Τι (δεν) κερδίζει το κράτος από τη μη αποταμίευση (βλ ακίνητα) και μη κατανάλωση!

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου – melkar4@yahoo.gr

Όταν έχεις χρήματα που σου περισσεύουν έχεις δύο επιλογές. Nα τα ξοδέψεις ή να τα αποταμιεύσεις. Άλλοι άνθρωποι προτιμούν να τα σκορπίσουν σε ταξίδια, αυτοκίνητα, κοσμήματα και…γούστα και άλλοι προτιμούν να τα αποταμιεύουν είτε σε καταθέσεις μετρητών είτε σε αγορές ακινήτων, διότι εδώ και δεκαετίες, η αγορά ενός σπιτιού ή οικοπέδου ήταν Η μορφή αποταμίευσης! Η κατανάλωση και η αποταμίευση είναι θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και η πολιτική μιας χώρας ρυθμίζει της αυξομειώσεις αυτών των δύο μεγεθών, φροντίζοντας την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στην

Αμερική ας πούμε, βασίζονται στην πρόοδο μέσω της κατανάλωσης. Αυτού του είδους ο καπιταλισμός επιβραβεύει μέσω του φορολογικού συστήματος τους σπάταλους, γιατί επιβαρύνει υπέρμετρα τους αποταμιευτές. Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν με φρενήρη ρυθμό, αλλά αυτό δημιουργεί τζίρο στο εμπόριο και μεγαλύτερη παραγωγή στη βιομηχανία. Παράλληλα το κράτος κερδίζει από τους έμμεσους φόρους των καταναλωτικών προϊόντων και από τα διογκούμενα κέρδη των επιχειρήσεων που έχουν καλές πωλήσεις. Ιδού το κίνητρο ιδού και το αποτέλεσμα!

Στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε ένα μοντέλο οικονομίας που βασιζόταν στην αποταμίευση μέσω των ακινήτων και της ιδιοκατοίκησης. Δημιουργήθηκε ολόκληρη οικονομική κουλτούρα, επάνω στη βάση της οικοδομικής δραστηριότητας. Από την αντιπαροχή που αναμφισβήτητα κατέστρεψε την εικόνα των πόλεων μας, αλλά από οικονομικής άποψης ήταν ένα επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο (και εργαλείο ανάπτυξης) μέχρι τη νοοτροπία των νοικοκυριών για την ιδιόκτητη κατοικία. Παράλληλα το κράτος κέρδισε από τους φόρους μεταβίβασης για μόνο μία φορά, από τους έμμεσους φόρους πωλήσεων των οικοδομικών υλικών και από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων που παρήγαγαν τέτοια προϊόντα. Είχε δημιουργηθεί μία τεράστια αποδοτική βιομηχανία που έφερνε τεράστια κέρδη στους μετόχους στους επιχειρηματίες και στο κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε τσιμεντοβιομηχανίες που βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις σε παγκόσμια κατάταξη.Το ίδιο με τα εργοστάσια παραγωγής μαρμάρου, ασβεστοποιείες, τουβλοποιείες, κουφώματα, μονώσεις, μπογιές, κονιάματα, γυψοσανίδες και δεκάδες άλλα υλικά. Από βιομηχανίες μέχρι βιοτεχνίες και εργαστήρια, σε …διακόσια επαγγέλματα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν εργασία, πρόοδο, ανάπτυξη και το κράτος κέρδιζε το ποσοστό του φορολογώντας τα κέρδη τους. Ιδού το κίνητρο, ιδού και το αποτέλεσμα και στην περίπτωση αποταμίευσης μέσω ακινήτων@

Τα μοντέλα λοιπόν διαχείρισης της οικονομίας δίνουν είτε βάση στην κατανάλωση ( ΗΠΑ) είτε στην αποταμίευση πλούτου μέσω ακινήτων ( Ντουμπάι), μέσω επενδυτικών κινήτρων και του εργαλείου της ρύθμισης των φορολογικών συντελεστών. Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην χώρα μας; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αν αγοράσεις ακίνητα θα σε ταράξουν σε ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ, υπερμετρους φόρους ενοικίων και χαράτσια. Αν θελήσεις να καταναλώσεις δηλαδή να τα ξοδέψεις σε αυτοκίνητα κτλ θα σε ρημάξουν με τεκμήρια. Δηλαδή αν έχεις χρήματα δεν μπορείς ούτε να τα ξοδέψεις, ούτε να τα αποταμιεύσεις…

Περισσότερα στο karfitsa.gr

The post Τι (δεν) κερδίζει το κράτος από τη μη αποταμίευση (βλ ακίνητα) και μη κατανάλωση! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα