Στο Μπέρμιγχαμ η νέα μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη της Ευρώπης! (ΦΩΤΟ)

Ένα υπέροχο, υπερσύγχρονο και θεόρατο δημιούργημα θα εγκαινιαστεί οσονούπω στο Μπέρμιγχαμ, το οποίο θα διεκδικήσει τον τίτλο της μεγαλύτερης δημόσιας βιβλιοθήκης στην Ευρώπη.

Το κτήριο κόστισε περίπου 190 εκατομμύρια λίρες και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες τις στο κοινό την επόμενη Τρίτη, αντικαθιστώντας για πάντα την Central Library, δηλαδή την μέχρι πρόσφατα μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της πόλης της Βρετανίας.

«Το

παλιό κτίριο έκανε σπουδαία δουλειά αλλά ο χρόνος του είχε λήξει», τονίζει ο βοηθός διευθυντή, Μπράιαν Γκάμπλς. «Ήταν ένα πολύ κουρασμένο κτίριο. Δεν ήταν πλέον κατάλληλο να παρέχει ιδανικές συνθήκες ανάγνωσης και μάθησης στους νέους και δεν ήταν αντάξιο της πολιτιστικής εμπειρίας που οφείλουμε στους ανθρώπους του 21ου αιώνα».

Το νέο κτίριο, η κατασκευή του οποίου απαίτησε 10 χρόνια (μελετών και εργασιών) μοιάζει με μια γιγαντιαία στοίβα κουτιών. Βρίσκεται πάνω από την πλατεία Centenary, υψώνεται σε 10 ορόφους και είναι τυλιγμένο με ένα συρματινο δέρμα που άλλοι θεωρούν ότι μοιάζει με μεταλλική δαντέλλα, άλλοι με μια βαριά πανοπλία.

«Βλέπουμε τον κύκλο ως ένα μοτίβο της πόλης», λέει ο Φράνσιν Χούμπεν, ιδρυτής και διευθυντής της ολλανδικής αρχιτεκτονικής εταιρίας Mecanoo. «Η πρόσοψη υπενθυμίζει το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης καθώς και την ιστορία του εμπορίου κοσμημάτων της περιοχής».

Το Μπέρμιγχαμ ήδη από τον 17ο και 18ο αιώνα ήταν μια πόλη εξαιρετικά διάσημη για τα μεταλεία, τα χυτήριά της και τους σπουδαίους κοσηματοπώλες της. Η παράδοση όχι μόνο διατηρήθηκε στο πέρασμα των αιώνων αλλά ακόμα και σήμερα υπολογίζεται πως περίπου το ένα τρίτο των κοσμημάτων που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από το Μπέρμιγχαμ.

Η νέα βιβλιοθήκη συνδέεται μέσα από ένα τεράστιο ενιαίο φουαγιέ με το γειτονικό Θέατρο Repertory, το οποίο επίσης, ανακαινίστηκε ως μέρος του έργου. Υπάρχουν σκέψεις να πραγματοποιούνται διαρκώς εκδηλώσεις στους κοινούς τους χώρους προκειμένου το θέατρο και η βιβλιοθήκη να βρίσκονται σε έναν «δημιουργικό διάλογο».

«Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέλλον της βιβλιοθήκης αλλά ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει είανι για τα επόμενα 100 χρόνια», λέει ο Φράνσιν Χούμπεν. «Με έως και 10.000 επισκέπτες την ημέρα, αντιλαμβάνεστε πως σε όλα τα δάπεδα υπάρχουν άφθονοι χώροι για μελέτη, συναντήσεις, εργασίες ακόμα και κουτσομπολιό στα μαλακά καθίσματα και αναπαυτικά τραπέζια. Ενώ, η παλιά βιβλιοθήκη είχε πολλούς σκοτεινούς χώρους, αυτή η νέα λούζεται από το φως της ημέρας, από το πρώτο δάπεδο μέχρι την οροφή. Στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που λείπει είναι μερικά άνετα δωμάτια για απομόνωση και πριβέ ανάγνωση».

πηγή: lifo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα