Σήμερα το μεγάλο ραντεβού Σαμαρά-Ομπάμα – Φιλελληνικές δηλώσεις Τζο Μπάιντεν

Σήμερα, στις 21:55 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Μια συνάντηση στην οποία η Ελλάδα «ποντάρει» πολλά και περιμένει μηνύματα στήριξης από τον Αμερικανό πρόεδρο. Φαίνεται όμως πως και η πλευρά της Ουάσινγκτον, με τη δική της ατζέντα, περιμένει πολλά από τη συνάντηση.

Κυρίως

περιμένει να ακούσει από τον Αμερικανό πρόεδρο μια συγκεκριμένη λέξη: σταθερότητα.

Στις 12:00 ώρα Αμερικής είναι προγραμματισμένο το γεύμα εργασίας του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι – Στις 15:00 η συνάντηση με Ομπάμα Για δεύτερη φορά σε μερικές ώρες, ο Λευκός Οίκος «αναβάθμισε» την αντιπροσωπεία για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μετά την προσθήκη στο πρόγραμμα της συνάντησης με τον Τζον Κέρι (ο πρωθυπουργός θα γευματίσει στις 12:00 (ώρα ΗΠΑ) με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ), το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα έκανε ακόμη ένα βήμα.

Στη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του Ομπάμα και σημαντικός παράγοντας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Μέχρι πριν από λίγες ώρες άλλωστε ήταν στην Αίγυπτο για διαπραγματεύσεις.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται ακόμη από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

Ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για λίγες ώρες, με 20 ανώτατα στελέχη από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως.

Πρόκειται για εταιρείες που διαθέτουν συνολικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ και οι επικεφαλής τους συζήτησαν με τον πρωθυπουργό κυρίως για την οικονομία και τις προοπτικές που διανοίγονται, αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η συζήτηση εστιάσθηκε σε νέες ευκαιρίες σε βασικούς τομείς της οικονομίας για τους οποίους υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών μίλησαν για θετική πορεία της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά.

Σημειώνεται ότι αρκετές από τις εταιρείες, που προσκλήθηκαν, είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στη χώρα μας, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν.Μηταράκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρ.Λαζαρίδης, ο διευθυντής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Στ.Παπασταύρου, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Δ.Πτωχός, και ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece, Στέφανος Ησαΐας.

Στο μεταξύ, ο νούμερο δυο της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζο Μπάιντεν, δηλώνει στην «Καθημερινή» ότι ο Λευκός Οίκος στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα μας και ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακού.

Στη αποκλειστική συνέντευξη στην Καθημερινή ο Τζο Μπάιντεν λέει μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος και εγώ, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση που έχει διαρκέσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η οποία απαίτησε τεράστιες θυσίες. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ελλάδα είναι αναγκαίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον λαό της, αλλά νιώθουμε απόλυτα το κόστος που υπομένει.

Αν και συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις, είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που επιτυγχάνει η Ελλάδα υπό τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Εχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα και θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως έκανα και κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2011, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται αλληλέγγυες προς τους έλληνες φίλους μας, καθώς αναζητούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις σας και να επιταχύνουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη. »

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι θα πιέσουν για την αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής συνταγής. Σημειώνει, συγκεκριμένα, ότι η Ουάσιγκτον θα ενθαρρύνει την υιοθέτηση πολιτικών που μειώνουν την ανεργία στην Ευρώπη καθώς, όπως τονίζει, η ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη ανάκαμψη και της αμερικανικής. Προσβλέπει μάλιστα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα, αφού αναφέρει χαρακτηριστικά «Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη διεύρυνση του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., μέχρι την υποστήριξη προσπαθειών της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική επίλυση της σύρραξης στη Συρία και την προώθηση του ευρύτερου οράματος για μία ενιαία και ελεύθερη Ευρώπη. »

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει επίσης σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα την εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών, και ενθαρρύνει την Αθήνα να προχωρήσει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο που να διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία, στην αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της.

Ο Τζο Μπάιντεν προαναγγέλλει πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ισχυρή φωνή» στην Ανατολική Μεσόγειο, και χαιρετίζει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων .

Keywords
Τυχαία Θέματα