Στο “κενό” το μέτρο της εφεδρείας

Σε φιάσκο εξελίχθηκε το μέτρο της εφεδρείας, αφού από τους 2.000 υπαλλήλους που τέθηκαν σε εφεδρεία, οι περισσότεροι εργάζονται κανονικά, με αποτέλεσμα να επανέρχεται δυναμικά από τους δανειστές της χώρας μας το αίτημα για άμεσες απολύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Έθνους”, ο ελλιπής κυβερνητικός σχεδιασμός και τα νομικά κενά έχουν οδηγήσει σε μαζικές δικαιώσεις εργαζομένων στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα από τους 2.000 εργαζομένους

που υπήχθησαν στο καθεστώς, οι περισσότεροι να εργάζονται κανονικά.

Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε καθεστώς εφεδρείας επιστρέφουν στις θέσεις τους στο Δημόσιο, ύστερα από δικαστικές αποφάσεις. Από τη διαθεσιμότητα που εφαρμόστηκε υπό υπουργίας Μανιτάκη, τέθηκαν στο νέο καθεστώς 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους για έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΟΤΑ, περισσότεροι από τους μισούς έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους, ενώ από τους 500 “διαθέσιμους” εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης οι 300 εργάζονται κανονικά, με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ασφαλιστικά μέτρα και εκδικάζονται καθημερινά δεκάδες υποθέσεις που δικαιώνουν υπαλλήλους υπό εφεδρεία.

Για την εφαρμογή της εφεδρείας υπό υπουργία Ρέππα, ο στόχος ήταν η απομάκρυνση 15.000 υπάλληλοι, οι οποίοι θα αμείβονταν με το 60% του βασικού μισθού τους για έναν χρόνο και κατόπιν θα απολύονταν. Στο προσυνταξιακό καθεστώς όμως μπήκαν μόνο 9.000 υπάλληλοι, που ήθελαν μέχρι 3 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν από τον αρχικό στόχο των 15.000 υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αρχικά τέθηκαν σε εφεδρεία 750 υπάλληλοι, οι οποίοι μειώθηκαν σε 250 ύστερα από νομοθετικές παρεμβάσεις που εξαιρούσαν προσωπικό από το νέο καθεστώς, και κατόπιν δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν υπαλλήλους, οι έφεδροι μειώθηκαν σε 32 εργαζομένους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, από καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα