Σε επιφυλακή η Αθήνα για την κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η κατάσταση στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι αναταραχές στις γείτονες χώρες (Τουρκία, Συρία και Αίγυπτο) προκαλούν προβληματισμό. το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει όλα τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Αθήνα τη Σούδα και την Καλαμάτα καθώς
και τον εναέριο ελληνικό χώρο.

Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου πολέμου στη Συρία στην κρίση χρέους που ταλανίζει τη χώρα.

Δυχασμός στην κυβέρνηση

Πολλά στελέχη της κυβέρνησης δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο αυτή τη χρονική στιγμή κατά την οποία γίνεται προσπάθεια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων να «ανοίξει» ένα πολεμικό μέτωπο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Υπήρξαν όμως και συνεργάτες του Πρωθυπουργού που πιστεύουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βγάλει τη χώρα μας από το κάδρο και θα επιτρέψει σε συνεργασία με τους δανειστές μας την αναζήτηση μιας οριστικής λύσης. Κάποιοι θεωρούν ότι με την Αίγυπτο, Συρία και Τουρκία να φλέγονται, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη τη «γειτονιά» μας, τίποτε καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε.
Υπάρχει όμως και η άποψη ότι η χώρα μας έτσι καθίσταται ο μοναδικός πόλος σταθερότητας και συνεπώς ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Παρά τις διαψεύσεις του υπουργείου Εξωτερικών οι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα σε όλα τα εναλλακτικά σχέδια ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης, αλλά και ότι η χρήση τους, αν ζητηθεί και πάντα στο πλαίσιο διατλαντικών συμφωνιών, θα γίνει με τη συναίνεση της.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, έξι ημέρες μετά τη σφαγή με χημικά όπλα στην Γκούτα, επιβεβαίωσε ότι επικοινώνησε για το θέμα τόσο με την κ. Αστον που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, όσο και με τον Γάλλο ομόλογό του. «Πρέπει η αντίδραση να είναι καθαρή και απόλυτη», τόνισε και δεν παρέλειψε να ζητήσει την πλήρη και κάθετη καταδίκη της επίθεσης με χημικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα