Τι κινδύνους ελλοχεύει το «κούρεμα»-Σε ποιες χώρες είναι ασφαλείς οι καταθέσεις σας

Πλήθος ερωτημάτων απασχολεί τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών, μερικά από τα οποία είναι: Σε ποιες χώρες να εμπιστευτούμε τα χρήματά μας; Τι κινδύνους γεννά το «κούρεμα»; Πώς μπορεί κάποιος να διασφαλίσει τις αποταμιεύσεις του;

Σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης των ερωτημάτων αυτών, θα πρέπει να εξετάσουμε καταρχήν τους κυριότερους κινδύνους, που απειλούν τα χρήματα στην τράπεζα και τι εγγυήσεις υπάρχουν.

Η εγγύηση των 100.000€

Όπως

γράφει το money-money.gr, η Ευρωζώνη σεβάστηκε την εγγύηση των 100.000 ευρώ στην Κύπρο. Η αρχική απόφαση ήταν η επιβολή φόρου από το «πρώτο ευρώ».

Συμπέρασμα: Η εγγύηση υφίσταται μεν μέχρι τις 100.000 ευρώ σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά εξαρτάται από μια πολιτική απόφαση και υπό διαφορετικές συνθήκες μπορεί να αλλάξει.

Αυτό που επίσης πρέπει να ξέρετε είναι ότι η εγγύηση καλύπτει μόνο τις καταθέσεις και όχι άλλα αποταμιευτικά τραπεζικά προϊόντα (όπως τα ρέπος, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ομόλογα κ.ο.κ.).

Ποιες χώρες είναι ασφαλείς
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα ποιες χώρες είναι ασφαλείς. Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο περίπλοκα.

Κατ΄αρχήν, μετά την Κύπρο αποδείχθηκε ότι το ευρώ δεν είναι «ίδιο» σε όλες τις χώρες. Όσοι είχαν τα ευρώ τους για παράδειγμα σε καταθέσεις στην Κύπρο, τα είδαν να χάνουν την αξία τους μέσα σε μερικά 24ωρα.

Ακόμα και εκείνοι που έχουν καταθέσεις μικρότερες των 100.000 ευρώ δεν μπορούν να τα σηκώσουν ελεύθερα, ούτε να κάνουν πληρωμές και θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις αναλήψεις και συναλλαγές για αρκετό χρόνο.

Δεύτερον οι χώρες όπου υπάρχουν τράπεζες με προβλήματα είναι ενδεχομένως υποψήφιες για κάποιου τύπου «κούρεμα». Στην Ισπανία, για παράδειγμα, οι τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια και ενώ μέχρι σήμερα υπάρχει πολιτική απόφαση να τα πάρουν από την Ευρωζώνη (τον μηχανισμό σταθερότητας, το λεγόμενο ESM), τώρα τα πράγματα δεν είναι και τόσο σίγουρα. Ορισμένοι αναλυτές θέτουν ερωτήματα για χώρες όπως η Ιταλία, ενώ η Γερμανία καθίσταται επικίνδυνη σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ.

Ο κίνδυνος κουρέματος
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αποσαφήνισαν ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα μπορούν να «κουρεύονται» σε περίπτωση που μια τράπεζα έχει οικονομικά «ανοίγματα», δηλαδή της λείπουν κεφάλαια και πρέπει να τα εξασφαλίσει (αυτό που λέμε κεφαλαιοποίηση).

Όταν μια τράπεζα λοιπόν έχει σοβαρά προβλήματα και δεν μπορεί να βρει τα κεφάλαια που χρειάζεται (ανακεφαλαίωση ή ανακεφαλαιοποίηση), τότε τα “σπασμένα” θα πληρώνουν κατά σειρά οι μετόχοι, οι ομολογιούχοι και, αν δεν φτάσουν τα χρήματα, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη έχουν ανοίγματα, πολλά από τα οποία δεν έχουν φανεί ακόμα. Η κατάστασή τους, μάλιστα, ειδικά στις χώρες της περιφέρειας θα επιδεινωθεί μετά τις τελευταίες αποφάσεις των Ευρωπαίων.

Συμπέρασμα: η ασφάλεια των «μεγάλων» ή ανασφάλιστων (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέσεων εξαρτάται από την υγεία της τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας στην οποία λειτουργούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα