Θέλουν δουλειά και όχι άχρηστους τίτλους σπουδών οι νέοι

Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μεγαλύτερη ζήτηση για τις τουριστικές σχολές και τη διοίκηση επιχειρήσεων

Μία σημαντική στροφή, που θα γίνει ορατή τα επόμενα χρόνια συνολικά στην κοινωνία, έκαναν οι μαθητές που έδωσαν τη μάχη για μία θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Οπως φαίνεται από τη διαμόρφωση των βάσεων, έχουν αρχίσει

να γυρίζουν την πλάτη σε σχολές που δίνουν κοινωνική καταξίωση, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δείχνουν την προτίμησή τους στα τμήματα, τα οποία προσφέρουν επαγγελματική προοπτική.

Δεν είναι τυχαίο ότι περιζήτητες τα προηγούμενα χρόνια σχολές εμφάνισαν μεγάλη πτώση, ενώ αξιοσημείωτη αντοχή επέδειξαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ, που άλλωστε φέτος «απορροφούν» λιγότερους εισακτέους. Πάντως, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της βάσης του 10 και να επαναφέρει το σχετικό μέτρο.
Οσον αφορά στα ΤΕΙ, ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων ήταν φέτος τμήματα, όπως αυτά των Τουριστικών Επιχειρήσεων, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Τεχνολογίας Τροφίμων, Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Πληροφορικής κ.ά. Αντιθέτως, οι βάσεις εισαγωγής σε παραδοσιακά «δυνατές» σχολές, όπως η Νομική και η Ιατρική, «έπεσαν». Ανοδος σημειώθηκε στις βάσεις για τις στρατιωτικές και τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.
Οι υποψήφιοι έδωσαν προτεραιότητα στο μηχανογραφικό που υπέβαλαν σε σχολές, οι οποίες υπόσχονται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, με τις χαρακτηριστικά «δύσκολες» σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία να μένουν μακριά από τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων.
Είναι ενδεικτικό ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ συνολικά 338 τμήματα παρουσίασαν πτώση.
Παράλληλα, σημειώθηκε μείωση στους υποψήφιους, οι οποίοι κατέθεσαν μηχανογραφικό το 2013 σε σχέση με το 2012, καθώς πέρυσι υπέβαλαν μηχανογραφικό 116.173 υποψήφιοι, ενώ φέτος υπέβαλαν 104.988 υποψήφιοι, εκ των οποίων περίπου το 30% δεν εισήχθη σε καμία σχολή (εισήχθησαν συνολικά 71.672 απόφοιτοι Λυκείου). Επίσης, οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια είναι 836, ενώ το 2012 ήταν 1.150.

Οι μετεγγραφές

Ένα θέμα που απασχολεί γονείς και μαθητές, λόγω της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών, είναι αυτό των μετεγγραφών. Οι φετινοί επιτυχόντες έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν και συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που προβλέπει το υπουργείο Παιδείας, να καταθέσουν αιτήσεις μετεγγραφής.
Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν όσοι έχουν εισαχθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση τα σχολικά έτη 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013, εφόσον κατά το έτος 2011 το ετήσιο εισόδημά τους και των μελών της οικογένειάς τους δεν ξεπερνούσε το ποσό των 7.500 ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για υποψηφίους με συγκεκριμένα θέματα υγείας και για παιδιά με γονείς, οι οποίοι έχουν μείνει περισσότερο από δέκα μήνες άνεργοι, το ποσό διπλασιάζεται στα 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.
Τα κριτήρια μετεγγραφής κατατάσσονται ως εξής:
-Το εισόδημα του υποψηφίου και της οικογένειάς του.
-Εάν πάσχει ο υποψήφιος από συγκεκριμένες παθήσεις.
-Εάν έχει αδέλφια ενεργούς φοιτητές.
-Εάν οι γονείς του υποψηφίου πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις.
-Εάν είναι θύμα τρομοκρατίας.
-Τα μόρια εισαγωγής του υποψηφίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Περισσότερο ρεπορτάζ σε θέματα της επικαιρότητας στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί
Keywords
Τυχαία Θέματα