Στο «φως» αρχεία της CIA: Απογοητευμένος με τις ΗΠΑ ο Καραμανλής, ΝΑΤΟφοβικός ο Παπανδρέου

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν απόρρητα μέχρι πρότινος αρχεία της CIA τα οποία περιέγραφαν τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έβλεπε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τι ανέμενε από αυτές.

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν απογοητευμένος, από την στάση της κυβέρνησης του Τζίμι Κάρτερ όσον αφορά τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων το 1979. Τα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν αφορούν την τριετία 1977-1980. Συγκεκριμένα, έγγραφο

της CIA τον Μάιο του 1979, από μυστικές πηγές, εμφανίζει τον Καραμανλή «αυξανόμενα αποκαρδιωμένο» από την «τρέχουσα στασιμότητα» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Σύμφωνα με αυτό, ο τότε πρωθυπουργός νοσταλγεί την εποχή αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974, όταν «διαφωνούσε μεν με πτυχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», αλλά καταλάβαινε τους στόχους της και είχε διαρκείς, γόνιμες επαφές. «Τώρα, είπε, δεν ξέρει ποιος παίρνει τις αποφάσεις στη Ουάσιγκτον, τι βάρος δίνεται στις ελληνικές υποθέσεις [...] ούτε καν ποιον να ρωτήσει γι’ αυτά τα ζητήματα».

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα συγκεκριμένα έγγραφα αναδεικνύουν τις εντάσεις στις σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον στον απόηχο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και των αυξημένων εντάσεων στο Αιγαίο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ

Τον Μάιο του 1977, στην πρώτη τους συνάντηση στο Λονδίνο (Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ), ο Καραμανλής εκπλήσσει τον Κάρτερ αυτοχαρακτηριζόμενος ως ένας από τους «πιο φιλοαμερικανούς πολιτικούς στην Ευρώπη». Τονίζει στον συνομιλητή του ότι το ζήτημα του Αιγαίου είναι «ένα πιο άμεσο συμφέρον της Ελλάδας και πιο επικίνδυνο», ενώ η Κύπρος «είναι μία τραγωδία, αλλά δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι το Κυπριακό «είναι πιο ευρέως κατανοητό και προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στις ΗΠΑ», ενώ παραδέχεται ότι έμαθε από τον Καραμανλή για τον κίνδυνο πολέμου λόγω του Αιγαίου. Στο τέλος της συνάντησης, ο Ελληνας ηγέτης, μιλώντας για την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, λέει ότι όταν είχε επιχειρήσει να διαβουλευθεί τότε με το Βορειο-Ατλαντικό Συμβούλιο, «όλοι έλειπαν σε διακοπές».

Ο ΝΑΤΟ-φοβικός Παπανδρέου

Σε υπόμνημα στελέχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προς τον επικεφαλής του, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, τον Δεκέμβριο του 1977, ο συντάκτης μνημονεύει δήλωση του Καραμανλή ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επανενταχθεί πλήρως έως ότου επιλυθεί το Κυπριακό και χαρακτηρίζει «ΝΑΤΟ-φοβικό» τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου. Προσθέτει ότι ο τελευταίος που «ίσως συνετιστεί γνωρίζοντας ότι αν θέλει ποτέ να αναλάβει την εξουσία, θα πρέπει να συμβιβαστεί με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες τα φιλονατοϊκά αισθήματα παραμένουν ισχυρά».

The post Στο «φως» αρχεία της CIA: Απογοητευμένος με τις ΗΠΑ ο Καραμανλής, ΝΑΤΟφοβικός ο Παπανδρέου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα