Τετ-α-τετ Πούτιν – Νετανιάχου στη Μόσχα για τους S-300

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επισκεφθεί την Τρίτη τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Συρίας και την αντιπαράθεση που έχει ανακύψει σχετικά με τις ρωσικές παραδόσεις εκσυγχρονισμένων πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση «θα δοθεί έμφαση στη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κυρίως στη Συρία».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα γίνει δεκτός από τον Βλαντιμίρ

Πούτιν στην προεδρική κατοικία στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές.

Η επίσκεψη Νετανιάχου ακολουθεί τις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Μόσχας και Δύσης, οι οποίες συνοδεύτηκαν από την αντιπαράθεση για την παράδοση των S-300 στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου, θα επικεντρωθεί στις συνομιλίες του κυρίως στην προγραμματισμένη παράδοση συστοιχιών πυραύλων S-300, σύγχρονων όπλων που μπορούν να καταστρέψουν αεροσκάφη και πυραύλους.

Μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε την Κυριακή ότι ο Νετανιάχου είναι «αποφασισμένος» να εμποδίσει την πώληση την πώληση των ρωσικών πυραύλων στη Συρία.

Από την άλλη πλευρά η ρωσική εφημερίδα Kommersant γράφει τη Δευτέρα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι οι πύραυλοι θα παραδοθούν στη Δαμασκό.

Η επικείμενη παράδοση των πυραύλων στο καθεστώς της Δαμασκού είχε αποκαλυφθεί την περασμένη εβδομάδα από ισραηλινές πληροφορίες που επικαλείτο η εφημερίδα Wall Street Journal.

Παρότι η Ρωσία, βασική σύμμαχος της Δαμασκού, δεν δείχνει να αποσύρει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, η αντίληψη της Βρετανίας από τη συνάντηση μεταξύ του Κάμερον και του Πούτιν είναι ότι η Μόσχα θέλει περισσότερο να μετάσχει στις προσπάθειες της Δύσης για την εκτόνωση της κρίσης στη Συρία.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοίνωσαν μια κοινή προσπάθεια για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή μελών της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σε μια πρώτη τόσο σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει η παραδοχή πως θα ήταν πολύ καλύτερα να προωθείτο μια πολιτική μετάβαση μέσω μιας μεγαλύτερης συμμετοχής και συμφωνίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων.

Ο Κάμερον επισήμανε ότι δεν είναι μυστικό ότι η Βρετανία και η Ρωσία διαφώνησαν ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στη Συρία, η οποία διανύει πλέον την τρίτη χρονιά και έχει στοιχίζει τη ζωή τουλάχιστον 80.000 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «εξεπλάγη που στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Πούτιν υπήρξε η παραδοχή ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων να εγγυηθούν μια ασφαλή Συρία με ένα δημοκρατικό και πλουραλιστικό μέλλον και να τερματιστεί η αστάθεια στην περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα