«Τα ΑΜΕΑ στη δουλειά όχι στους δρόμους…»

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Η θεωρία φαίνεται να απέχει σε μεγάλο βαθμό από την πράξη στις προσλήψεις των ΑμεΑ στο δημόσιο τομέα. Η μάχη για μια θέση στο δημόσιο μπορεί για το μέσο Έλληνα να θεωρούνταν κάποτε ο «υπέρ πάντων α-γών», ωστόσο στην περίπτωση των ΑμεΑ τα πράγματα φαντάζουν πολύ δυσκολότερα, μιας και ως Έλληνες πολίτες και παράλληλα φορολογούμενοι, έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλά εμπόδια προκειμένου να φτάσουν στην πηγή και να… πιούν νερό.

Νομοθεσία

που να προστατεύει την εργασία των ΑμεΑ στην Ελλάδα υπάρχει και μάλιστα έχει θεσμοθετηθεί εδώ και αρκετό καιρό, αν αναλογιστεί κανείς τα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για το νόμο 2643 του 1998, που προβλέπει να προσλαμβάνονται στο δημόσιο τομέα ομάδες του πληθυσμού που δικαιούνται τη λεγόμενη προστατευόμενη εργασία. Όμως ο συγκεκριμένος νόμος αν και δημιουργήθηκε προκειμένου να πατάξει τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στα ΑμεΑ, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στην εφαρμογή του. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι οι προσλήψεις των ΑμεΑ στο δημόσιο έχουν «κολλήσει» ελέω… τρόικας. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν αφορά μόνο ΑμεΑ, αλλά και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα το ποσοστό που αντιστοιχεί σε πολίτες με αναπηρία για κατάληψη θέσεων στο δημόσιο τομέα να συρρικνώνεται δραματικά

«Δεν είναι μόνο τα ΑμεΑ»

«Ο νόμος 2643 λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να πραγματοποιούνται προσλήψεις στο δημόσιο. Ωστόσο αυτές έχουν σταματήσει από το 2008 και μετά. Τα ΑμεΑ έχουν ακολουθήσει τη μοίρα όλων των Ελλήνων που βρίσκουν πια την πόρτα κλειστή για το δημόσιο», εξηγεί στην Karfitsa ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Θωμάς Κλειτσιώτης. Όπως λέει ο ίδιος, από το 2008 και μετά υπάρχουν μόνο εξαγγελίες για προσλήψεις στο δημόσιο, ωστόσο κάτι τέτοιο δε γίνεται πράξη. Μοναδική όαση στον εφιάλτη της ανεργίας που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ΑμεΑ στην Ελλάδα, ήταν η προκήρυξη για την κάλυψη 14 μόλις θέσεων με ειδικότητα ΠΕ εφοριακών στο υπουργείο Οικονομικών.

Βέβαια, όλοι διαπίστωσαν ότι η προκήρυξη δεν αφορούσε μόνο τα ΑμεΑ. Ο νόμος 2643 προστατεύει την εργασία των πολυτέκνων, των Τέκνων Συμμετεχόντων στην Εθνική Αντίσταση, των Τέκνων Αναπήρων Πολέμου και των Τριτέκνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση του ποσοστού των ΑμεΑ στην κάλυψη των θέσεων. «Στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν και άλλες ευπαθείς ομάδες οι οποίες συγκαταλέγονται στη διάταξη του συγκεκριμένου νόμου, έχει ως αποτέλεσμα οι προσλήψεις των ΑμεΑ να αντιστοιχούν στα 3/8 του 5%, κάτι που μεταφράζεται σε ένα 1,5% με 2%» σημειώνει ο κ. Κλειτσιώτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της προκήρυξης για το υπουργείο Οικονομικών, οι θέσεις για ΑμεΑ είναι μόλις τέσσερις, με τις υπόλοιπες δέκα να κατανέμονται στις υπόλοιπες ομάδες που καλύπτονται από το συγκεκριμένο νόμο. «Ζητάμε να γίνει ένας νόμος που να αφορά την πρόσληψη μόνο των ΑμεΑ. Φυσικά δε λέμε ότι δεν πρέπει να προστατεύονται και οι άλλες ομάδες, αλλά επιτέλους πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση προκειμένου να προστατευθεί η εργασία των ΑμεΑ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, Γιώργος Αυγουστίδης, τονίζει ότι δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα οι επιτυχόντες σε παλαιότερες προκηρύξεις, αφού ο νόμος 2643 έχει μπει «στον πάγο». «Η έλλειψη πολιτικής βούλησης έχει οδηγήσει στο να μη γίνονται πλέον προσλήψεις ΑμεΑ στο δημόσιο τομέα. Η εξοικονόμηση χρημάτων που απαιτούν οι εταίροι μας δυστυχώς έχουν μπλοκάρει τις προσλήψεις», συμπληρώνει ο κ. Αυγουστίδης.

Ούτε τηλεφωνητές

Όπως είναι γνωστό, η διάταξη της συγκεκριμένης νομοθεσίας προβλέπει και την πρόσληψη τυφλών ως τηλεφωνητές στα τηλεφωνικά κέντα νοσοκομείων και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει μάλλον το αντίθετο αφού οι προσλήψεις τηλεφωνητών γίνονται με το σταγονόμετρο. «Έχουμε στείλει πάρα πολλές επιστολές τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και σε αυτή του υ-

πουργείου Υγείας προκειμένου να κινητοποιηθούν και να δουν το θέμα των προσλήψεων τηλεφωνητών σε νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά ποτέ δεν είχαμε ανταπόκριση», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος Νίκος Μουζακίτης. Όπως λέει ο ίδιος το «πάγωμα» των προσλήψεων γίνεται στα πλαίσια εξοικονόμησης χρημάτων από το κράτος. «Οι εργαζόμενοι τυφλοί τηλεφωνητές και δάσκαλοι της Μπράιγ στη Βόρεια Ελλάδα είναι μόλις 15 και είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνει ο κ. Μουζακίτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν μόλις δύο, έναν ή και κανέναν τυφλό τηλεφωνητή.

«Κούρεμα» επιδομάτων

Πολύς λόγος έχει γίνει για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται πλέον τα ποσοστά αναπηρίας. Η θεσμοθέτηση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, έχει φέρει αλλαγές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι οδυνηρές για αρκετά ΑμεΑ.

«Τα ποσοστά αναπηρίας κάποτε δίνονταν γενναιόδωρα, με όποιες συνέπειες μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο για το κράτος, αφού με αυτόν τον τρόπο δίνονταν υψηλότερα επιδόματα», τονίζει ο κ. Κλειτσιώτης. Ό-πως λέει ο ίδιος η περίοδος όπου οι επιτροπές καθορίζονταν από τις νομαρχίες, ήταν «χρυσή» για πολιτικούς που πίεζαν για ανεβασμένα ποσοστά αναπηρίας χάρη ψηφοθηρίας, ενώ βοηθητικό ρόλο έπαιζαν και αρκετοί γιατροί, ώστε να εξασφαλίσουν «φακελάκι».

«Τώρα που υπάρχουν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Ωστόσο υ-πάρχουν ακόμα περιπτώσεις που δίνονται κάποια ποσοστά αναπηρίας παραπάνω», συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

Ωστόσο, όπως προσθέτει ο ίδιος, το πρόβλημα διαπιστώνεται στον ΚΕΒΑ, που σύμφωνα με τον κ. Κλειτσιώτη πρέπει να αλλάξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα