«Σώμα διαμελισμένο»-Έκθεση στην αίθουσα έκφρασης Γιάννα Γραμματοπούλου

17 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου 2013

Η αίθουσα τέχνης εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου καλωσορίζει τη νέα εικαστική περίοδο με μια ομαδική έκθεση πέντε νέων εικαστικών που φοιτούν ή πρόσφατα αποφοίτησαν από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η έκθεση με τίτλο «σώμα διαμελισμένο», σε επιμέλεια Θανάση Μουτσόπουλου, εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013. Συμμετέχουν:
Μαριλένα

Αλιγιζάκη, Εβίτα Γαβριήλ, Νίκη Γκουλέμα, Σοφία Γρηγοριάδου, Παναγιώτα Νικολάου.

Οι πέντε εικαστικοί μοιράζονται μια σειρά από εμμονές που τις τοποθετούν στην πρωτοπορία των εικαστικών αναζητήσεων της εποχής μας, με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της σύγχρονης τέχνης με την ανθρωπολογία. Χρησιμοποιούν, ιδιαίτερα, το τελετουργικό στοιχείο με αναφορές στις αναθηματικές προσφορές ή τα ταφικά έθιμα ενώ αναζητούν υλικά και τρόπους που απαντώνται σε θρησκευτικά μοτίβα και παραδόσεις. Το κεντρικό πλαίσιο εδώ είναι ένα έντονο ενδιαφέρον για το Σώμα, όχι στην εξιδανικευμένη εκδοχή του αλλά μέσα από εκδοχές του που εμπλέκουν την ασθένεια, τη φθορά, τη γήρανση, τις ψυχικές παθήσεις και τον θάνατο. Συναντάμε επίσης αναφορές σε μια ανθρωπολογία της καθημερινότητας, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο καταγεγραμμένες ως «γυναικείες» συμπεριφορές, όπως το καθημερινό πλύσιμο των χεριών, το βράσιμο του καφέ ή το κέντημα. Στην έκθεση Σώμα Διαμελισμένο παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο, φωτογραφία και ηχητικό υλικό.

Η Μαριλένα Αλιγιζάκη διερευνά την έννοια της ετερότητας μέσα από χρήση παραδοσιακής υφαντουργίας ή εκκλησιαστικών παραδόσεων, όπως οι αναθηματικές προσφορές, ειδικά μια παράδοξη παράδοση που απαντάται στην περιοχή των Σφακίων όπου τα Τάματα κατασκευάζονται από ψωμί. Η Εβίτα Γαβριήλ χρησιμοποιεί προ-χρησιμοποιημένες κούκλες που ξεθάβει από παζάρια, συχνά διαμελισμένες, και τις ξαναράβει σ’ ένα καινούργιο υβρίδιο. Γι’ αυτήν οι κούκλες είναι ένα Simulacrum [Ομοίωμα] του ανθρωπίνου σώματος, της ανατομίας του και των επιμέρους μελών του.

Η Νίκη Γκουλέμα χρησιμοποιεί τη συχνά αργή εξέλιξη και αλλαγή που συναντάται στη φύση ως μια μεταφορά για την ανθρώπινη κατάσταση. Η επανάληψη, το πέρασμα του χρόνου, η τελετουργία του φαινομενικά ασήμαντου γίνονται το κεντρικό σημείο στις μελέτες της. Η Σοφία Γρηγοριάδου παρατηρεί το πάσχον σώμα, συσχετίζοντάς το με τους ιατρικούς Άτλαντες της ευρωπαϊκής ιστορίας ενώ, παράλληλα, χρησιμοποιεί το πλέξιμο, τα Τάματα και την επαναληπτικότητα ως ανθρωπολογικά-εικαστικά εργαλεία. Η Παναγιώτα Νικολάου παρουσιάζει σχέδια με μολύβι όπου το ίχνος του γραφίτη αποκτάει μια πρωτόγνωρη σωματικότητα και παράλληλα κούκλες-υβρίδια ανθρώπου και ζώου, φανταστικούς οργανισμούς, ιούς και ζωτικά όργανα για να ερευνήσει θέματα όπως η γονιμότητα, η μητρότητα αλλά και η ψυχική ασθένεια.

Μαριλένα Αλιγιζάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2007 αποφοίτησε από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών και το 2009 εισήχθηκε με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στον τομέα της ζωγραφικής, με καθηγητές τον Πάνο Χαραλάμπους και το Μιχάλη Μανουσάκη. Το 2012 παρακολούθησε εξάμηνο πρόγραμμα σπουδών στο Paris8 στο Παρίσι, στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών, στο πλαίσιο της υποτροφίας ERASMUS. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Γαλλία, όπως «Εικαστικό σχέδιο Σωτηρία: μνήμη και ασθένεια στον εικαστικό λόγο» Αθήνα, 18/6– 31/10-2010, «En Tete» Paris, 26/3– 30/3-2012 και «Perversions visuelles», Paris, 01/6– 03/6 2012

Νίκη Γκουλέμα
Γεννήθηκε το 1988 στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε Διακόσμηση στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας και σήμερα φοιτά στο Δ’ εργαστήριο ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Πάνο Χαραλάμπους.

Εβίτα Γαβριήλ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Ξεκίνησε τις σπουδές της στον ΑΚΤΟ, στον τομέα της γραφιστικής, από όπου και αποφοίτησε το 2007. Τον ίδιο χρόνο πέρασε στην ΑΣΚΤ και σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Ζ. Αρβανίτη. Αποφοίτησε το 2012 με καθηγητή τον Α. Αντωνόπουλο. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και διαγωνισμούς εντός κι εκτός Αθηνών.

Σοφία Γρηγοριάδου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2007) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (2012). Στην ΑΣΚΤ ακολούθησε τον τομέα της ζωγραφικής με καθηγητές τους Ζ Αρβανίτη, Α. Αντωνόπουλο. Το 2011 πραγματοποίησε Erasmus στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Έχει διακριθεί σε τρεις διαγωνισμούς και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Ενδεικτικά: “Εισαγωγή 1: μιλώντας για το σώμα”, Ianos αίθουσα τέχνης, 2013, “Art and the city: cities in the city”, στοά Σπυρομήλιου, 2012 (πρώτο βραβείο), “Εικαστικό Σχέδιο Σωτηρία: μνήμη και ασθένεια στον εικαστικό λόγο”, νοσοκομείο “Η Σωτηρία”, 2010.

Παναγιώτα Νικολάου
Γεννήθηκε στη Λεμεσσό της Κύπρου το 1988. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2007-2012). Παρακολούθησε σεμινάρια χαρακτικής, για μικτές τεχνικές το 2010. Δίδαξε στο κέντρο παραγωγικότητας της Κύπρου, στην προπαρασκευαστική μαθητεία, το 2013. ‘Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα