«Σημείο Ωμέγα»: Ο απόλυτος σαρκασμός στο θάνατο και την τέχνη

Όσοι δεν έχετε διαβάσει (ακόμη) κάποια από τα έργα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα, ίσως είδατε πρόσφατα στον κινηματογράφο το «Cosmopolis», με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάτινσον που βασίζεται στο ομώνυμο αινιγματικό μυθιστόρημά του.

Στο «Σημείο Ωμέγα», κεντρικός ήρωας είναι ο Ρίτσαρντ Έλστερ, παροπλισμένος σύμβουλος για θέματα πολέμου στο Πεντάγωνο, ο οποίος αποσύρεται σ’ ένα απομονωμένο σπίτι στην έρημο για να ηρεμήσει και να σκεφθεί. Εκεί τον επισκέπτεται ένας νεαρός σκηνοθέτης ο οποίος προσφέρεται να γυρίσει ταινία με θέμα την εμπειρία του Έλστερ από τα μυστικά πολεμικά συμβούλια.

Η συγκατοίκηση των δύο ανδρών κυλάει αργά μέχρι που η επίσκεψη της κόρης του Έλστερ έρχεται να ανατρέψει το ήσυχο σκηνικό.

Ένα φιλοσοφικό και ταυτόχρονα πολιτικό μυθιστόρημα για τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, για το ρόλο της τεχνολογίας και την παρακμή των ανθρωπιστικών αξιών, για τον πόλεμο, για το ρόλο της τέχνης και πάνω απ’ όλα για το θάνατο. Στο βάθος της εικόνας του «Σημείου Ωμέγα» βρίσκεται η 9/11, ο πόλεμος στο Ιράκ και το έντονο πρόβλημα ταυτότητας της σύγχρονης Αμερικής καθώς σταδιακά χάνει την παντοκρατορία της.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ντον ΝτεΛίλλο γεννήθηκε το 1936 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα σε ηλικία είκοσι τριών ετών. Έκτοτε εξέδωσε δεκαέξι μυθιστορήματα και τέσσερα θεατρικά έργα. Είναι ο πρώτος Αμερικανός που τιμήθηκε, το 1999, με το Jerusalem Prize για το σύνολο του έργου του. Άλλες σημαντικές διακρίσεις: National Book Award για το μυθιστόρημα Λευκός θόρυβος· Irish Times International Fiction Prize για το Ζυγός· PEN/Faulkner Award for Fiction για το Μάο ΙΙ. Για τον μνημειώδη Υπόγειο κόσμο απέσπασε το Howells Medal της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Λευκός θόρυβος», «Τα ονόματα», «Υπόγειος κόσμος», «Οι χρόνοι του σώματος», «Κοσμόπολις» και «Άνθρωπος σε πτώση».

Πληροφορίες: «Σημείο Ωμέγα» του Ντον ΝτεΛίλλο, μετάφραση: Ελένη Γιαννακάκη, εκδ. Εστία.

Πηγή: clickatlife.grTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα