Θέλετε έκπτωση; Απόδειξη!

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που οι αποδείξεις δαπανών θα είναι χρήσιμες για τους φορολογουμένους. Αυτό σημαίνει ότι του χρόνου τέτοια εποχή που θα συμπληρώνουμε φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2013, οι αποδείξεις θα μας χρειαστούν. Για τα εισοδήματα του 2014, το σύστημα έκπτωσης δαπανών αλλάζει, αλλά για την ώρα δεν χρειάζεται να συζητάμε

αυτή την προοπτική.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων (που αφορούν τα εισοδήματα του 2012) και για το πώς θα εμφανίσετε και θα χρησιμοποιήσετε τις αποδείξεις δαπανών της περασμένης χρονιάς. Οι καταναλωτικές οικογενειακές δαπάνες με αποδείξεις αφενός κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και αφετέρου αποτρέπουν την αύξηση ποσού του φόρου.

Για φέτος, λοιπόν, για τις δηλώσεις που συμπληρώνουμε τώρα και αφορούν στα εισοδήματα του 2102, το ποσό των αποδείξεων δαπανών που πρέπει να συγκεντρώσουμε ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού μας εισοδήματος. Η διάταξη αυτή αφορά εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ. Οσον αφορά την οικογενειακή φορολογική δήλωση, το ποσοστό του 25% ισχύει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος και το ποσό συνολικά αναγράφεται σε έναν κωδικό. Αν η δαπάνη με αποδείξεις είναι μικρότερη από το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος, τότε στη διαφορά επιβάλλεται φορο-ποινή ίση με το 10% του ποσού που λείπει.

Παράδειγμα

Φορολογούμενος που θα δηλώσει εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει αποδείξεις ίσες με το 25%, δηλαδή ποσό 5.000 ευρώ, το οποίο θα αναγράψει στον σχετικό κωδικό του εντύπου. Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει συλλέξει αποδείξεις 4.000 ευρώ, τότε επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο με συντελεστή 10%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με 100 ευρώ επιπλέον του φόρου της κλίμακας.

Στις δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία περιλαμβάνονται τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κ.λπ.), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά). Οταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Τι δεν «περνάει»

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα, δεν λαμβάνονται υπόψη:

α) Οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.

β) Οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.λπ.

γ) Οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας κ.λπ.

δ) Οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους, οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια. Από το ποσό των ανωτέρω δαπανών, εξαιρούνται τα ποσά των δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων».

Τα «χρυσά» επαγγέλματα την εποχή της κρίσης

«Η αύξηση των τζίρων μας είναι θεαματική». Δεν πρόκειται για ανέκδοτο. Υπάρχουν επαγγελματίες που δηλώνουν πως τα κέρδη τους αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με την πλειονότητα των επαγγελματικών κλάδων στη χώρα μας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «επαγγέλματα της κρίσης». Στην παραπάνω δήλωση προς «ΤΟ ΧΡΗΜΑ» προχώρησαν ιδιοκτήτες καταστημάτων επιδιορθώσεων ρούχων, αλλά και τσαγκάρηδες, που δηλώνουν ευνοημένοι από την κρίση, καθώς οι πολίτες μη έχοντας να αγοράσουν καινούργια ρούχα και παπούτσια αναγκάζονται να επιδιορθώσουν τα παλιά.

Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση ενός νέου, του Στάθη, 32 ετών, πτυχιούχου του Παντείου που, αδυνατώντας να βρει εργασία, αποφάσισε να ανοίξει τσαγκάρικο, εκμεταλλευόμενος όπως δηλώνει την παρούσα οικονομική κατάσταση. «Μου φέρνουν λιωμένα παπούτσια, διαλυμένα και τους εξηγώ πως ό,τι και αν κάνω μετά από λίγες ημέρες πάλι θα ξεκολλήσουν και όμως μου λένε να τα κολλήσω και όταν εγώ τους λέω πως δεν συμφέρει, καλύτερα να αγοράσουν καινούργια, μου λένε πως… θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Μάλιστα, ακόμα και σε εμένα που τα ποσά είναι μικρά κάνουν παζάρια». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις ενός εκ των παλιότερων ραφτών του Βόλου, που μετρά 35 και πλέον χρόνια εργασίας και επισημαίνει πως η κρίση αναπτύσσει τη φαντασία.

Αύξηση τζίρου

«Οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες έχουν ξεθάψει ακόμα και τα πιο παλιά τους ρούχα. Ομως, ειδικά οι γυναίκες δεν θέλουν να χάσουν την κοκεταρία τους και μου ζητάνε να ράψω διάφορα πρόσθετα πάνω στα παλιά τους ρούχα, ώστε να φαίνονται καινούργια. Η αλήθεια είναι ότι έχει αυξηθεί έως και 30% ο τζίρος μας». Ιδιαίτερα ευνοημένα από την κρίση δηλώνουν προς «ΤΟ ΧΡΗΜΑ» και τα καταστήματα second hand, που προσφέρουν ρούχα από δεύτερο χέρι, σε καλή κατάσταση και σε προσιτή τιμή.

Ισως στα παραπάνω «επαγγέλματα της κρίσης» να απορροφάται τελικά το 21, 5% των απωλειών που καταγράφθηκε στον κλάδο της υπόδησης και της ένδυσης το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΚΑΦΕΠΩΛΗ

Την ώρα που εκατοντάδες καταστήματα καφέ σε όλη τη χώρα βάζουν λουκέτο, ο Mr. Mikel, κατά κόσμο Λευτέρης Κυριακάκης, μόλις στα 35 του χρόνια, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στον χώρο και ετοιμάζεται να εγκαινιάσει πάνω από δέκα νέα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ο Λευτέρης Κυριακάκης, ως νεαρός σερβιτόρος, έχοντας πάντα ως όραμα τη δημιουργία μιας αλυσίδας καφέ, υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός, πράγμα που του προσέφερε τη γνώση και την εμπειρία που χρειαζόταν ώστε να προχωρήσει στην πραγμάτωση του ονείρου του.

Το μεγάλο βήμα έγινε το 2008 ανοίγοντας το πρώτο του κατάστημα στην πόλη της Λάρισας που μόλις σε εννέα μήνες έγιναν πέντε, ενώ σήμερα, μόνο στη Λάρισα, λειτουργούν επτά Mikel. Αργότερα, ξεκίνησε η ανάπτυξη της εταιρείας που σήμερα μετρά δύο καταστήματα σε Βόλο και Γιάννενα αντίστοιχα, οκτώ σε Θεσσαλονίκη, αλλά και καταστήματα σε Καρδίτσα και Κοζάνη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έρχονται προς «ΤΟ ΧΡΗΜΑ», μέχρι τα μέσα Ιουλίου η εταιρεία θα έχει επεκταθεί με τη δημιουργία ακόμα επτά καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, πέντε εκ των οποίων θα είναι έτοιμα σε 15 μέρες περίπου.

Η ανάπτυξη της εταιρείας, όμως, δεν σταματά εκεί και σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές θα προσφέρει τον καφέ της και στους Αθηναίους με πέντε νέα καταστήματα, στη Σόλωνος, στη Μεσογείων, στη Λεωφόρο Κηφισιάς και στο Αιγάλεω, που θα είναι στη διάθεση του κοινού μέχρι το τέλος Ιουλίου. Την ανάπτυξη της εταιρείας έχει αναλάβει η σύζυγος του Λευτέρη Κυριακίδη, κα Γερολιμάτου, που –όπως φαίνεται– τα καταφέρνει μια χαρά, παρά το γεγονός πως είναι και μητέρα τριών παιδιών.

Μεροκάματα τρόμου στην οικοδομή

Την ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου της οικοδομής, λόγω των αλλεπάλληλων χτυπημάτων που δέχεται τα τελευταία χρόνια, επισήμανε σε δηλώσεις του προς «ΤΟ ΧΡΗΜΑ» το μέλος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος, Κωστούλας Γιώργος, κάνοντας λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου της οικοδομής, αλλά και 110 άλλων κλάδων που σχετίζονται άμεσα με αυτή.

Από το 2010 μέχρι και σήμερα ο κλάδος συρρικνώθηκε κατά 40%, με το ποσοστό αυτό να εκτιμά πως θα αυξηθεί ραγδαία, καθώς όλο και περισσότεροι οικοδόμοι σκέφτονται την αποχώρησή τους από τον κλάδο. Ο αριθμός των νεόδμητων οικοδομών σήμερα είναι τόσο μικρός που δεν μπορεί να απασχολήσει ούτε το 20% των εργαζομένων. Οι οικοδόμοι πλέον ασχολούνται κυρίως με επισκευές και μικροεργασίες, που δεν μπορούν να τους προσφέρουν τα αναγκαία χρήματα ούτε καν για την κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών τους, αφού τα μεροκάματα έχουν μειωθεί έως και 50%.

Ούτε 30 ευρώ

Αναλυτικότερα, το 2010 το ημερομίσθιο έφτανε τα 75 ευρώ το 7ωρο, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ. Την ώρα, όμως, που χτίζονται όλο και λιγότερες οικοδομές και τα μεροκάματα υφίστανται κάθετη πτώση, στον αντίποδα, οι τιμές των οικοδομικών υλικών αυξάνονται, επιβαρύνοντας ακόμα πιο πολύ το ήδη επιβαρυμένο κλίμα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Οικοδομών Ελλάδος, από το 2010 μέχρι και σήμερα, οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν υποστεί αύξηση που αγγίζει ή και ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις το 20%. Το μεγαλύτερο πλήγμα στην οικοδομή έχει δεχτεί σε επίπεδο χώρας η περιφέρεια της Κρήτης, όπου η οικοδομική δραστηριότητα μέσα σε πέντε χρόνια μετρά απώλειες που φτάνουν το 75%.

Συναφή επαγγέλματα

Σε απελπιστική κατάσταση, λόγω της κατάρρευσης της οικοδομής, βρίσκονται και άλλοι συναφείς κλάδοι, όπως εταιρείες σκυροδέματος, αλουμινοκατασκευών, υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, επιχειρήσεις με χρώματα και οικοδομικά υλικά. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της οικοδομής, είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με τα οποία τον Φεβρουάριο του 2013, η κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, διαμορφώθηκε σε 45,3% με βάση τον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε ό,τι αφορά την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, η οποία κατέγραψε μείωση κατά 45,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών. Αποκαρδιωτικά είναι και τα γενικότερα στοιχεία που αφορούν το σύνολο της οικοδομικής δραστηριότητας για τους 12 μήνες, από Φεβρουάριο του 2012 έως και Φεβρουάριο του 2013, οπότε και ο αριθμός των οικοδομικών αδειών δεν ξεπέρασε τις 20.791. Με αφορμή τα νέα αυτά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος μέσα από «ΤΟ ΧΡΗΜΑ» ζητά: Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και της τραπεζικής χρηματοδότησης, ώστε να σταματήσει άμεσα η πτώση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυρών και να μειωθεί η ανεργία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Keywords
εν λόγω, αποδειξεις, σημαίνει, ΕΛΤΑ, courier, εισιτήρια, συμμετοχή, κινο, στοιχημα, χρημα, hand, ελστατ, ονειρο, νέα, θεσσαλονικη, αθηνα, λαρισα, κοζανη, εταιρεία, κρητη, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, ητανε μια φορα, φορολογικες δηλωσεις, αφορολογητο, βημα, γνωση, ελστατ, εργασια, εφορια, κινο, μητερα, ονειρο, παιχνιδια, ρουχα, τα νεα, υψος, φορολογικη δηλωση, χρωματα, ωρα, αγορα, αυξηση, αιγαλεω, ανεργια, ανεκδοτο, ασφαλιστρα, αφορμη, αφορολογητο οριο, γεγονος, γιαννενα, γονικη παροχη, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, εγινε, ευρω, εισιτήρια, εν λόγω, εξοδα, επαγγελματα, εποχη, επτα, ερχονται, εταιρεία, ετων, ζητα, ζωης, ισχυει, εικονα, ιση, καρδιτσα, κηφισιας, κλιμα, λειπει, λουκετο, λογο, μηνες, μειωση, παντα, οκτω, οραμα, οχηματων, παπουτσια, πιο πολυ, σερβιτορος, συγκεκριμενα, συζυγο, συνταξη, συμμετοχή, τζιρος, τιμη, τυχερα παιχνιδια, υδρευση, φαντασια, φαινονται, φορολογικη, φροντιστηρια, χερι, χαρα, αντρες, courier, εννεα, hand, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, υλικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα