Σόιμπλε: Δεν είμαι η υπερτρόικα, πηγαίνω στην Ελλάδα για να δείξω την εμπιστοσύνη της Ευρώπης

Την πιθανότητα παροχής πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα το 2014 επεσήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF και στο βραδινό μαγκαζίνο το βράδυ της Τετάρτης, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Στη συνέντευξή του ο Β. Σόιμπλε

δεν απέκλεισε την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα το 2014 και εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Με τον δημοσιογράφο να του λέει «είστε ο λιγότερο δημοφιλής πολιτικός της Ευρώπης στην Ελλάδα» ρωτώντας τον στη συνέχεια «με ποια συναισθήματα ταξιδεύετε για την Αθήνα» ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι πηγαίνει στην Αθήνα «με την αίσθηση ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί Έλληνες αισθάνονται έτσι, πιστεύουν ότι πρέπει να υλοποιήσουν αυτά τα επώδυνα μέτρα για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτοί ευθύνονται επειδή πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Βοηθάμε τους Έλληνες, η Ευρώπη συνολικά. Δεν είμαι η υπερτρόικα, πηγαίνω κατόπιν πρόσκλησης του έλληνα πρωθυπουργού για να δείξω ότι εμπιστευόμαστε την Ελλάδα, ότι θέλουμε να κάνουμε διμερώς ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτό τον δύσκολο δρόμο. Συνολικά η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν δρόμο που την οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον».

Αισιοδοξία από την τουριστική κίνηση και σημάδια ανάπτυξης

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε μάλιστα ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει πλέον μια καλύτερη οικονομική ανάπτυξη». Σχετικά με την τουριστική κίνηση φέτος επισήμανε ότι «η τρέχουσα τουριστική σεζόν είναι καλύτερη από την περσινή και θα ήταν κρίμα εάν γενικές απεργίες ή παρόμοιες ενέργειες έθεταν αυτή την εξέλιξη σε κίνδυνο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για θετικά σημάδια ανάκαμψης τονίζοντας την ανάγκη τόνωσης της οικονομίας με κομβικές διαρθρωτικές κινήσεις. Η Ελλάδα, είπε, «έχει βελτιώσει σημαντικά τις εξαγωγές της προς τρίτες χώρες, πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα και όλα αυτά είναι θετικές εξελίξεις». Ωστόσο, ο υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει μια υπερδιογκωμένη δημόσια διοίκηση και δεν γίνεται αυτό να αλλάξει εάν δεν υπάρξουν κάποια μέτρα προσαρμογής». «Το μόνο που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στην Ελλάδα», λέει στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε, «είναι να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη (…). Οι προσπάθειες αποδίδουν και θα συνεχίσουν να αποδίδουν».

Η Ελλάδα να τηρεί τα υπεσχημένα

Σχετικά με το μέγεθος του χρηματοδοτικου κενού ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι κατά την έγκριση της τελευταίας δόσης «είπαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει ορισμένα πρόσθετα μέτρα. Το πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητά και ελπίζω να ψηφίσει η Βουλή είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα. Πρέπει να φροντίζουμε ώστε η Ελλάδα να τηρεί τα υπεσχημένα. Προσφέρουμε βοήθεια για αυτοβοήθεια. Και έτσι θα συνεχίσει. Εγκρίναμε τη δόση για το τρίτο τρίμηνο, για το τέταρτο θα υπάρξει νέα αξιολόγηση της τρόικας»

Σε ερώτηση εάν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών απαντά: «Όταν εγκρίναμε το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα είπαμε ξεκάθαρα ότι όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα, δηλαδή το 2014, θα δούμε εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέα βοήθεια. Τότε θα εξετάσουμε ένα νέο πρόγραμμα ή τη λήψη πρόσθετων μέτρων».

«Δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε σε νέο κούρεμα»

«Δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε σε νέο κούρεμα» είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέο κουρέματος του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι ήταν «ένας από εκείνους που αγωνίστηκαν όσο λίγοι για το κούρεμα, και τελικά το κάναμε απομειώνοντας κατά 53% το χρέος που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών. Ένα νέο κούρεμα δεν σχεδιάζεται. Αυτό δεν μπορεί να το εξηγήσει κανείς και στις χρηματαγορές. Θα δημιουργούσε νέα ανασφάλεια. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πιθανότατα ένα πρόσθετο πρόγραμμα, ένα νέο πρόγραμμα. Προσχεδιάσαμε το δρόμο μέχρι το 2020. Το είπαμε ήδη πέρσι, ενημερώσαμε ήδη τότε τη γερμανική βουλή. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για έκπληξη. Αυτό δεν σχετίζεται με τις εκλογές αλλά με τη διάρκεια του προγράμματος. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για φέτος. Αυτό είναι ήδη αρκετά δύσκολη αλλά το κάνουν πολύ καλύτερα από ότι θα πίστευαν οι περισσότεροι».

Keywords
Τυχαία Θέματα