Συρία: 7 νεκροί σε αιματηρές συγκρούσεις

Τουλάχιστον επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά ανάμεσα στον συριακό στρατό και σε αντάρτες στα περίχωρα της πόλης Μπανιάς.

Μολονότι στην περιοχή της Μπανιάς οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αλαουίτες, ανήκουν δηλαδή στην θρησκευτική κοινότητα από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, τα χωριά στην νότια περιφέρειά της κατοικούνται από σουνίτες. Οι αντάρτες που πολεμούν με τις

κυβερνητικές δυνάμεις είναι στην πλειονότητά τους σουνίτες.

Οι μάχες στην περιοχή αυτή, οι πρώτες από τότε που άρχισε η εξέγερση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Συρία το 2011, σημειώθηκαν κυρίως στο Μπάιντα, ένα από τα σουνιτικά χωριά στο νότιο τμήμα της πόλης αυτής, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Τουλάχιστον 7 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν στις μάχες ανάμεσα στους αντάρτες στην μία πλευρά και τον στρατό και τις φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις αλαουιτών στην άλλη πλευρά, οι οποίες πολιορκούν το Μπάιντα από το πρωί», διευκρίνισε η οργάνωση αυτή.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο ότι ο στρατός “σκότωσε τρομοκράτες στα χωριά Μιρκάμπ και Μπάιντα, όπως και στην (σουνιτική) συνοικία Ρας ελ Νάμπαχ”, στην Μπανιάς. Ο όρος τρομοκράτες χρησιμοποιείται από τις συριακές αρχές συλλήβδην για τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Το Παρατηρητήριο γνωστοποίησε επίσης «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» στο Μπάιντα από τον στρατό και τους Σαμπίχα (μέλη φιλοκαθεστωτικών πολιτοφυλακών), εκφράζοντας φόβους για μια «σφαγή».

«Το καθεστώς έχει διακόψει τα δίκτυα επικοινωνίας σε αυτό το χωριό, το οποίο καθιστά πολύ δύσκολο να έχουμε έναν σαφή απολογισμό», σημείωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Στις νότιες συνοικίες της Μπανιάς, που επίσης κατοικούνται από σουνίτες, «ακούγονται σφοδρά πυρά από τα οδοφράγματα του στρατού και οι υπηρεσίες ασφαλείας τρομοκρατούν τον πληθυσμό», σύμφωνα και πάλι με το Παρατηρητήριο. «Οι κάτοικοι φοβούνται για αντίποινα», διευκρίνισε ο Αμπντελραχμάν. Από την πλευρά του το Sana μετέδωσε ότι ο στρατός «κατέσχεσε όπλα και πυρομαχικά από δύο αποθήκες (…) σε επιχείρηση που πραγματοποίησε κατά των κρυψώνων των τρομοκρατών στην Μπανιάς».

Η πλειονότητα των νεαρών σουνιτών είχε εγκαταλείψει την Μπανιάς μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός τον Μάιο του 2011, δύο μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του Άσαντ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Φοβόντουσαν ότι θα συλληφθούν ή θα αναγκαστούν δια της βίας να καταταγούν στον στρατό», σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν.

Στις νότιες συνοικίες της Μπανιάς πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διαδηλώσεις κατά του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, παράλληλα με την κινητοποίηση στην Ντεράα, στη νότια Συρία, από όπου ξεκίνησε η συριακή εξέγερση.

Οι παραλιακές πόλεις Μπανιάς, Λαττάκεια και Ταρτούς και οι περιοχές τους, αντιπροσωπεύουν την χώρα των αλαουιτών, από όπου προέρχεται ο Άσαντ, και αναλυτές προβλέπουν το σενάριο μιας αναδίπλωσης του Σύρου προέδρου σε αυτήν την περιοχή στην περίπτωση πτώσης του καθεστώτος του.

Keywords
Τυχαία Θέματα