Τ. Γιαννίτσης: Η κίνηση των 58 πρέπει να πάρει μαζική χροιά – Πέντε προτάσεις για την έξοδο από την κρίση

Σε πέντε προτάσεις που θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση αναφέρθηκε ο Τάσος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός Εργασίας και Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την κίνηση των 58, ενώ τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή «πρέπει να πάρει μαζική, ανοικτή και υπερβατική χροιά».

Η πρώτη από τις προτάσεις τις οποίες έθεσε είναι η ανάκτηση κάποιας ελευθερίας στην πολιτική. Πιο συγκεκριμενα,

ο κ. Γιαννίτσης σημειώνει ότι η άποψη ότι μια χώρα μπορεί να διαπραγματευέυεται όπως οι άλλες, όταν είναι υπερχρεωμενη απέναντι στις αγορές, είναι μια άποψη που «προσπαθεί αφ’ ενός να αποσιωπήσει τις ευθύνες πολλών που την έφεραν στο σημείο αυτό και αφ’ ετέρου να παρακάμψει την ανάγκη για χάραξη μιας δύσκολης στρατηγικής εξόδου από την κρίση, που θέλει χρόνο και δεν συμβαδίζει με ηρωικές θεωρίες. Πολύ ψυχρά, δύναμη και υπερχρέωση απέναντι στις αγορές βρίσκονται μεταξύ τους σε διαμετρικά αντίθετη σχέση». Για το λόγο αυτο, τονίζεται ότι χρειάζεται η ανοικοδόμηση μιας χώρας «που θα ανακτήσει σιγά-σιγά την δύναμη που είχε και θα δίνει αυτοπεποίθηση και προοπτική στους πολίτες της».

Ο κ. Γιαννίτσης σημείωσε, επίσης, ότι η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι μια κρίση που οφείλεται και στην άνιση και άδικη δομή της κοινωνίας. «Ακόμα και σήμερα, πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα μάχονται για το πως θα εξασφαλίσουν προνόμια, εξαιρέσεις, απαλλαγές για την ισχυρή ή πλατειά πελατεία τους, μεταθέτοντας ουσιαστικά πρόσθετο βάρος στους πιο αδύναμους», σημειώνει. Γι’ αυτό προτείνει να μην υπάρχουν ανόμοιοι κανόνες δημοσιονομικών υποχρεώσεων, αλλά όλοι να συμβάλλουν ανάλογα με την οικονομική τους δύναμη, να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή, όπως και οι πελατειακές και προνομοιακές παροχές, και να υπάρξει πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Ο τρίτος στόχος που θέτει ο κ. Γιαννίτσης είναι η αναδιάρθρωση της Δημόσιας Δοίκησης, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο σύμφωνη με το Σύνταγμα. «Η κρίση, η αλληλεγγύη, η ανάπτυξη, όλες οι σημαντικές αξίες μπορούν να πραγματωθούν μόνο μέσα από μια ευρύτατη ανατροπή του αναχρονιστικού κρατικού κατεστημένου και τον μετασχηματισμό του σε εργαλείο που πραγματώνει καίριους πολιτικούς στόχους για την κοινωνία και όχι για τον εαυτό του», τονίζει.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε στον τέταρτο στόχο, ο οποίος είναι η «ανάκτηση της αξιοπιστίας του δημόσιου χώρου και των δημόσιων – συλλογικών αξιών στο εθνικό μας σύστημα». Προυπόθεση για αυτό είναι η «ανάδειξη της αξίας της συλλογικότητας απέναντι στον ατομικισμό», τονίζει και προσθέτει ότι «κριτήριο επιτυχίας θα ήταν η επιστροφή της κοινωνικής εμπιστοσύνης στο απαξιωμένο σήμερα Κράτος και σε κάθε διακριτή εξουσία ή κρατικό θεσμό». Μάλιστα, ο κ. Γιαννίτσης σημειώνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία, αλλά οι πολιτικές που επιβάλλονται δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί αυτός να επιτευχθεί.

Τέλος, ο πέμπτος στόχος στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γιαννίτσης είναι η βελτίωση της παραγωγικής βάσης της χώρας. «Η Τρόικα και τα Μνημόνια στην ουσία δεν ενδιαφέρονται για το παραγωγικό σύστημα. Όμως, ούτε και οι δικές μας πολιτικές, ούτε και οι θέσεις που έχουν ακουστεί, ενδιαφέρονται πράγματι», υπογράμμισε ο κ. Γιαννίτσης, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα «η παραγωγική βάση έχει παραμεριστεί εντελώς, η μεγέθυνση έχει πάθει καθίζηση και μια ανάκαμψη που θα στηρίζεται μόνο στα δημοσιονομικά, έχει ένα υπέρμετρο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

«Θεωρώ, ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει με πρωτοβουλίες που έρχονται από πάνω, αλλά από την απόφαση πολλών να αθροίσουν τις μικρές τους δυνάμεις με τρόπο που να σπρώξει τη χώρα προς τα πάνω», σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Η πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει, με τους 58, με εσάς εδώ και πολλούς ακόμα σε άλλες πόλεις, πρέπει να πάρει μαζική, ανοικτή και υπερβατική χροιά. Να υπερβεί όσους την ξεκίνησαν, να υπερβεί τις αρχικές σκέψεις, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ευρύτερων δυνάμεων που ψάχνονται, αρνούνται να συμβιβαστούν με ότι τους προσφέρεται και είναι έτοιμες να επενδύσουν σε ότι τις πείσει».

The post Τ. Γιαννίτσης: Η κίνηση των 58 πρέπει να πάρει μαζική χροιά – Πέντε προτάσεις για την έξοδο από την κρίση appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα