Τι αλλάζει για τα ενοίκια καταστημάτων

Μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων φέρνει η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Η τροπολογία που προβλέπει διάρκεια για τα νέα μισθωτήρια συμβόλαια τα τρία χρόνια – από δώδεκα που είναι σήμερα - έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου που ζητά την άμεση απόσυρσή της.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η τροπολογία έχει σκοπό να εκλογικεύσει το καθεστώς προστασίας των εμπορικών

μισθώσεων και να το προσαρμόσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου, οι νέες ρυθμίσεις λαμβάνουν υπόψη την κρίση και τις συνέπειές της στην αγορά ακινήτων και αίρουν εμπόδια που τίθενται σήμερα με τις μακροχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου οι ιδιοκτήτες που θέλουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους για μικρότερο χρονικό διάστημα σε χαμηλότερες τιμές να μπορούν να το κάνουν χωρίς να φοβούνται τη μακροχρόνια δέσμευση της περιουσίας τους.

Ωστόσο, για να μην υπάρξει αιφνιδιασμός στις υφιστάμενες μισθώσεις, η τροπολογία διαχωρίζει τις αλλαγές μεταξύ υφιστάμενων και νέων μισθώσεων προβλέποντας πιο ευέλικτο καθεστώς για τις νέες μισθώσεις αφού ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχοντας ως βάση τα τρία χρόνια μπορούν να δημιουργήσουν ελεύθερα τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διέπουν τα μισθωτήρια τα οποία θα συνάψουν. Για τις παλαιές μισθώσεις και έως τη λήξη τους η τροπολογία προβλέπει μειώσεις στα ποσά των αποζημιώσεων στις περιπτώσεις που ένας ιδιοκτήτης θέλει το ακίνητό του για ιδιόχρηση ή ανοικοδόμηση ενώ κάνει πιο δυσχερείς τις συνθήκες για τον ενοικιαστή που θέλει να φύγει πριν από τη λήξη του συμβολαίου. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές για τις αλλαγές που φέρνει η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης;

1. Πόση διάρκεια θα έχουν μετά την ψήφιση της τροπολογίας οι εμπορικές μισθώσεις;

Για τις νέες εμπορικές μισθώσεις η τροπολογία ορίζει ως ελάχιστη διάρκεια τα τρία χρόνια αντί της δωδεκαετίας που ισχύει σήμερα. Ωστόσο τα δύο μέρη (εκμισθωτής και μισθωτής) έχουν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν μεγαλύτερη διάρκεια για τη μίσθωση, όπως επίσης να προσυμφωνήσουν τη λύση της μίσθωσης ακόμη και πριν από τη λήξη της τριετίας.

2. Για τα παλαιά μισθωτήρια αλλάζει κάτι ως προς τη διάρκεια;

Για τις παλαιές μισθώσεις, έως τη λήξη τους δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή ως προς τη διάρκεια.

3. Ορίζει το νέο πλαίσιο συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα για εκμισθωτές και μισθωτές;

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση όλες οι μισθωτικές συμβάσεις που θα συνάπτονται στο μέλλον θα διέπονται από τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες διατάξεις του ΠΔ 34/1995, οι οποίες όμως δεν αφορούν τη διάρκεια και το δικαίωμα της καταγγελίας του συμβολαίου. Για παράδειγμα, το ύψος των αποζημιώσεων σε περίπτωση που ένας ενοικιαστής αποχωρήσει νωρίτερα θα καθορίζεται στο συμβόλαιο, όπως το ίδιο θα συμβαίνει και αν ο ιδιοκτήτης λύσει τη σύμβαση νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο.

4. Προβλέπεται στο νέο πλαίσιο η λεγόμενη άυλη εμπορική αξία, δηλαδή η καταβολή αποζημίωσης από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τη λήξη της μίσθωσης μετά την παρέλευση δωδεκαετίας;

Όχι, με το νέο πλαίσιο η άυλη εμπορική αξία καταργείται. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ισχύουσα σύμβαση μετά το πέρας της δωδεκαετίας δεν θα είναι υποχρεωμένος ο ιδιοκτήτης να καταβάλει αποζημίωση 24 ενοίκια όπως προβλέπει το προς κατάργηση ισχύον καθεστώς.

5. Είμαι παλαιός ενοικιαστής, ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου προς τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση που θελήσω να αφήσω το ακίνητο;

Οι ενοικιαστές μπορούν να καταγγείλουν τη μίσθωση δύο χρόνια μετά την έναρξή της υπό την προϋπόθεση ότι έχουν προειδοποιήσει έξι μήνες νωρίτερα τον ιδιοκτήτη και του καταβάλουν τέσσερα ενοίκια αποζημίωση. Σήμερα η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα καταγγελίας έναν χρόνο μετά την έναρξη της μίσθωσης με τρίμηνη προειδοποίηση και με αποζημίωση ίση με ένα ενοίκιο.

6. Πώς γίνεται η καταγγελία;

Η καταγγελία πρέπει να γίνεται εγγράφως και τα αποτελέσματά της επέρχονται μετά την πάροδο έξι μηνών (από τρεις που είναι σήμερα) από τη γνωστοποίησή της.

7. Μπορώ να ζητήσω από τον μισθωτή μου να φύγει από το ακίνητο λόγω ιδιόχρησης και ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου απέναντί του;

Υπάρχει η δυνατότητα με τον νέο νόμο ο ιδιοκτήτης να λύσει τη σύμβαση με αιτιολογία τη δικαιόχρηση, καταβάλλοντας στον ενοικιαστή ως αποζημίωση οκτώ ενοίκια από 16 που είναι σήμερα.

8. Μπορώ να ζητήσω από τον μισθωτή μου να φύγει από το ακίνητο λόγω ανακατασκευής και ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου απέναντί του;

Και στην περίπτωση της ανοικοδόμησης υπάρχει αυτή η δυνατότητα για τον ιδιοκτήτη, αποζημιώνοντας όμως τον ενοικιαστή με έξι ενοίκια. (Σήμερα το ποσό της αποζημίωσης είναι 12 ενοίκια)

9. Μπορεί το δικαστήριο να αυξήσει τα ποσά των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις ιδιόχρησης και πόσο;

Ναι, το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα, εφόσον προσφύγει ο ενοικιαστής, να αυξήσει το ποσό της αποζημίωσης έως τα 15 ενοίκια. (Σήμερα ο νόμος προβλέπει ανώτατο ποσό τα 30 ενοίκια)

10. Μπορεί το δικαστήριο να αυξήσει τα ποσά των αποζημιώσεων σε περίπτωση ανακατασκευής ακινήτου και πόσο;

Ναι, το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα, εφόσον προσφύγει ο ενοικιαστής, να αυξήσει το ποσό της αποζημίωσης έως τα εννέα ενοίκια. (Σήμερα ο νόμος προβλέπει ανώτατο ποσό τα 18 ενοίκια)

11. Είμαι παλαιός ενοικιαστής, με επηρεάζουν οι αλλαγές που φέρνει η τροπολογία όσον αφορά τη διάρκεια του συμβολαίου;

Οχι, για τις υφιστάμενες μισθώσεις προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ως προς τη διάρκειά τους με βάση το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή δωδεκαετής ελάχιστη διάρκεια συν τέσσερα χρόνια.

12. Γιατί αντιδρούν ο έμποροι στο νέο καθεστώς;

Θεωρούν ότι το χρονικό διάστημα των τριών ετών που θέτει η νέα διάταξη ως βάση είναι πολύ μικρό για οποιονδήποτε επιχειρηματία θελήσει να κάνει μια επένδυση και δημιουργεί άνισες ευκαιρίες ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τους εμπόρους, ο μέσος όρος απόσβεσης μιας επένδυσης είναι πέντε χρόνια, δηλαδή το διάστημα των τριών ετών είναι πολύ μικρό για να προλάβουν να αποσβέσουν την επένδυσή τους.

13. Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με τον νέο νόμο για τις μισθώσεις;

Το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλείται την ανάγκη άρσης των εμποδίων που προκαλούν στην αγορά οι μακροχρόνιες μισθώσεις και επιχειρεί να δώσει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να μισθώνουν τα ακίνητά τους για μικρότερο χρονικό διάστημα σε χαμηλότερες τιμές, χωρίς να έχουν μακροχρόνια δέσμευση.

Πηγή: Τα Νέα

The post Τι αλλάζει για τα ενοίκια καταστημάτων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα