Την κατάργηση μέχρι το 2020 των θερμομέτρων υδραργύρου εισηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Έκκληση για την κατάργηση έως το 2020 των θερμομέτρων και συσκευών για τη μέτρηση της πίεσης που περιέχουν υδράργυρο απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του στη Γενεύη, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ενώνει τις δυνάμεις του για να απευθύνει έκκληση προς τον οργανισμό Health Care without Harm, έναν διεθνή συνασπισμό 473 οργανώσεων σε περισσότερες από 50 χώρες που επικεντρώνεται στη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας, διασφαλίζοντας την προστασία της ανθρώπινης υγείας και την περιβαλλοντική

βιωσιμότητα.

Η επιχείρηση υπό τον τίτλο “για τη μέριμνα χωρίς υδράργυρο έως το 2020″ εγκαινιάστηκε με την υπογραφή την Πέμπτη της Σύμβασης της Μινιμάτα για τον υδράργυρο.

Ο υδράργυρος και οι διάφορες ενώσεις του προκαλούν “ανησυχία για την παγκόσμια δημόσια υγεία και επιφέρουν μια ολόκληρη σειρά σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία”, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, αναφέροντας “νευρολογικές εγκεφαλικές βλάβες, κυρίως στους νέους”.

Ο υδράργυρος μπορεί επίσης να προκαλέσει βλαβερές συνέπειες στα νεφρά και το πεπτικό σύστημα, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Η σύμβαση της Μινιμάτα επιτρέπει τη χρήση υδραργύρου στα θερμόμετρα έως το 2020 με μερικές εξαιρέσεις που μπορεί να παρατείνουν αυτή την προθεσμία έως το 2030, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ωστόσο ότι οι συνέπειες στην υγεία από τον υδράργυρο “είναι τόσο σοβαρές που όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να σεβαστούν την ημερομηνία του 2020 που ορίζεται στη σύμβαση”.

“Με την υπογραφή της Σύμβασης της Μινιμάτα για τον υδράργυρο θα κάνουμε πολλά για την οριστική προστασία του κόσμου από τις καταστρεπτικές συνέπειες του υδραργύρου στην υγεία” δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ δρ Μάργκαρετ Τσαν.

“Ο υδράργυρος είναι ένα από τα δέκα βασικά χημικά στοιχεία που είναι πολύ ανησυχητικά για τη δημόσια υγεία”, πρόσθεσε η Τσαν.

Η Σύμβαση δίνει κατευθύνσεις στις χώρες που καλούνται να λάβουν μέτρα για να εξαλείψουν κυρίως τη χρήση των πιο βλαβερών μορφών του υδραργύρου.

Ο ΠΟΥ και η εταίροι του στον τομέα της υγείας θα καταβάλουν προσπάθειες να εξαλείψουν σταδιακά τα τοπικά αντισηπτικά και τα καλλυντικά που περιέχουν υδράργυρο.

Ο ΠΟΥ προτίθεται επίσης να επεξεργαστεί μέτρα για την σταδιακή εξάλειψη της χρήσης του μετάλλου αυτού στα οδοντικά αμαγάλματα.

Η Σύμβαση της Μινιμάτα υιοθετήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στο Κουμαμότο της Ιαπωνίας και θα είναι ανοικτή σε υπογραφές έως τις 9 Οκτωβρίου του 2014.

The post Την κατάργηση μέχρι το 2020 των θερμομέτρων υδραργύρου εισηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα