«Συνέργειες» στον Τεχνοχώρο Art Gallery

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος έχει την τιμή να παρουσιάσει τον καλλιτέχνη Ulay, προσκεκλημένο του «World Water Museum» installationτης Καίτης Χαλιορή, την Κυριακή 2 Ιουνίου, και ώρα 20.00. Την παρουσίαση θα κάνει ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με αφορμή το κοινό project των δύο καλλιτεχνών με τίτλο «Συνέργειες» και την λήψη νερού από την Κασταλία πηγή στους Δελφούς.

Η λήψη νερού από την Κασταλία θα γίνει το Σάββατο 1 Ιουνίου, ώρα 11.30, ενώ την ίδια μέρα θα υπάρχει έκθεση του project στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών. Οι “Συνέργειες” εντάσσονται στα πλαίσια των ευρύτερων εκδηλώσεων του «World Water Museum» installation και θα πραγματοποιηθούν με την συνεργασία της Ι’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ο Ulay είναι έμβλημα για την performance art και ίσως είναι από τους πρώτους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με την αξία του νερού, δουλεύοντας στο project “WatertoΑll” (“Νερό για όλους”) από το 1990 εως το 2010. Με την Lena Pislak ίδρυσαν το NASTATI Institute for art projects and creative solutions, μέσα από το οποίο δημιούργησε τα έργα του “Water Gates” και “Whose water is it”? Το 2012 με το έργο “Earth Water Catalogue”, δημιούργησε μια πλατφόρμα-αρχείο από έργα, σχετικά με το νερό, καλλιτεχνών από διάφορα μέρη του κόσμου. Το “Earth Water Catalogue” απετέλεσε ένα από τα βασικά projects του Maribor ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2012. Με την συμμετοχή του στις “Συνέργειες” θέλει μέσα από τους συμβολισμούς και την αξία της Κασταλίας Πηγής, να εμπνεύσει τους ανθρώπους να σεβαστούν το νερό.

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν με videos σχετικά με το νερό, οι καλλιτέχνες: Krisanne Baker (USA), Lorraine Beaulieu (Kanada), Κατερίνα Βέλλιου, Κωστής (Τριανταφύλλου), Στέλλα Μπολωνάκη, Δέσποινα Οικονομοπούλου (Ελλάδα).

Την επιμέλεια του project “Συνέργειες” έχει η Αρίστη Κωστοπούλου.

To όνομά του Ulay, μαζί με της Marina Abramovic, με την οποία δούλεψε από το 1976 έως το 1989, αναφέρεται σε όλα τα βιβλία ιστορίας της σύγχρονης τέχνης. Το κεντρικό περιεχόμενο της δουλειάς του είναι η σχέση του σώματος, του χώρου και της κοινωνίας των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ταξίδεψε σε διάφορες χώρες και συνεργάστηκε με τους τοπικούς καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, τις Κάτω Χώρες, την Κεντρική Αυστραλία, την Κίνα, τη Γερμανία, και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1999 έως το 2004 ήταν καθηγητής performance and media-art στο Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe στην Γερμανία.

Το “World Water Museum” installation της Καίτης Χαλιορή, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της υποβάθμισης, μόλυνσης και εξάντλησης του καθαρού, πόσιμου νερού στον πλανήτη. Αναδεικνύει εικαστικά αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα με μια υπερρεαλιστική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντας το νερό ως “μουσειακό είδος”. Η εγκατάσταση του νερού χτίζεται σταδιακά από τις συμμετοχές όσων εθελοντικά στέλλουν δείγματα νερού ποταμών και λιμνών από όλο τον πλανήτη. Τα δείγματα περνούν από χημική ανάλυση, προκειμένου να αποδοθεί στο κάθε ένα μία ξεχωριστή ταυτότητα και φυλάσσονται σε γυάλινα, πυρίμαχα, κωνικά φιαλίδια. Από κάθε δείγμα, αναμιγνύεται μέρος 100 ml σε ξεχωριστό δοχείο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ανεβάζοντας σιγά-σιγά την στάθμη του ιδεατού «Νερού της Γης». Η εγκατάσταση θα βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και συνεχώς θα διαμορφώνεται και θα εμπλουτίζεται από τα δείγματα νερού ποταμών και λιμνών που θα αποστέλλονται από όλα τα σημεία της υφηλίου. Παράλληλα με την εξέλιξη της εγκατάστασης το “World Water Museum” installation διοργανώνει εκθέσεις, performances, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ενημέρωσης του κοινού.

Keywords
Τυχαία Θέματα