Ραχμάν Μουσταφάγιεφ στο «Π»: «Έγκλημα χωρίς τιμωρία η σφαγή στο Χοτζαλί»

Χοτζαλί - έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ετσι χαρακτηρίζεται απο τη χωρα του Αζερμπαιτζαν τα εγκλήματα απο τη γενοκτονια του Χοτζαλί που φέτος συμπληρώνονται 22 χρονια. Με την ευκαιρία αυτή, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη χώρας μας κ. Ραχμάν Μουσταφάγιεφ μιλαει στο “Π” για τη μαζική αυτη δολοφονία αθώων ανθρώπων για την οποία αναφέρει πως οι Αρμένιοι δεν έχουν ποτέ τιμωρηθεί.

Στον

Βαγγέλη Γιακουμή

1. Κ. Πρέσβη, πρόσφαται στο Αζερμπαϊτζάν τιμήθηκε η θλιβερή επέτειος – συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν στην πόλη Χοτζαλί, στις 26 Φεβρουαρίου 1992. Παρακαλώ, πείτε μας περισσότερα γι’ αυτή την τραγωδία.

Κάθε χρόνο, στις 26 Φεβρουαρίου, στο Αζερμπαϊτζάν τιμάται η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Χοτζαλί. Η τραγωδία της πόλης Χοτζαλί αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας του Αζερμπαϊτζάν. Πριν από 22 χρόνια, τη νύχτα μεταξύ της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου 1992, οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και του βαρύ οπλισμού του 366ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού του Ρωσικού στρατού, στρατοπεδευμένων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, που έπρεπε να παίζει το ρόλο του εγγυητή της ειρήνης και της ασφάλειας στην εν λόγω περιοχή, επιτέθηκαν στην πόλη Χοτζαλί, που είχε 7000 κατοίκους, και διέπραξαν μαζικά εγκλήματα κατά των αμάχων της πόλης. Κατά την προσπάθειά των κατοίκων να εγκαταλείψουν την πόλη για να σωθούν, δέχτηκαν πυρά από αρμενικές δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα, 613 άτομα σκοτώθηκαν βίαια, μεταξύ τους 106 γυναίκες, 63 παιδιά και 70 ηλικιωμένοι. 8 ολόκληρες οικογένειες εξοντώθηκαν ολοσχερώς. 487 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων 76 παιδιών, 1.275 πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους οποίους τα 150 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

2. Ποια ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε αυτήν την τραγωδία;

Ο παγκόσμιος τύπος έχει καλύψει αυτά τα γεγονότα με αντικειμενικό τρόπο. Θα αναφέρω μόνο μερικά από τα πρωτοσέλιδα αποσπάσματα των εφημερίδων της εποχής:

La Croix l’Evenement Journal (Paris): “Armenians attacked a settlement of Khojaly. The whole world has seen the mutilated corpses” (March 25th 1992).

The Sunday Times (London):”Armenian Soldiers Massacre Hundreds of Fleeing Families” (March 1, 1992).

Financial Times (London): “Armenians shot down a column of refugees escaping to Agdam. Azerbaijanis counted hundreds of bodies” (March 9th 1992).

Valeur Actuelle Journal (Paris): “Armenians destroyed the Azerbaijanis of Karabakh massacring more than a hundred of Muslim settlements”. (March 14th 1992).

Le Mond: “Foreign journalists based in Agdam saw 3 persons scalped and with pulled out nails among the women and children killed in Khojaly. That is not an Azerbaijani propaganda, but reality”. (March 14th 1992).

3. Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί ανοιχτά τους Αρμένιους αξιωματούχους για το έγκλημα αυτό…

Η άμεση ανάμιξη και ευθύνη των αρμενικών αρχών για το έγκλημα αυτό δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν. Όλη η επιχείρηση της κατοχής της πόλης Χοτζαλί και της εξόντωσης των κατοίκων της είχε σχεδιαστεί από τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, οι οποίες μέχρι τότε είχαν ήδη καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Ο σημερινός Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν αναγνώρισε ανοιχτά το ρόλο των Αρμενίων στρατιωτικών στο εν λόγω έγκλημα. Σε μια συνέντευξη με τον Βρετανό δημοσιογράφο Thomas de Waal, που στη συνέχεια δημοσιεύθηκε σε βιβλίο, δήλωσε τα εξής: “Πριν από τα γεγονότα στην πόλη Χοτζαλί, οι Αζέροι πίστευαν ότι μπορούν να αστειεύονται μαζί μας, νόμιζαν ότι οι Αρμένιοι είναι άνθρωποι που δεν θα σήκωναν πότε το χέρι τους κατά του άμαχου πληθυσμού. Όμως καταφέραμε να σπάσουμε το στερεότυπο αυτό”. (Thomas de Waal, “Black Garden: Armenia and Azerbaijan through peace and war”, NYU Press, 2003, page 169-172). Μετά από μια τέτοια ομολογία χρειάζεστε κάποιο άλλο επιχείρημα;

4. Υπήρχε κάποια διεθνής νομική εκτίμηση για τα τραγικά γεγονότα του Χοτζαλί;

Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να σημειώσω ότι, δεδομένης της μεγάλης κλίμακας και της φύσης των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος των άμαχων κατοίκων του Αζερμπαϊτζάν στην πόλη Χοτζαλί, οι πράξεις αυτές εμπίπτουν στον ορισμό των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις αυτές, την περίοδο 2010-2013 τα Κοινοβούλια μιας σειράς χωρών - του Περού, του Μεξικού, της Κολομβίας, του Καναδά, του Πακιστάν, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Ρουμανίας και της Ιορδανίας, καταδίκασαν το γεγονός ως “μαζική σφαγή και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”. Οι 15 Πολιτείες των ΗΠΑ το έχουν ήδη αναγνωρίσει ως “σφαγή”.

Η εκστρατεία συνεχίζεται. Δράττομαι της ευκαιρίας να καλέσω την Ελληνική Βουλή, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ελλάδας να μην αγνοούν τη διεθνή εκστρατεία, καταγγέλλοντας τα εγκλήματα της Αρμενίας, και να δώσουν την πολιτική και νομική εκτίμηση των εγκλημάτων του Χοτζαλί.

5. Γιατί είναι τόσο σημαντικό για σας να υπάρχει μια πολιτική και νομική αξιολόγηση αυτής της τραγωδίας;

Η Διεθνής Εκστρατεία για την καταγγελία των εγκλημάτων των αρμενικών στρατιωτικών έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για τη μνήμη όλων των σκοτωμένων και άγρια βασανισμένων πολιτών του Αζερμπαϊτζάν. Είναι σημαντική για όλους τους λαούς του κόσμου. Ας θέσουμε ένα ερώτημα – γιατί συνέβη η τραγωδία του Χοτζαλί; Επειδή όλα τα προηγούμενα εγκλήματα πολέμου εναντίον του λαού του Αζερμπαϊτζάν, για τα οποία ήταν ένοχοι οι αρμενικές στρατιωτικές συμμορίες και πολιτικοί της Αρμενίας, έμειναν ατιμώρητα, μεταξύ τους:

• η γενοκτονία του 1918, όταν στο Μπακού και σε άλλες περιοχές της χώρας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30.000 άμαχοι πολίτες,

• οι μαζικές σφαγές των Αζέρων στην Αρμενίας το 1918 – 1920,

• η απέλαση 150.000 Αζέρων από την Αρμενία το 1948 – 1953, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν χιλιάδες οικογένειες,

• η απέλαση από την Αρμενία περίπου 250.000 Αζέρων από τα εδάφη που ιστορικά τους ανήκουν το 1987-1988. Μετά την οποία η Αρμενία μετατράπηκε σε “εθνικά καθαρή” χώρα, καθώς σύμφωνα με τα Ρωσικά στατιστικά στοιχεία, το 1918 οι Αζέροι αντιπροσώπευαν πάνω από το 30% του πληθυσμού της Αρμενίας.

Μια απέλαση μετά την άλλη, μια εθνοκάθαρση μετά την άλλη, μια γενοκτονία μετά την άλλη. Οι Αρμένιοι στρατιωτικοί και πολιτικοί δεν έχουν τιμωρηθεί ποτέ για τα εν λόγω εγκλήματα. Έτσι, είχαν αποκτήσει την αίσθηση της απόλυτης ατιμωρησίας. Έτσι, διέπραξαν το Χοτζαλί. Εν τούτοις, απαντώντας στην ερώτηση σας, θέλω να σημειώσω ότι μια τέτοια αξιολόγηση είναι πολύ σημαντική για να εξασφαλιστεί το γεγονός ότι τέτοια εγκλήματα δε θα μείνουν ατιμώρητα, ότι δε θα υπάρξουν ξανά τραγωδίες όπως αυτή του Χοτζαλί.

Συνέντευξη από το «Παρασκήνιο» που κυκλοφορεί

The post Ραχμάν Μουσταφάγιεφ στο «Π»: «Έγκλημα χωρίς τιμωρία η σφαγή στο Χοτζαλί» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα