Στρατής Μυριβήλης (1892 – 1969)
Από τους σημαντικότερους πεζογράφους μας, ο Στράτης Μυριβήλης ανήκει στη γενιά του ’30, αν και μεγαλύτερης ηλικίας. Γεννήθηκε ως Ευστράτιος Σταματόπουλος στις 30 Ιουνίου 1892 στην τουρκοκρατούμενη Συκαμιά της Λέσβου. Μέτριος μαθητής, στο δημοτικό αποφοιτά το 1909 από το Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Από τα μαθητικά του χρόνια έρχεται σε επαφή με σημαντικά κείμενα του δημοτικισμού, που διαμορφώνουν τη λογοτεχνική και γλωσσική του συνείδηση. Κείμενά
Το 1912 τον βρίσκουμε να φοιτά στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, εργαζόμενος συγχρόνως ως δημοσιογράφος. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς διακόπτει τις σπουδές του και κατατάσσεται ως εθελοντής στο στρατό. Λαμβάνει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, τραυματίζεται στη μάχη του Κιλκίς το 1913 και επιστρέφει στην Αθήνα. Η Λέσβος είναι ήδη απελευθερωμένη από τον τουρκικό ζυγό και ο Μυριβήλης αποφασίζει να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος. Το 1915 κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο του, τη συλλογή διηγημάτων «Κόκκινες Ιστορίες».
Το 1917, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στρατεύεται εκ νέου και λαμβάνει μέρος στις επιχειρήσεις στη Μακεδονία. Εκεί αρχίζει να γράφει το αριστούργημά του «Η Ζωή εν Τάφω». Το 1920 παντρεύεται την προσφυγοπούλα Ελένη Δημητρίου και αποκτούν τρία παιδιά. Λαμβάνει μέρος και στη Μικρασιατική Εκστρατεία και μετά την καταστροφή επιστρέφει δια μέσου Θράκης στη Μυτιλήνη. Θα παραμείνει στο νησί ως το 1932, οπότε επιστρέφει στην Αθήνα. Κύρια επαγγελματική του απασχόληση όλο αυτό το διάστημα παραμένει η δημοσιογραφία.
Το 1924 δημοσιεύει σε πρώτη έκδοση το «Η Ζωή εν τάφω», το οποίο θα γίνει γνωστό και θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη δεύτερη έκδοσή του το 1930, όταν θα λάβει την οριστική μορφή του. Πρόκειται για ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα με τη μορφή ημερολογίου, επικό, ρεαλιστικό, αλλά και λυρικό. Κεντρικό πρόσωπο, ο φοιτητής – λοχίας Αντώνης Κωστούλας, που καταγράφει στο ημερολόγιό του, όχι την ηρωική, αλλά τη φρικτή πραγματικότητα του πολέμου.
Ακολούθησε ένα ακόμη σπουδαίο μυθιστόρημά του, «Η Δασκάλα με τα χρυσά μάτια» (1933), που μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από τον Κώστα Αριστόπουλο το 1978. Η ατμόσφαιρα του πολέμου είναι κι εδώ παρούσα, καθώς ο ήρωας επιστρέφει από τον πόλεμο στη Μυτιλήνη, όπου βασανίζεται ανάμεσα στο σεβασμό προς τη μνήμη του σκοτωμένου φίλου του και στον έρωτα που αισθάνεται για τη χήρα εκείνου.
Το 1938 ο Μυριβήλης διορίζεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, ενώ από το 1946 έως το 1950 είναι διευθυντής προγράμματος στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1958 εκλέγεται τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Εξακολουθεί με εντατικούς ρυθμούς τη λογοτεχνική του παραγωγή με μια σειρά από διηγήματα, τα οποία συγκέντρωνε σε βιβλία, χαρακτηρίζοντάς τα κάθε φορά και με διαφορετικό χρώμα: «Το πράσινο βιβλίο» (1935), «Το γαλάζιο βιβλίο» (1939), «Το κόκκινο βιβλίο» (1952) και «Το βυσσινί βιβλίο» (1959).
Ένα από τα διηγήματα του «Γαλάζιου Βιβλίου» το επεξεργάστηκε περισσότερο για να προκύψει η θαυμάσια νουβέλα «Βασίλης ο Αρβανίτης» (1943). Είναι η ιστορία ενός λαϊκού ανθρώπου, γεμάτου ομορφιά και ζωική ορμή, που περιφρονεί τις κοινωνικές συμβάσεις. Ξεπερνά, όμως, το όριο και φθάνει στην «ύβρη» και μαζί στην καταστροφή. Με αρκετή καθυστέρηση, ο Μυριβήλης μας δίνει ένα ακόμη μυθιστόρημα το 1949, την «Παναγιά τη Γοργόνα», την ιστορία μερικών προσφύγων που εγκαθίστανται σ’ ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μυτιλήνης.
Ο Στράτης Μυριβήλης τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας το 1949 και προτάθηκε τρεις φορές για το Νόμπελ. Η αγάπη για τη ζωή, για τον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον θα παραμείνει ο συνεκτικός ιστός της σκέψης του και ολόκληρου του έργου του. Η αντιπολεμική θεματολογία, το λυρικό και ποιητικό ύφος, η καλοδουλεμένη γλώσσα ενός μεγάλου τεχνίτη του λόγου, κατατάσσουν τον Μυριβήλη ανάμεσα στους μεγάλους συγγραφείς μας. Πέθανε στις 19 Ιουλίου 1969, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια, σε ηλικία 78 ετών. Τα βιβλία του Στράτη Μυριβήλη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ».
Πηγή: sansinmera.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Σοκ στο Μπάκιγχαμ: Ινδός ο πρίγκιπας William;
- Μεγαλη φωτια σε εξελιξη στη βοιωτια...
- «Κλειδώνουν» οι νέες μειώσεις στα εφάπαξ
- Φαγητά με ονόματα… ανθρώπων
- Τα ζώδια σήμερα 30/06/2013
- Δείτε πώς είναι σήμερα ο Γιάννης Φέρτης (ΦΩΤΟ)
- Κόπηκε ο καταπέλτης επιβατών του πλοίου Αριάδνη και έπεσε μέσα στη θάλασσα
- Baked Alaska (παγωτό της φωτιάς)
- ΤΑΠ ηκούσθη στον αέρα...
- Προσοχή στο διαδίκτυο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Παρασκηνιο
- Δείτε πώς είναι σήμερα ο Γιάννης Φέρτης (ΦΩΤΟ)
- Queen Mary: Το «στοιχειωμένο» πλοίο και οι ναύτες-φαντάσματα
- Προκαταρκτική έρευνα μετά από καταγγελίες δικηγόρων κατά της ασφάλειας Θεσσαλονίκης
- Έξαλλος ο Κουρουμπλής με τις δηλώσεις Βορίδη
- Όπλα, αρχαία αντικείμενα και ναρκωτικά έκρυβε σπίτι του 24χρονος
- Από τον Alpha θα μεταδοθεί το Σαββατοκύριακο η Formula 1
- Δικαιώνονται οι Εργατικοί…
- Επεισόδια στην Πάτρα για την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής
- Το τυχερό πεντάχρονο αγόρι που έπαιξε μπάσκετ με τον Σχορτσανίτη
- Για Σπανούλη και Χάινς μίλησαν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι
- Τελευταία Νέα Παρασκηνιο
- Στρατής Μυριβήλης (1892 – 1969)
- Αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου για τις σφραγίσεις στους χώρους πολιτισμού
- Δικαιώνονται οι Εργατικοί…
- «Χάλκινη» η Στεργίου
- Προκαταρκτική έρευνα μετά από καταγγελίες δικηγόρων κατά της ασφάλειας Θεσσαλονίκης
- Για Σπανούλη και Χάινς μίλησαν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι
- Όπλα, αρχαία αντικείμενα και ναρκωτικά έκρυβε σπίτι του 24χρονος
- Queen Mary: Το «στοιχειωμένο» πλοίο και οι ναύτες-φαντάσματα
- Έξαλλος ο Κουρουμπλής με τις δηλώσεις Βορίδη
- Το τυχερό πεντάχρονο αγόρι που έπαιξε μπάσκετ με τον Σχορτσανίτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Πολλαπλά τα οφέλη του μελιού για την επιδερμίδα
- Ο Σόιμπλε φέρνει το νέο μνημόνιο
- Χωρίς πλαφόν οι αποζημιώσεις στην ΕΡΤ
- Άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο πλοίο της γραμμής
- Ένας χρόνος χωρίς τον Καρακατσάνη
- Αντετοκούμπο: «Μόνο η αρχή της καριέρας μου»
- Εμπλοκή με το "Απήλιον"
- Τι δε λέγεται ποτέ σε έναν μη... χαρισματικό άντρα
- «Ακόμα κι αν δουλεύεις δεν ξέρεις πότε και αν θα πληρωθείς»
- Μαζί με τον Σκορπιό θέλει και βατραχανθρώπους