Συμβουλές για την πάταξη της φοροδιαφυγής δίνει η Τρόικα, μέσω της έκθεσής της

Στην έκθεση του ΔΝΤ για τη φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία συνυπογράφει η Τρόικα, βρίσκονται συστάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να την εφαρμόσει και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει κάνει και ορισμένα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Η

τρόικα υπογραμμίζει στην έκθεση της, μεταξύ άλλων, ότι “η πρόοδος στον τομέα αυτό ήταν τα περασμένα χρόνια πολύ αργή”, ενώ η “διαφθορά εξακολουθεί να διαπερνά τον διοικητικό μηχανισμό“.

Για την αντιμετώπισή της, η έκθεση αφιερώνει εκτενές κεφάλαιο με 21 συστάσεις για δράση και σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένες από αυτές είναι οι εξής:

Το στήσιμο ενός μηχανισμού που θα οργανώνει τις διαδικασίες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς και θα ελέγχει την εφαρμογή τους.Ο έλεγχος των εφοριακών. Πρέπει να ενταθεί ο έλεγχος υπόπτων καταναλωτικών συμπεριφορών και να εντοπιστεί το διεφθαρμένο προσωπικό από την IAD, σημειώνεται, όπως επίσης να αναληφθούν σκληρές και γρήγορες δράσεις για την τιμωρία τους. Τον σχετικό ρόλο του ελέγχου πρέπει να τον έχει η Διεύθυνση Ελέγχου και να μην αναμειγνύεται το ΣΔΟΕ. Ένα νέο, απλούστερο, θεσμικό πλαίσιο. Η έκθεση ζητά να καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. “Απειλές για μεγάλα πρόστιμα για μικρά λάθη στην τήρηση βιβλίων επιτρέπουν στους αξιωματούχους να αποσπούν χρηματικά ποσά, ως δωροδοκία”, αναφέρει η έκθεση.Οι οργανωτικές αλλαγές. Η έκθεση υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθεί η επαφή εφοριακών και φορολογούμενων, με σκοπό να αποφεύγονται τα πελατειακά φαινόμενα.Ο αριθμός των ΔΟΥ θα έπρεπε να μειωθεί από 331 σε 80 έως την λήξη της φετινής χρονιάς, αλλά στην πράξη έκλεισαν μόνο 50.Θα πρέπει να καταργηθεί η περιφερειακή δικαιοδοσία των εφοριακών, οι οποίοι επιπλέον θα πρέπει να μετακινούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.Τέλος, σημειώνει οτι θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδική ομάδα ελεγκτών σε υψηλό επίπεδο.
Keywords
Τυχαία Θέματα