«Σεισμός» στο θεατρικό κόσμο από τη σφράγιση 35 πολιτιστικών χώρων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Σάλο έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η απόφαση του Δήμου Αθήνας να σφραγίσει 35 θέατρα της πρωτεύουσας, μετά από έλεγχο που διεξήχθη σε 83 χώρους πολιτισμού, (γκαλερί, θεατρικές σκηνές, πειραματικές σκηνές, θεατρικές σχολές, πολυχώρους κ.α.), που πραγματοποιούν και θεατρικές παραστάσεις, με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτουν άδεια ή βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 28-03-2013 δόθηκε ραντεβού από εκπροσώπους διαφόρων πολιτιστικών χώρων και άλλων φορέων,

στον θεατρικό χώρο Olivio, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα ζητήματα των ημερών.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς, εκπρόσωπος του θεάτρου VAULT, που έχει λάβει σημείωμα για κλείσιμο, σημείωσε ότι ο Δήμος Αθήνας έλαβε τη λίστα όλων των χώρων που πραγματοποιούν θεατρικές παραστάσεις από το Αθηνόραμα.

Άνθρωποι από όλους τους πολιτιστικούς χώρους, που βρίσκονται στη λίστα με τα λουκέτα, έχουν ζητήσει αναστολή της απόφασης με δελτίο τύπου, κίνηση η οποία σημειώθηκε την Παγκόσμια ημέρα θεάτρου, έχουν συλλέξει τις υπογραφές περισσότερων από 1000 ανθρώπους του χώρου και απλούς πολίτες και μάλιστα δηλώνουν πως έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της νεοσύστατης ένωσης Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών, του ΠΟΘΑ και του σωματείου Ελλήνων χορογράφων, ενώ εκπρόσωπος της παράταξης «Δημοτική Πόλη» δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των αγανακτισμένων ανθρώπων του πολιτισμού.

«Η Δημοτική Αστυνομία δεν έλεγξε καν τους χώρους»

Όπως κατήγγειλαν άνθρωποι των χώρων, που απειλούνται με λουκέτο, οι απεσταλμένοι της Δημοτικής Αστυνομίας δεν έλεγξαν τους χώρους. Ζήτησαν κάποια χαρτιά από τους ιδιοκτήτες και έφυγαν λέγοντάς ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Και μετά από τρεις εβδομάδες, χωρίς καμία ειδοποίηση, χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο για οποιαδήποτε δράση ήρθε το χαρτάκι. Δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τις άδειες που θέλουνε να βγάλουμε, ούτε λεφτά να βάλουμε κάτω από το τραπέζι», δήλωσε αγανακτισμένη η Αντιγόνη Γύρα, εκπρόσωπος του θεάτρου «Κινητήρας», που έλαβε ειδοποίηση από τη δημοτική αστυνομία ότι θα πρέπει να βάλει λουκέτο μέχρι τις 8 Απριλίου.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος, ιδρυτής του θεάτρου Εν Αθήναις, , ενός χώρου που μετράει δυο χρόνια ζωής, ο οποίος έχει ειδοποιηθεί για κλείσιμο στις 7 Απριλίου. Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε στο «Π» ότι είδε έκπληκτος ένα χαρτί κολλημένο στην πόρτα με ζελοτέιπ. «Ήρθαν δυο άνθρωποι από την αστυνομία, οι οποίοι ούτε καν μπήκαν μέσα στο θέατρο. Κάθισαν μαζί με μια άλλη κυρία, η οποία δεν μου έλεγε την ιδιότητά της, στο απέναντι πεζοδρόμιο. Εμένα μου είπαν: Εντάξει κ. Δημητρακόπουλε μπορείτε να λειτουργήσετε και μετά μου έστειλαν αυτό το χαρτί», εξήγησε ο υπεύθυνος του Εν Αθήναις και δήλωσε ότι «τα παιδιά της αστυνομίας που ήρθαν για έλεγχο δεν είχαν καμία επαγγελματική κατάρτιση για να μπορούν να ελέγξουν το χώρο, αν πληρεί τις προϋποθέσεις, όσον αφορά την πυροσβεστική, τους σεισμούς κλπ.».

Μάλιστα, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι δεν έβαλε την υπογραφή του σε επιστολή που συνέταξαν κάποιοι πληγέντες εκπρόσωποι πολιτιστικών χώρων, προκειμένου να διεκδικήσουν την άδεια από το Δήμο, γιατί όπως είπε, γνωρίζει ότι οι περισσότεροι χώροι δεν έχουν ασφάλεια!

Δημητρακόπουλος: Καταγγέλλω τον Αντιδήμαρχο Αθηνών

Ο ίδιος έσπευσε να καταγγείλει στο «Π» τον Αντιδήμαρχο, καθώς όπως είπε, ενώ το Γ΄ Διαμέρισμα του Δήμου είχε προεγκρίνει την άδεια για συνάθροιση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, μετά δεν του την έδινε. Παράλληλα, προσέθεσε ότι ο κ. Αναγνωστόπουλος «δεν ήξερε τι έλεγε. Μια μου έλεγε ότι δεν είναι ασφαλές, μετά ότι δεν είχα άδεια για θέατρο αμιγώς».

Ο κ. Καρατζιάς προειδοποίησε ότι η «επέλαση» του δήμου δεν τελείωσε και ότι θα πρέπει και άλλα θέατρα να περιμένουν… επίσκεψη. Όπως είπε ο επόμενος στόχος είναι τα bar theatre.

«Να εναντιωθούμε στην τρέλα του συστήματος»

«Είναι τρελό», σημείωσε ο Κώστας Δελακούρας από το bar theatre, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν σε έναν χώρο που εκτός από θεατρικές παραστάσεις φιλοξενεί και μουσικά σχήματα ο νόμος να απαγορεύει σε κάποιον να έχει πρόζα, αλλά να του επιτρέπει να τραγουδάει. Σύμφωνα με τον Δήμο κάθε χώρος που παρουσιάζει θεατρικά δρώμενα θα πρέπει να κόβει εισιτήριο θεάτρου και να έχει άδεια θεάτρου.

Ενώ όπως δήλωσε ο Θέμελης Γλυνάτσης, από το Knot Gallery, ζητούνται διαφορετικού τύπου εισιτήρια για τις παραστάσεις και διαφορετικού τύπου για τις μουσικές παρουσιάσεις.

«Βαφτίζουν» τους χώρους θέατρα

Ο Μανώλης Καλοτάκης από τον χώρο ΔΥΝΑΜΟ τόνισε ότι στο χώρο τους δεν κόβουν εισιτήρια, αλλά λειτουργούν ως πολιτιστικός σύλλογος και κάνουν παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο, «αλλά αυτό παρόλα αυτά δεν τους εμπόδισε να μας «βαφτίσουν» θέατρο και να μας στείλουν το συγκεκριμένο χαρτί».

Η κ. Γύρα, τόνισε ότι η εν λόγω απόφαση αφορά σε έναν «παλαιολιθικό» νόμο του 1932, που διαχωρίζει τα θέατρα σε χώρους 200 θέσεων και άνω και σε χώρους διαφόρων πολλαπλών χρήσεων 50 θέσεων και άνω. Παραταύτα, στη Δημοτική αστυνομία φαίνεται πως αρνούνται το νομικό καθεστώς των 200 θέσεων, δηλώνοντας πως αυτό αφορούσε τα κέντρα διασκέδασης.

«Να τεθεί νομοθετικό πλαίσιο παρόμοιο με αυτό του εξωτερικού»

Οι εκπρόσωποι των χώρων, στους οποίους εστάλησαν τα «ραβασάκια» του Δήμου, πρότειναν να τεθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, στα πρότυπα του εξωτερικού, το οποίο θα καλύπτει το δικαίωμα οποιουδήποτε καλλιτέχνη να μπορεί να εκφράζεται μέσα από την Τέχνη του. «Δεν ζούμε πλέον στο 1937. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε και εμπνεόμαστε δεν είναι δυνατόν να σηματοδοτείται από τους εν λόγω νόμους. Πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να μπορούμε να δίνουμε παραστάσεις σε οποιονδήποτε χώρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο, που π.χ. αφορά την ασφάλεια των θεατών», εξήγησε η κ. Γύρα.

Αυξάνεται η ανεργία-περισσότερες εστίες μόλυνσης

Είναι γεγονός πως αν κλείσουν οι 35 θεατρικοί χώροι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αυτούς θα μείνουν άνεργοι, αυξάνοντας κατακόρυφα και το ήδη τεράστιο ποσοστό των ανέργων στο χώρο των ηθοποιών, που αγγίζει το 90%. Όπως είπε και η ίδια η κ. Γήρα «αν σφραγίσουν τους πολιτιστικούς χώρους θα υπάρξουν εκατοντάδες άνεργοι και άλλοι τόσοι απόφοιτοι από σχολές δραματικές που θα αναζητούν δουλειά και δεν θα μπορούν να βρουν», προσθέτοντας ότι πέραν τούτου θα δημιουργηθούν εστίες μόλυνσης, αφού άστεγοι και ναρκομανείς θα βρουν καταφύγιο στους εγκαταλελειμμένους πλέον χώρους.

Τι λέει όμως για όλα αυτά ο Αντιδήμαρχος Αθήνας;

Σε προσωπική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Αναγνωστόπουλο δήλωσε ότι ο Δήμος πράττει όπως ορίζει ο νόμος, σημειώνοντας πως δεν είναι δουλειά του να κρίνει αν αυτός θα πρέπει να αλλάξει, το θέμα είναι ότι ακόμα είναι σε ισχύ. «Δεν έχουμε καμία διάθεση να κλείσουμε θέατρα, είμαστε φανατικά υπέρ του πολιτισμού», είπε συγκεκριμένα.

Μάλιστα, σημείωσε ότι υπήρξαν καταγγελίες γραπτές από σωματείο εργαζομένων στα θέατρα που έλεγαν σκληρά πράγματα, ότι δηλαδή ο Δήμος δεν κάνει ελέγχους, καλύπτει την παρανομία και ότι τα θέατρα είναι βόμβες.

Όπως τόνισε, γίνεται έλεγχος σε 90 θέατρα στο σύνολο κάτι το οποίο, όπως είπε, έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν. «Δυστυχώς ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να απολογηθεί για το ότι δεν είχε κάνει ελέγχους στα θέατρα», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια.

Σύμφωνος με τα όσα μας δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, ότι δηλαδή, τα κλιμάκια που έκαναν τους ελέγχους δεν είχαν την τεχνογνωσία για να ελέγξουν τους χώρους, εμφανίστηκε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι την ασφάλεια και την καλή λειτουργία την καθορίζει η άδεια.

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την απορία του πώς κανένας χώρος, όπως είπε, δεν ενεργοποιήθηκε τόσον καιρό για το νόμο του ΄37. «Είχαμε εφησυχαστεί όλοι ότι δεν γινόντουσαν έλεγχοι και τα αφήναμε έτσι και κάποια στιγμή έπρεπε να προασπίσουμε τον πολιτισμό. Οι χώροι στους οποίους έχουν εντοπιστεί προβλήματα δυσλειτουργιών είναι ,χώροι όπου γίνονται θεατρικές παραστάσεις, όποιο χαρακτηρισμό κι αν έχει δώσει κανείς. Οι υπεύθυνοι κόβουν εισιτήριο, διαφημίζονται και μετά λένε ότι είναι Πολυχώρος», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει εκείνο για τη μη σφράγιση των χώρων.

Το «ΑΚΑΔΗΜΕΙΑ» το πρώτο θέατρο που κλείνει

Ο Δημήτρης Σεϊτάνης από «τα ΑΚΑΔΗΜΕΙΑ», που κλήθηκε να βάλει λουκέτο στις 2 Απριλίου, επεσήμανε πως εάν το κράτος ήθελε να βοηθήσει, πέρα από την παράταση που θα έδινε σε μια παράσταση για να βελτιωθεί ότι χρειάζεται σε κάθε χώρο, δεν θα αφαιρούσε από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, από τα οποία μπορούσε κανείς να πάρει λεφτά για να βελτιώσει το χώρο του, τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες. Στις 3 Απριλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνέλευση του σωματείου Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Λιάπη, δικηγόρο, «το ΑΚΑΔΗΜΕΙΑ θα σφραγιστεί και θα αποσφραγιστεί με δικαστική απόφαση». Όπως ανέφερε, ο αρμόδιος δικηγόρος θα καταθέσει αίτηση αναστολής και η προσωρινή διαταγή που θα ζητήσει μπορεί να του προσδιοριστεί σε 2-3 ημέρες. «Αυτοί που προλαβαίνουν να μην κλείσει το θέατρό τους είναι εκείνοι που έχουν μπροστά τους μια εβδομάδα, με δεκαπέντε ημέρες», τόνισε.

Μιχαηλίδης: Αν κλείσει ένα θέατρο θα κλείσουν όλα

Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε ο κ. Μιχαηλίδης, εκπρόσωπος του «107» και μέλος της Επιτροπής στις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες, λέγοντας πως «εάν περάσει η σφράγιση στο πρώτο θέατρο θα τελειώσουν όλα» και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα έξω από τα ΑΚΑΔΗΜΕΙΑ.

«Μας έχουν κλείσει 18 φορές!»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε εκπρόσωπος του πολιτιστικού χώρου Baios, ο οποίος δήλωσε ότι μέσα σε 11 χρόνια λειτουργίας έχει σφραγιστεί ο χώρος 18 φορές, ακόμα και κατά τη διάρκεια παράστασης του κ. Σεϊτάνη. «Έχω συνεργαστεί με πάνω από 25 δικηγόρους για το θέμα μου ανά περιόδους και έχω δοκιμάσει για πάνω από 40 φορές να βγάλω άδεια που θα έπρεπε να έχω, αν και δεν είμαι ιδιοκτήτης θεάτρου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «στα δικαστήρια έχω αθωωθεί σχεδόν όλες τις φορές και έχω καταφέρει να πάρω μια αναβολή επ΄ αορίστου. Αυτό όμως δεν αναστέλλει σε τίποτα τη σφράγιση, απλώς αναβάλλει την αυτόφωρη διαδικασία του δικαστηρίου για τη συγκεκριμένη στιγμή».

Τι θα πρέπει να γίνει σε νομικό επίπεδο

Ο κ. Παστογιάννης, νομικός σύμβουλος, ανέφερε ότι θα πρέπει ο κάθε φορέας ξεχωριστά να κάνει μια αίτηση αναστολής, η οποία θα κριθεί από δυο παράγοντες: Από το δημόσιο συμφέρον και από τους τυχόν κινδύνους καταστροφής της επιχείρησης. Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα πρέπει όλοι οι χώροι συλλογικά να κινητοποιηθούν για να δείξουν ότι πλήγεται ένας ολόκληρος κλάδος και πολλοί επαγγελματίες που συνδέονται με αυτόν.

Με τη σειρά του ο Ευάγγελος Λιάπης πρότεινε στους παρευρισκομένους εκπροσώπους των χώρων να ζητήσουν από το δήμο αίτηση ελέγχου, που θα αναφέρει αναλυτικά ποιες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν από το κλιμάκιο ελέγχου. Όπως δήλωσε ο ειδήμων, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να παράσχει το εν λόγω έγγραφο, διαφορετικά αυτό θα αποτελεί extra λόγο για να ακυρωθεί η διοικητική πράξη, προειδοποιώντας πως ένας νέος νόμος, ίσως «να αλλάξει τις κτιριακές προδιαγραφές και να τινάξει τα ιδιωτικά συμφωνητικά στον αέρα».

Όπως σημείωσε η Όλγα Μωραΐτη, εκπρόσωπος του θεάτρου «Δια Δυο», που οδεύει επίσης προς κλείσιμο, «θα πρέπει να κινήσουμε κανονικά τις νομικές διαδικασίες πρώτον για να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε και ότι όντως υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας και την Τέχνη μας και δεύτερον γιατί ζούμε στην Ελλάδα, στην οποία δεν υπάρχει ίχνος ευαισθησίας».

Οι κινητοποιήσεις των φορέων

Ανεξάρτητα όμως από το νομικό πλαίσιο οι εν λόγω φορείς έχουν δημιουργήσει ένα προσωπικό blog το alternativespacesathens.blogspot.com, στο οποίο όπως δήλωσαν μπορεί ο καθένας να εκφράσει την πρότασή του ή την ένστασή του, δήλωσαν δε ότι θα δημιουργηθεί ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το θέατρο «ΑΚΑΔΗΜΕΙΑ» την ημέρα που είναι κανονισμένο το κλείσιμό τους, ενώ σκοπεύουν να στείλουν μια επιστολή με την οποία θα εκθέτουν τα αιτήματά τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Υφυπουργό Πολιτισμού, τον Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα σχεδιάζουν να στείλουν προς το εξωτερικό ανάλογη επιστολή ενημέρωσης. Με συγκεκριμένα στοιχεία στα χέρια τους για την ανεργία και τις εστίες μόλυνσης δήλωσαν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους.

Όπως και να έχει, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ότι σε καιρούς χαλεπούς και σκοτεινούς έχουμε ανάγκη τους φωτεινούς «ήλιους» να ζεσταίνουν τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας…

Οι χώροι που απειλούνται άμεσα με κλείσιμο είναι:

Ακαδήμεια 2/4

Εν Αθήναις 7/4

Kινητήρας Studio 8/4

Δυναμό 10/4

RABBITHOLE 10/4

ABATON 11/4

104 11/4

Χώρος Τέχνης ΔΙΑ ΔΥΟ 15/4

Βαφείο 15/4

Χώρος Τέχνης Vault 15/4

OLVIO 15/4
Beton 7 15/4

KNOT Gallery 16/4

ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ 16/4

ΘΕΜΕΛΙΟ 16/4

Keywords
σεισμος, θεατρο, εν λόγω, αθηνα, δραση, αμιγώς, knot, εισιτήρια, δυναμο, συγκεκριμένο, σημαίνει, ισχύ, extra, ελλαδα, blog, blogspot, studio, κινηση στους δρομους, αθηνοραμα, αγανακτισμενοι πολιτες, νικος θεμελης, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, νεος παπας, δημοτικη αστυνομια, το θεμα, αδεια, αιτηση, αστυνομια, δημος αθηναιων, δουλεια, θεμα, ιχνος, πλαισιο, πυροσβεστικη, σχολες, υπουργειο οικονομικων, blog, blogspot, ανεργια, εβδομαδες, βομβες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δυναμο, δημος, δημοσιο, δωσει, δρωμενα, δοθηκε, εγγραφο, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εβδομαδα, εν λόγω, ενσταση, επικοινωνια, επρεπε, τεχνη, ζωης, ιδια, ειδοποιηση, ζητουνται, θεατρα, κινηση, κυρια, λεφτα, λειτουργια, λογια, λουκετο, λογο, μιχαηλιδης, μπορειτε, ολγα, παιδια, υπογραφη, προβληματα, προγραμματα, πορτα, ραντεβου, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, σκηνες, σχηματα, σωματειο, τρελα, ισχύ, αλυσιδα, ασφαλεια, knot, δημητρης, δικαιωμα, extra, χωρα, υπουργειο, κωστας, μπροστα, studio, σημαίνει, χερια
Τυχαία Θέματα