Στα δικαστήρια για τη δημόσια περιουσία

Δικαστικό «μπλόκο» σε κάθε προοπτική αποκρατικοποιήσεων προσπαθούν να βάλουν εργαζόμενοι σε διάφορους κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις, με «μπαράζ» προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με τις προσφυγές αυτές, που σε πρώτη φάση αφορούν 13 επιχειρήσεις, επιδιώκεται να κριθεί αντισυνταγματική και άκυρη η υπουργική απόφαση που εξέδωσε προ διμήνου η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει το Δημόσιο σε αυτούς τους οργανισμούς «πέρασαν» στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΔ ΑΕ).

Στρατηγική

σημασία
Ταυτόχρονα υποστηρίζεται ότι είναι αντίθετο στο Σύνταγμα όλο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΔ (Ν. 3986/11), καθώς ότι είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων που έχουν στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία και τη λειτουργία της χώρας και της κοινωνία.
Συγκεκριμένα στο ΣτΕ προσέφυγαν μεμονωμένοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αλλά και σωματεία εργαζομένων και κάτοικοι δήμων, επιδιώκοντας να ακυρωθεί η μεταφορά στο ΤΑΙΠΔ περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που αφορούν τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΟΔΙΕ, τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, την Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΛΑΡΚΟ, τον Διεθνή Αερολιμένα, την «Ελληνικό ΑΕ». Για την τελευταία ΑΕ προσέφυγαν δεκάδες κάτοικοι από τους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Παλαιού Φαλήρου, Χαλανδρίου.
Ειδικά για τη ΔΕΗ υποστηρίζεται ότι διακυβεύεται και η πρόσβαση των πολιτών σε φθηνή ενέργεια, καθώς και ότι η οργάνωση και η λειτουργία του Ταμείου (ως ΑΕ, με αποκλειστικά δημοσιονομικό σκοπό κ.λπ.) δεν συνάδουν προς τους νομικούς περιορισμούς και εγγυήσεις που απαιτεί η διαχείριση δημόσιας κτήσης (σε ενέργεια, μεταφορές, νερό κ.λπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα