόταν να ξεκινήσουν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι 27 διμερείς συναντήσεις των Προέδρων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτεραιότητες των χωρών τους. Στη συνέχεια, στις 9 μ.μ., ώρα Ελλάδας, θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Οι διαπραγματεύσεις των “27″ θα βασιστούν στο προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει προετοιμάσει ο Πρόεδρος της ΕΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, το προσχέδιο του Χ. Ρόμπαϊ προτείνει μειώσεις στον προϋπολογισμό, ύψους 80 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συνολικές δαπάνες που προτείνονται για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2014-2020, ανέρχονται σε 1,044 τρισεκ. ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται πολύ μικρό από τις λεγόμενες χώρες της Συνοχής, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Ωστόσο, οι βασικοί παράγοντες στην εισφορά του κοινοτικού προϋπολογισμού, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, ζητούν περαιτέρω μείωση των συνολικών δαπανών στο 1 τρισεκ. ευρώ.

Η Σύνοδος είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει δύο ημέρες, 22 και 23 Νοεμβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παραταθεί μία ημέρα παραπάνω, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης και ότι το χάσμα των διαφωνιών μεταξύ των χωρών-μελών δεν είναι αγεφύρωτο.

Στη Σύνοδο θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, ο οποίος, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο αδιέξοδο στο Eurogroup, είπε απο τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών και του ΔΝΤ, εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και η σταθερότητα στην ευρωζώνη, καλώντας τους έτσι, να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους. Υπενθύμισε ότι η Αθήνα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις και τόνισε, ότι οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση.

Δείτε ακόμα:

Πιθανή συμφωνία Βρετανίας για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα